Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Futerał podróżny / odpinany / stały...

janhalb
13-08-2009, 21:24
Nie wiem, jak inaczej nazwać to, o co mi chodzi.

Mam aparat jak w podpisie. Noszę go czasami w torbie, czasami w plecaku (Lowepro)... Są jednak sytuacje, w których oba te rozwiązania są niewygodne. Kiedy idę w górach, albo kiedy jestem w drodze i robię zdjęcia - wyjmowanie aparatu z torby / plecaka za każdym razem kiedy chcę pstryknąć bywa męczące. Z drugiej strony noszenie Eosa tak po prostu, na pasku na szyi, bywa ryzykowne: uszkodzenia mechaniczne, kurz z drogi, jakiś nagły deszczyk...Wiadomo.

Za dawnych czasów, kiedy robiło się jeszcze zdjęcia Zenitem i Praktiką, aparat był w futerale, który był do niego "przykręcony" na stałe (do dolnego gniazda, do którego mocowało się statyw). Jak się chciało pstrykać, to się po prostu odpinało przednią część zakrywającą obiektyw... Myślę, że nikomu z tu obecnych nie muszę tłumaczyć o co chodzi :-)

No i pytanie: czy dostanę coś w tym guście na Eosa? A jeśli tak - to gdzie? Macie jakieś sprawdzone adresy, podrzućcie. Z góry dziękuję.

APP
13-08-2009, 21:33
Wypadałoby zajrzeć do instrukcji, tam gdzie wyrysowany jest schemat akcesoriów.
U mnie (350D), jak wół jest: "Semi-hard Case EH-18L".

Ale przemyśl jeszcze temat - może lepiej jakąś torbę-kaburę/toploader'a, którą można nosić na ramieniu lub przypiąć do paska/plecaka. Ochrona lepsza, a i jakiś drobiazg (karta/filterek/szmatka) zawsze będzie pod ręką.

EDIT:
No i oczywiście łatwiej dopasować do szklarni.

talarczyk
13-08-2009, 22:35
Za dawnych czasów, kiedy robiło się jeszcze zdjęcia Zenitem i Praktiką, aparat był w futerale, który był do niego "przykręcony" na stałe (do dolnego gniazda, do którego mocowało się statyw). Jak się chciało pstrykać, to się po prostu odpinało przednią część zakrywającą obiektyw... Myślę, że nikomu z tu obecnych nie muszę tłumaczyć o co chodzi :-)

Ostatnio na allegro widziałem coś takiego.. :)
http://allegro.pl/item705765091.html

https://canon-board.info/imgimported/2009/08/futeral_neoprenowyS2-1.jpg
źródło (http://www.foto-tip.pl/aukcje/futeraly/futeral_neoprenowyS-2.jpg)

janhalb
13-08-2009, 23:16
---> Talarczyk
Dzięki, ale to także jest "wyjmowany" pokrowiec.

---> APP
Kaburę - toploadera wypróbowywałem, ale to nie to. Generalnie - jak mogę, to trzymam aparat w torbie / plecaku. A ten futerał potrzebny mi jest na "specjalne okazje" ;-)

Ten EH-18L to chyba właśnie to. Dzięki za pomoc - jakoś do głowy mi nie przyszło tak banalne rozwiązanie, jak zajrzenie do instrukcji. :-)

Czyli - temat zamknięty. Chyba, że ktoś miałby jakąś propozycję tańszego zamiennika ;-)

sebcio80
13-08-2009, 23:39
nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ze ten pokrowiec Canona kosztuje ponad 150 zł... W tej cenie lepiej kupic Toploadera 65 i nosić go na mostku, z przodu, w gorach, wycieczkach pieszych to bardzo ciekawe rozwiazanie

janhalb
14-08-2009, 11:44
nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ze ten pokrowiec Canona kosztuje ponad 150 zł... W tej cenie lepiej kupic Toploadera 65 i nosić go na mostku, z przodu, w gorach, wycieczkach pieszych to bardzo ciekawe rozwiazanie

Łomattko. Tak, zdaję sobie sprawę - dlatego też pytałem, czy ktoś zna tańszy odpowiednik... Ale 150 to i tak mniej, niż w razie czego zapłacę za naprawę czy czyszczenie. A o toploaderze napisałem wyżej wyraźnie: próbowałem i to NIE JEST to, o co mi chodzi.