Zobacz pełną wersję : EOS 300D a Nissin 350T czy bedzie dzialac?
witam, mam od kolegi lampe Nissin 350T i chcialbym wiedziec czy bedzie kompatybilna z Eos'em 300D? czy nie uszkodzi aparatu? i czy posiada ktos instrukcje do tej lampy lub w kilku slowach potrafi mi wytlumaczyc ustawienia ?
witam, mam od kolegi lampe Nissin 350T i chcialbym wiedziec czy bedzie kompatybilna z Eos'em 300D? czy nie uszkodzi aparatu? i czy posiada ktos instrukcje do tej lampy lub w kilku slowach potrafi mi wytlumaczyc ustawienia ?
1. Może uszkodzić (czytaj - najprawdopobodniej uszkodzi!) z uwagi na duże napięcie na stopce, ale...
2. Można złożyć układ niskonapięciowy (dla mnie-elektronicznego laika zmontował to Kolega za ca.20zł) - tu przepis z CyberFoto (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/39769-jak-przerobic-stara-tania-lampe-zeby.htm)
3. Co do instrukcji - swoją gdzieś zgubiłem.
Metoda używania lampy z automatyką własną (jestem pewien, że już to podawałem na tym forum) jest taka:
1. Ustawiasz aparat na M i przysłonę:
a) lampę na program "zielony" (f/5.6, krótki dystans), aparat na ISO 100, f/5.6
b) lampę na program "czerwony" (f/2.8, dłuższy dystans), aparat na ISO 100, f/2.8
c) lampę na program "czerwony" (f/2.8, dłuższy dystans), aparat na ISO 400, f/5.6 (ew. pośrednio - f/4.0 i ISO 200)
d) dla lampy na programie "białym" - manual, korzystasz z kalkulatora (suwaka) ekspozycji z tyłu lampy
2. Czas ustawiasz:
a) na 1/200s, jeżeli lampa ma być jedynym źródłem światła (nie polecam!). Przy czasie krótszym niż 1/200 bedziesz miał problemy ze względu na minimalny czas synchronizacji dla 300D
b) w każdym innym przypadku czas ustawiasz wg światłomierza światła zastanego ("drabinki") - zależnie od tego, ile chcesz mieć w scenie światła zastanego (np na -1EV dla lekko niedoświetlonej sceny w porównaniu do oświtlonego motywu)
3. Lampę kierujesz tam, gdzie chcesz ;-) (czyli na wprost lub odbijasz) i cyk!
4. Po zrobieniu zdjęcia patrzysz na histogram i ewentualnie korygujesz przysłoną (dla lampy) / czasem migawki (dla światła zastanego)
Wbrew pozorom to jest do opanowania w trakcie 1-2 sesji. Nissin 350T (jak i inne lampy z automatyką własną) jest naprawdę dobrą lampą, brak w niej tylko regulacji energii błysku w trybie manualnym. Polecam zwłaszcza do aparatów jak, które jak Canon 300D nie mają trybu pomiaru E-TTL2.
Tezet-gdynia
14-08-2009, 18:14
2. Czas ustawiasz:
a) na 1/200s, jeżeli lampa ma być jedynym źródłem światła (nie polecam!). Przy czasie krótszym niż 1/200 bedziesz miał problemy ze względu na minimalny czas synchronizacji dla 300D
Warto sprobowac i z krotszym :wink: Mi sie z 300D synchronizuja lampy z czasem 1/320 bez problemu :confused: Tak, wszystko z body jest ok, nie przeswietla, nie niedoswietla, migawka milo chodzi, zadnych awarii :confused:
Warto sprobowac i z krotszym :wink: Mi sie z 300D synchronizuja lampy z czasem 1/320 bez problemu :confused: Tak, wszystko z body jest ok, nie przeswietla, nie niedoswietla, migawka milo chodzi, zadnych awarii :confused:
A pokaż zdjęcie białeś ściany ;-)
a canon speedlight 277 t bedzie to chodzilo z eosem 300d?
Wg StobeVolts powinno działać "od strzała" (277T ma napięcie na stopce 4,8V) ...ale Nissin 350 jest lepszy i "wart grzechu", bo ma regulację głowicy w pionie i poziomie :)
Tezet-gdynia
15-08-2009, 03:11
A pokaż zdjęcie białeś ściany ;-)
Wieczorkiem zrobie i wrzuce :-D sam bylem w szoku :)
Tezet-gdynia
16-08-2009, 00:11
Jpg wystarczy czy wrzucac Raw'y ;)? Juz mam i sytuacja jest baaardzo ciekawa ;) Niech beda i Rawy ;)
1. 300D + kit 18-55 + stara lampa blyskowa odpalana ze stopki = pelne synchro do 1/320 :) - http://wyslijto.pl/plik/emybtqz7ei
2. 300D + 50mm F1.8 + stara lampa blyskowa odpalana ze stopki = pelne synchro do 1/400 (paru mm delikatnie ciemniejszy pasek - cos a'la winieta) :) - http://wyslijto.pl/plik/uzn0tfcbq4
Czyzby moje 300D mialo spiracje do bycia lepsze niz 1D ktore maja chyba 1/250 :D ?
ale chwila, laduje do nissina 350t 4x paluszki po 1,5 V wiec suma daje 6v - czy to jest za duze napiecie?? skad bierze sie wieksze napiecie na stopce?
ale chwila, laduje do nissina 350t 4x paluszki po 1,5 V wiec suma daje 6v - czy to jest za duze napiecie?? skad bierze sie wieksze napiecie na stopce?
Słowo "kondensator" Ci coś mówi?