PDA

Zobacz pełną wersję : Ogniskowa 17-40 a 580 EX II

Domano
13-08-2009, 17:37
Witam..mam takie pytanie..a mianowicie czy przy uzyciu nakladki szerokokatnej przy uzyciu ogniskowej 17-24 obraz bedzie prawidlowo naswietlony?? bo lampa przeciez ma zoom auto 24-105..a jak sprawa wyglada powyzej 105mm?i jeszcze jedno..jak mam lampe ustawiona na autozoom to jak szklo jest na 40mm lampa pokazuje 35mm??dlaczego tak jest??dzieki i pozdrawiam i czekam na jakies wskazowki..dzieki

himi
13-08-2009, 17:39
Będzie ok. Trochę praktyki i zobaczysz.

Domano
13-08-2009, 17:40
Będzie ok. Trochę praktyki i zobaczysz.

hehe..dzieki..mogl bys jakos wyjasnic mi jak to dziala..bo nie za bardzo czaje..dzieki

Domano
13-08-2009, 17:49
Jezeli lampa nie moze dokladnie ustawic sie na dana ogniskowa ustawia sie na szerszy kat, cala filozofia.

105mm to max wiec jak masz ogniskowa 106mm i wiecej to kat oswietlenia masz z nadmiarem, tak jak ustawienie lampy na 35mm z nadmiarem oswietla 40mm.

ok..chyba wiem juz o co chodzi..czyli to ze szklo mam na 40mm a lampa pokazuje 35mm to jest ok..dzieki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

ok..chyba wiem juz o co chodzi..czyli to ze szklo mam na 40mm a lampa pokazuje 35mm to jest ok..dzieki

aa jeszcze jedna sprawa 17-40 na malym obrazku to prawie 28mm..czy uzywajac 17mm na szkle musze uzyc nakladki szerkokatnej czy lampa "wie" ze szklo jest 28mm na APS-C..??

dark4blade
13-08-2009, 19:55
580EX II ma detekcje matrycy (czy jak to się zwie) i wie kiedy jest APS-C, a kiedy FF (chyba ze jest ta opcja wyłączona). Mi mimo że podpinam pod APS-C, to na wyświetlaczu lampy nie przelicza, tylko pokazuje tyle ile jest na obiektywie, ale mimo, to klatka jest równomiernie oświetlona nawet na 16mm (mówię nadal o APS-C, oczywiście). A więc wniosek taki, że raczej nie musisz wysuwać dyfuzora z lampy przy 17mm fotografując lustrzanką APS-C ;).

Domano
13-08-2009, 20:40
580EX II ma detekcje matrycy (czy jak to się zwie) i wie kiedy jest APS-C, a kiedy FF (chyba ze jest ta opcja wyłączona). Mi mimo że podpinam pod APS-C, to na wyświetlaczu lampy nie przelicza, tylko pokazuje tyle ile jest na obiektywie, ale mimo, to klatka jest równomiernie oświetlona nawet na 16mm (mówię nadal o APS-C, oczywiście). A więc wniosek taki, że raczej nie musisz wysuwać dyfuzora z lampy przy 17mm fotografując lustrzanką APS-C ;).

mi wlasnie jak mam 17mm pokazuje 24mm a jak 40mm to 35mm..

dark4blade
13-08-2009, 21:26
EDIT...
Ojej, przepraszam, namieszałem strasznie, juz z 4 raz edytuje. I chyba już zmęczenie daje się w znaki.
Pokazuje 24, bo to jest dolna granica tego co może osiągnąć lampa swoim "zoomem" bez dyfuzora, jak wyjmiesz dyfuzor to jest 14mm chyba. Natomiast zamiast 40 daje 35 bo nie ma wartości pośredniej między 35mm a 50mm, i daję tą z zapasem, żeby równomiernie oświetlić klatkę.
PS. Jeżeli w prawym górnym rogu lampy (znaczy jej wyświetlacza) jest taka ikonka, niby takiej ramki, to znaczy, że detekcja wielkości matrycy działa.

Domano
13-08-2009, 22:11
EDIT...
Ojej, przepraszam, namieszałem strasznie, juz z 4 raz edytuje. I chyba już zmęczenie daje się w znaki.
Pokazuje 24, bo to jest dolna granica tego co może osiągnąć lampa swoim "zoomem" bez dyfuzora, jak wyjmiesz dyfuzor to jest 14mm chyba. Natomiast zamiast 40 daje 35 bo nie ma wartości pośredniej między 35mm a 50mm, i daję tą z zapasem, żeby równomiernie oświetlić klatkę.
PS. Jeżeli w prawym górnym rogu lampy (znaczy jej wyświetlacza) jest taka ikonka, niby takiej ramki, to znaczy, że detekcja wielkości matrycy działa.

to wiem..detekcja dziala czyli jest OK..czyli jak mam szklo 17-40 i strzelam na 17mm to nie musze dyfuzora uzyc bo aparat wie ze jest APS-c i daje 24 czyli mniej niz 17mmx1,6..super..

Matsil
17-08-2009, 00:11
to wiem..detekcja dziala czyli jest OK..czyli jak mam szklo 17-40 i strzelam na 17mm to nie musze dyfuzora uzyc bo aparat wie ze jest APS-c i daje 24 czyli mniej niz 17mmx1,6..super..

Nie musisz uzywać żadnych dyfuzorów. 17mm na cropie to ok. 28mm na pełnej klatce. Lampa jest w stanie zapewnić odpowiednie doświetlenie do 24mm czyli na cropie ok. 15mm. Ja używam jej z 5D + 24-105 i nawet na szerokim kącie nie mam problemów. Dopiero przy podpięciu 17-40 należy wysunąć dyfuzor, wtedy lampa pokaże 14mm.