PDA

Zobacz pełną wersję : Sony WX1 - nowy packet king?

gietrzy
11-08-2009, 14:51
Żarty, na bok:

- jest mały
- jest szeroki 24-120
- jakość jak na takie coś powala
- cena w miarę $350
- f/2.4-f/5.9; lekka tragedia, ale rozmiar czyni cuda
- tryb macro (5 cm)
- chyba custom WB (one push)
- fajna (dla mnie) ergonomia; wszystko z kciuka

dwa minusy:

- karty a$$ stick
- ekran low-res

Dla mnie bomba, jednego na pewno kupię jako Ixus 2009 edyszyn.
Ciekawe, z czym do ludzi wyskoczy w tym roku prawdziwy Digital Elph

Co myślicie? szczególnie właściciele/użytkownicy nowych Ixusów, czego wam brakuje w tych maleństwach a co ma ten Alfiok junior

dzik
11-08-2009, 15:30
Skupiajac sie na jakosci.
Porownanie bezposrednie z innym kompaktem ccd faktycznie pokazuje potencjal, pytanie czy nie nie oznacza to wysypu cmos'ow w malych kompatkach. Mamy porownanie ccd vs ten tajemniczy cmos, nie ma porownania z faktycznym cmosem.

Minus do jakosci, na wszystkich samplach widac odszumianie, sposob w jaki odszumia "ksiondz" przyprawia mnie o mdlosci, nienawidze tego algorytmu.

Slider
11-08-2009, 15:52
Co myślicie? szczególnie właściciele/użytkownicy nowych Ixusów, czego wam brakuje w tych maleństwach

Trybu manualnego..:mrgreen:

Szczerze mówiąc to prawie bez rewelacji. Jedyna nowość, która dobrze sobie poczyna patrząc po samplach to to łączenie 6 ekspozycji w jedno zdjęcie. Na ISO 320 porównując ze zdjęciem robionym normalnie widać sporą poprawę:o

Jak już przy tym jesteśmy to co to za minimalna czułość ISO 160? Ja w moim IXUS'ie (i S3 zresztą też) bałbym się używać tak wysokich czułości:mrgreen:

W sprawie ergonomii czepiałbym się do obu.. W Sonym za zmianę ogniskowej ustawianej kciukiem (można się przyzwyczaić, ale nie lubię) i kółko trybów umieszcone na tylnej ściance. To i tak lepiej od IXUS'ów, które kółka nie mają wcale.

Mile mnie natomiast zaskoczył obiektyw. Takiego szerokiego kąta z takim zakresem próżno szukać wśród Canonów. Przez światło na długim końcu robi się lekki zgrzyt, ale to standard przy tego typu konstrukcjach.

Poza tym IMHO IXUS'y są ładniejsze..:lol:

gietrzy
11-08-2009, 17:01
Skupiajac sie na jakosci.
Minus do jakosci, na wszystkich samplach widac odszumianie, sposob w jaki odszumia "ksiondz" przyprawia mnie o mdlosci, nienawidze tego algorytmu.

No tak, ale przy zeskalowaniu tych 10 MPx do 2-3 algorytmu widać nie będzie a zdjęcie będą ostre, o odbitce 10x15 nie wspomnę.
W zamian dostajemy 24-120 (jakoś nie wierzę, że Canon nam to da) i super rozmiary* - aparat będzie (chętniej*) używany przez kobitkę, jako drugi obok S2 IS - ten na dworze a junior wewnątrz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jak już przy tym jesteśmy to co to za minimalna czułość ISO 160? Ja w moim IXUS'ie (i S3 zresztą też) bałbym się używać tak wysokich czułości:mrgreen:

Na plaży czy innym słońcu będzie S2 IS. Poza tym imho iso 400 poprawnie pchnięte w prawo jest całkiem OK.

Mile mnie natomiast zaskoczył obiektyw. Takiego szerokiego kąta z takim zakresem próżno szukać wśród Canonów.

O, o, o to mi chodzi. Ztcp zwykły Ixus (35-120) kosztował kiedyś 800 zł a ten z 28-105 już 1600 zł.

dzik
11-08-2009, 18:08
Doksztalcilem sie w temacie, do tej pory moim faworytem byl lx3.
Ale sony jest duzo mniejszy i prawie 2x tanszy. Faktycznie bardzo interesujacy model.