Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanko o serwis 50/1.8

piotrgr
30-08-2005, 13:39
Po wypadzie wakacyjnym stwierdzilem calkiem sporo paprochów na wewnętrznej stronie czołowej soczewki(grupy) w/w obiektywu i w zwiazku z tym pytanko czy czyszczenie jest w ramach gwarancji ??

akustyk
30-08-2005, 13:59
tez mam troche paprochow w 3 miesiecznej 50/1.8. temu szklu generalnie daleko do szczelnosci.

natomiast jakiegos wplywu na zdjecia nie zauwazylem. w manualnym Pentaconie 1.8/50 mam cale mnostwo drobnych paproszkow, a zdjecia i tak sa cud, miod i orzeszki.

raczej nie podlega to naprawie gwarancyjnej, bo dopiero przy L-kach Canon gwarantuje szczelnosc. nie przejmuj sie, rob zdjecia jakby nigdy nic

mxdanish
30-08-2005, 14:05
Po wypadzie wakacyjnym stwierdzilem calkiem sporo paprochów na wewnętrznej stronie czołowej soczewki(grupy) w/w obiektywu
Aż sprawdziłem u siebie i też znalazłem troszkę paprochów,ale poleciałem po zdjęciach i nie zauważyłem żadnego uszczerbku na jakości więc tak jak Akustyk powiedział:

nie przejmuj sie, rob zdjecia jakby nigdy nic

piotrgr
30-08-2005, 14:08
nie przejmuj sie, rob zdjecia jakby nigdy nic Tylko maly problem w tym, że jeden paproch to calkiem spory włosek cienki ale dosyć długi tak ok 1/( 6~8 ) średnicy soczewki a nie miałem na razie czasu przeglądać zdjeć robionych po zauważeniu tych paprochów, jak nie bedzie szczególnie widać to oczyście zastosuje się do rady i bedę focił :grin:

mxdanish
30-08-2005, 14:14
calkiem spory włosek cienki ale dosyć długi tak ok 1/( 6~8 ) średnicy soczewki
to już się kwalifikuje pod włosa :mrgreen:

Alzail
30-08-2005, 14:19
a ja taki maly OT :)

szczelna ta 50-ka moze i nie jest, ale pancerna owszem ;] albo inaczej moze na tyle lekka ze nic jej sie nie dzieje :P 3 dni po tym jak odebralem paczke moj lens spadl na plytki z wysokosci ~1.5m. I co? i nic :) na szczescie nic sie nie stalo ....

piotrgr
30-08-2005, 14:24
to już się kwalifikuje pod włosa :mrgreen: Dzisiaj sprawdze jak to wyglada na fotkach na 2-3 z tego co pamietam jak ma wplyw ten "włos" to bedzie widac - jednolite jasne tlo w okolicach tego "włosa" - kwestia tylko jak bardzo - na tych akurat da się to skorygowac ale bedzie mozliwość oceny wpływu na pozostłe fotki

piotrgr
31-08-2005, 11:39
No znow zabraklo czasu na przeglad fotek - dodatkowa praca trzeba jakos uzbierac ta kase na lepsze szkla :D

Pikczer
31-08-2005, 16:54
Sprawa jest prosta, sa obiektywy szczelne (pylo i wodo) oraz nie.
Te szczelne to eLki.
Reasumujac, obiektyw Canon EF 50 1.8 za 400pln raczej do eLek nie nalezy, stad paprochy w srodku sa (niestety) dopuszczalne.
Polecam tez przeszukanie forum, bo temat paprochow w obiektywach byl niezle rozwiniety.

ps
dla ciekawosci obiektyw Canon 17-85 IS za ok 2400pln tez zbiera smieci :)

KuchateK
31-08-2005, 18:27
dla ciekawosci obiektyw Canon 17-85 IS za ok 2400pln tez zbiera smieci :)
Tez nie eLka :)

Swoja droga nie wszystkie eLki sa uszczelniane... Ale w wiekszosci maja jedna zalete... Nie zmieniaja dlugosci, co za tym idzie objetosci, dzieki czemu nie pompuja przez siebie powietrza z kurzem w jedna i druga strone przy kazdym zoomowaniu.

jlynx
19-05-2006, 17:00
Tylko nie przesadzać z czyszczeniem optyki. Żle działa tłuszcz z palców, ale niewielka ilość paproszków specjalnie nie przeszkadza. Wystrzegać się kurzu. Częste czyszczenie zaś uszkadza warstwy przeciwodblaskowe i delikatnie matowi powierzchnie optyki zmiękczając uzyskiwany przez nią obraz...

gietrzy
19-05-2006, 17:34
Częste czyszczenie zaś uszkadza warstwy przeciwodblaskowe i delikatnie matowi powierzchnie optyki zmiękczając uzyskiwany przez nią obraz...
Polecam na dole Głos z przeszłości

http://www.fotosite.pl/index.php?title=Ostry_problem_z_filtrem_UV

szwayko
20-05-2006, 10:42
Nowe tez maja paprochy.

50/1.8 II latwo sie rozbiera. Trzeba odkrecic z tylu mocowanie stykow (dwie male srubeczki). Potem ten caly dekiel tyli podwazyc czyms (jest tylko na wcisk) i wyjac. Nastepnie chwycic w palce tylnia grupe soczeweki po prostu przekrecic w srone jak sie odkreca sloik. Tylnia grupa soczewek jest tylko na wcisk.