PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do uzytkownikow systemu filtrow LEE

bulatp
09-08-2009, 18:57
Witam serdecznie

Mam pytanie do uzytkownikow systemu filtrow Lee lub znajacych ten system. Z tego co wyczytalem jest jeden rozmiar holdera ale istnieje mozliwosc kupienia szerokokatnego adaptera laczacego obiektyw z holderem. I teraz mam pytanko jak bedzie z winetowaniem na FF? Wyczytalem ze przy 17mm na FF z 2 filtrami nie powinno winetowac ale jak jest w praktyce z
szerokokatnym adapterem czy mozna dolozyc 3 filtr?.
Jezeli chodzi o filtry to sa z poliesteru, zywicy i szkla. Wiadomo ze ze szkla sa chyba najlepsze ale cana kosmiczna. Poliester jest tani zas zywiczne sa po srodku jezeli chodzi o cene. Moze ktos napisze ze swojego doswiadczenia jakie uzywa jak z jakoscia itd.
Mam jeszcze pytanie dotyczace szarych polowek. Sa Neutral density graduated (prostokatne) i neutral density standard (kwadratowe niby zalecaja dla cyfrowek).

Jezeli ktos moze cos napisac w wolnej chwili na wyzej wymienione pytania bede bardzo wdzieczny.

pozdrawiam pawel

JackC
09-08-2009, 22:45
Witam serdecznie

Mam pytanie do uzytkownikow systemu filtrow Lee lub znajacych ten system. Z tego co wyczytalem jest jeden rozmiar holdera ale istnieje mozliwosc kupienia szerokokatnego adaptera łączacego obiektyw z holderem. I teraz mam pytanko jak bedzie z winetowaniem na FF? Wyczytalem ze przy 17mm na FF z 2 filtrami nie powinno winetowac ale jak jest w praktyce z
szerokokatnym adapterem czy mozna dolozyc 3 filtr?.

Nie posiadam samego holderu LEE, ale mogę trochę przybliżyć temat opisując kompendium standardowe i uniwersalne, czyli holdery zintegrowane z osłoną przeciwsłoneczną.

Kompendium standardowe jest nierozbieralne, nie da się zmienić rozstawu szyn dla filtrów, i jest przeznaczone bardziej do teleobiektywów lub aparatów nie-FF. Na wersji jednoslotowej, przy złożonej osłonie, winietowanie na FF pojawia się już przy ogniskowej 27-28 mm. Przy zastosowaniu adaptera szerokokątnego winietka pojawia się w okolicach ogniskowej 24-25 mm, ale należy dokładnie złożyć ( ścisnąć ) osłonę przeciwsłoneczną. Kadry pionowe nie wchodzą praktycznie w rachubę, gdyż w kadrze widać rogi osłony.

Dużo lepiej jest już z kompendium uniwersalnym. Jest sama nazwa wskazuje jest … uniwersalne :mrgreen:, czyli można je rozbierać, dodawać lub ujmować sloty, zmieniać ich szerokość – a przede wszystkim osłona jest już przystosowana do obiektywów szerokokątnych. Używając adaptera szerokokątnego
i kompendium uniwersalnego z 2 slotami nie ma problemów z winietowaniem przy ogniskowej 24 mm. Bez problemu można ustawiać kadry poziome, jak i pionowe. I na tej niestety ogniskowej obecnie kończą się moje obiektywy. Jeśli wraz z kompendium uniwersalnym 2 slotowym zastosuje się dodatkowo szeroki filtr ( np. polaryzacyjny ) nakręcany na obiektyw – to znów zaczynają się drobne problemy z winietką - ale po mocnym ściśnięciu mieszków osłony problem znika. Podejrzewam, że gdyby był zamontowany trzeci slot to przy 24 mm winetka była by widoczna.
I polecam korzystanie z adapterów szerokokątnych.

JackC
10-08-2009, 20:34
mam jeszcze pytanie dotyczace szarych polowek. Sa neutral density graduated (prostokatne) i neutral density standard (kwadratowe niby zalecaja dla cyfrowek).

Chyba się te informacje troche wymieszały. Filtry: neutral density graduated to filtry neutralnie szare gradacyjne popularnie nazywane filtrami połówkowymi szarymi ( czyli takie, gdzie część filtra jest przezroczysta, a pozostała część jest stopniowo zabarwiona ). Natomiast filtry: neutral density standard są zabarwione w jednakowym stopniu na całej powierzchni.