PDA

Zobacz pełną wersję : krótka rozprawka na temat kart

allxages
09-08-2009, 16:45
Po ostatnich rozmowach w tym wątku (http://canon-board.info/showthread.php?t=50793) zacząłem troszkę węszyć w sprawie kart, gdyż potrzebuję niedługo dokupić kilka sztuk.

Kilka rzeczy, które mi się rzuciło w oczy, a chyba nie były tutaj wspomniane to:

:arrow: Podobno jeżeli korpus nie wspiera UDMA to lepiej kupić kartę nie-UDMA gdyż będzie ona szybciej działać. Takie założenia były przedstawione w teście, którego link znalazłem na dpreview i którego już nie mogę coś znaleźć. Fajnieby było jakby się ktoś do tego ustosunkował (najlepiej od strony praktycznej). A najlepiej ktoś z 1Ds mkII, bo to mnie w tej chwilii najbardziej interesuje :)

:arrow: Pretec x233 wspiera UDMA (sebcio w powyższym wątku sugerował, że tak nie jest). Tutaj link do specyfikacji na stronie Preteca: http://www.pretec.com/epages/Store.storefront/?ObjectPath=/Shops/Store.Pretec/Products/CF233X

:arrow: Na znanej stronie http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7344 co prawda najnowszych kart nie przetestowano (zakładam, że te sandiski E III/IV to były wersje 20MB/s bez UDMA), ale zdecydowanie warto zwrócić uwagę na wyniki kart SD! Na podstawie tego, dochodzę do wniosku, że warto kupić chociaż jedno SD i włożyć do aparatu na stałe i mieć jako bezpieczny backup nawet w sytuacji kiedy nie ma czasu zmienić głównej karty to nie odczujemy spadku szybkości (czego się osobiście spodziewałem).

:arrow: od wersjie FW 1.1.6 karty SDHC a także większe niż 8GB CeeFki są wspierane przez dziadków EOS-1D Mark II, EOS-1Ds Mark II and EOS-1D Mark II N (za http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-7901-8722)

:arrow: Jeżeli założenie w pierwszym punkcie jest błędne (bądź spadek prędkości jest praktycznie pomijalny) to jednak warto kupić kartę wspierającą UDMA, a niżeli starszą. Z przeglądu rynku (choć to napewno nie jest tutaj żadna nowość) wychodzi, że najbardziej optymalnym wyborem SanDisk Extreme III (na przykładzie 8GB), który jest odpowiednio droższy od tańszych popularnych kart jak PQI i Pretec oraz odpowiednio tańszy od np. Lexara. Ot taki złoty środek pomiędzy, który ma bardzo dobrą renomę.

Jakiś komentarz? Obrzucenie błotem? :)

Krzychu
09-08-2009, 16:49
Co to jest obrzudzenie ? :) Ja tam mam same Extreme III ale jako że dorobiłem się ostatnio korpusu potrafiącego wykorzystać szybsze karty, kupię pewnie kilka Extreme IV.

Btw - często zapełniasz bufor ? Jak nie, to nie zawracaj sobie głowy, kup EIII i problem z bani...

allxages
09-08-2009, 16:52
Wyedytowałem zanim przeczytałem Twoją odpowiedź cwaniaczku ;-)

Z buforem to mam śmiesznie i jeszcze nie wiem o co chodzi (obstawiam, że od stanu baterii). Raz mam 10 raz 11 klików w RAWie. Ogólnie wystarczająco, ale że ja umysł ścisły to sobie muszę pokalkulować co się opłaca itd ;-)

Krzychu
09-08-2009, 16:55
Wyedytowałem zanim przeczytałem Twoją odpowiedź cwaniaczku ;-)

Musisz być szybszy następnym razem :)

Z buforem to mam śmiesznie i jeszcze nie wiem o co chodzi (obstawiam, że od stanu baterii). Raz mam 10 raz 11 klików w RAWie. Ogólnie wystarczająco, ale że ja umysł ścisły to sobie muszę pokalkulować co się opłaca itd ;-)

Na mój gust w takiej sytuacji opłaca się Extreme III właśnie... Wszelkich PQI, Kingstonów i Preteców osobiście nie tykam.

canis_lupus
09-08-2009, 16:57
Wielkośc bufora zalezy od wielkości zdjęć a ten zalezy dosyc mocno od ustawionego ISO. Im większe ISO tym większe zdjęcia a tym samym niej ich sie zmieści w buforze.

allxages
09-08-2009, 17:03
Wielkośc bufora zalezy od wielkości zdjęć a ten zalezy dosyc mocno od ustawionego ISO. Im większe ISO tym większe zdjęcia a tym samym niej ich sie zmieści w buforze.

Masz mnie Watsonie! Dzięki za wskazówkę!

muflon
09-08-2009, 17:09
Nowsze Sandiski Extreme III (oznaczone jako "30MB/s") mają UDMA - przynajmniej według strony producenta (http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/262/session/L2F2LzEvc2lkL0g3eVdCWUVq). W takie się też zaopatrzyłem (do 1Dmk2N/mk3) i właśnie dokupuję więcej :)

IMHO nie warto kupować kart "na kiedyś". Płaci się spore frycowe za zakup czegoś "najlepszego w klasie" (w tym wypadku Extreme IV) - a postęp w tej działce jest tak szybki, że za ten rok-półtora, to wszystko i tak będzie przeszłość :)

Karty SD są szybkie, ale tylko do pewnych granic pojemności (1-2, max. 4GB). Potem zaczyna być sporo gorzej.

Ot tyle moich przemyśleń i wniosków po niedawnych zmianach w osobistym "storage stack" ;-)

allxages
09-08-2009, 17:17
Nowsze Sandiski Extreme III (oznaczone jako "30MB/s") mają UDMA - przynajmniej według strony producenta (http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/262/session/L2F2LzEvc2lkL0g3eVdCWUVq).

Racja.

W takie się też zaopatrzyłem (do 1Dmk2N/mk3) i właśnie dokupuję więcej :)

IMHO nie warto kupować kart "na kiedyś". Płaci się spore frycowe za zakup czegoś "najlepszego w klasie" (w tym wypadku Extreme IV) - a postęp w tej działce jest tak szybki, że za ten rok-półtora, to wszystko i tak będzie przeszłość :)

Racja. Jedynie pytanie czy zauważyłeś spadek szybkosci na 1Dmk2N w stosunku do wersji nie UDMA? Podejrzewam, że w rzeczywistości ciężko to zauwazyć.

Karty SD są szybkie, ale tylko do pewnych granic pojemności (1-2, max. 4GB). Potem zaczyna być sporo gorzej.

O! A planowałem kupić SDHC sandiska Extreme III 8GB i wrzucić go tam "na zawsze". W takim razie muszę sobie poczytać więcej o SD kartach i zobaczyć czy warto, bo to i tak miało być na sytuacje awaryjne..

A stawiam, że skoro dopiero od 1.1.6 starsze jedynki rozpoznają SDHC to poza tym, ze je rozpoznaja to nie potrafia wycisnac pelnej predkosci i ogolnie wcale różowo nie jest.

himi
09-08-2009, 18:00
Właśnie muszę kupić coś większego od 4GB. Co sądzicie o Kingstonach Elite Pro takich jak ta?http://www.allegro.pl/item702080092_kingston_cf_8gb_133x_elite_pro.html

Krzychu
09-08-2009, 18:02
Właśnie muszę kupić coś większego od 4GB. Co sądzicie o Kingstonach Elite Pro takich jak ta?http://www.allegro.pl/item702080092_kingston_cf_8gb_133x_elite_pro.html

Miałem kiedyś tam - był wolniejszy od tych wcześniejszych Extreme III (20 MB/s)

muflon
09-08-2009, 18:52
Jedynie pytanie czy zauważyłeś spadek szybkosci na 1Dmk2N w stosunku do wersji nie UDMA? Podejrzewam, że w rzeczywistości ciężko to zauwazyć.
... zwłaszcza jak się jakoś specjalnie nie szuka :) Nie zauważyłem, na obu body karty działają jakoś mniej więcej podobnie. To ExtremeIII to dla mnie taki kompromis szybkości/pojemności/ceny.

Krzychu
09-08-2009, 20:41
... zwłaszcza jak się jakoś specjalnie nie szuka :) Nie zauważyłem, na obu body karty działają jakoś mniej więcej podobnie. To ExtremeIII to dla mnie taki kompromis szybkości/pojemności/ceny.

Tak btw to w zeszłym roku w UK wydawało mi się że miałeś same EIV ? Zaczęły padać że odświerzyłeś na EIII czy mi się przywidziało ?

muflon
09-08-2009, 21:09
Tak btw to w zeszłym roku w UK wydawało mi się że miałeś same EIV ? Zaczęły padać że odświerzyłeś na EIII czy mi się przywidziało ?
W zeszlym roku uzywalem 2x8GB EIV plus 2x4GB EII no i databanka. W ramach przechodzenia na same karty sprzedalem wszystkie stare CF-ki i (po dlugim dlubaniu w sieci, porownywaniu cen itp.) "ustandaryzowalem" sie na 16GB EIII :)

Krzychu
09-08-2009, 21:12
W zeszlym roku uzywalem 2x8GB EIV plus 2x4GB EII no i databanka. W ramach przechodzenia na same karty sprzedalem wszystkie stare CF-ki i (po dlugim dlubaniu w sieci, porownywaniu cen itp.) "ustandaryzowalem" sie na 16GB EIII :)

To ile sztuk masz (z czystej ciekawości) ? I co z backupem ? Wieziesz wszystko na kartach do domu czy zgrywasz na lapka ?

muflon
09-08-2009, 21:27
To ile sztuk masz (z czystej ciekawości)
5x16GB, trzy następne w drodze (bo w Zeltweg było trochę na styk).

I co z backupem ? Wieziesz wszystko na kartach do domu czy zgrywasz na lapka ?
Jeśli daję radę, to całą imprezę na kartach i bez backupu. Jeśli nie (głównie kilkudniowe maratony typu Airpower, RIAT czy być może Radom), to wieczorem na laptopa, równolegle na dwa dyski.

Znaczy ten workflow to jest trochę "work in progress", w szczególności te dyski też właśnie jadą :) Jeśli wożenie laptopa okaże się zbyt upierdliwe, to wsadzę je w jakieś databanki.

rolaj
09-08-2009, 23:24

O tej nie wiem nic, o mniejszych, ciut dawniejszych wiele złego. Padły mi 3 kingstony pod rząd. Ta marka firmuje/robi? wciąż niezłe kości pamięci RAM i od jakiegoś czasu fatalne karty.

sztajmes
10-08-2009, 03:50
Ostatnio uzywam tylko Sandisk Extreme III 30 MB.
Poprzednio tez w wiekszosci uzywalem Sandisk.
Nigdy z Sandisk nie mialem klopotow w przeciwienstwie do innych producentow.
Jakis Lexar super pro kiedys mi padl ;(

sztajmes

magix
10-08-2009, 09:05
Z doświadczenia mogę powiedzieć że nie warto kupować PQI i kingstonów. Potrafią się dziwnie zachowywać, np czasem pojawiaj się uszkodzone pliki, znikniecie zawartości karty albo po prostu padały. Z Sandiskiem EIII zero problemów

sirlukas
10-08-2009, 10:24
Jak na razie z 4 Lexarów (3x UDMA i 1x x133) jedna była wadliwa, ale to była wada już "wrodzona". Przechodziła test skanowania softem od Lexara, ale w aparacie i po zainstalowaniu systemu na niej padała zawsze w tym samym miejscu.
Ogólnie karty świetne i jestem z nich bardzo zadowolony.

michal_sokolowski
10-08-2009, 10:41

nie kupuj kingstona. najwięcej jest reklamacji na kingstony -
pytałem w 3 sporych sklepach w wawie.

quail
16-08-2009, 20:58
Jak na razie z 4 Lexarów (3x UDMA i 1x x133) jedna była wadliwa, ale to była wada już "wrodzona". Przechodziła test skanowania softem od Lexara, ale w aparacie i po zainstalowaniu systemu na niej padała zawsze w tym samym miejscu.
Ogólnie karty świetne i jestem z nich bardzo zadowolony.

Ja mam największe zaufajnie do Lexara. Używałem 2GB, teraz 8GB 133x i zero problemów. Za to problemy miałem z SanDiskiem - padły mi dwie ultra2 (na szczęście na gwarancji)...

Merauder
24-08-2009, 21:29
Z ta wielkoscia w SD cos faktycznie jest na rzeczy, jak jeszcze mialem FZ50 i juz kupilem 450D to mialem Extreme III 2GB wersja 20 mb/s i Extreme III 4GB w wersji 30 mb/s. Okazalo sie, ze ta dwojka byla zauwazalnie szybsza od tej czworki. Widac to bylo po wyswietlaniu sie zdjecia na LCD po jego zrobieniu i przy przegladaniu fot, ciekaw jestem jaki wplyw mialo na zapis.

Obecnie sie juz przyzwyczailem, ale na poczatku odczuwalem drobny dyskomfort.

Flanel
26-08-2009, 23:01
Ekhm...przepraszam że oftop lekko, ale intryguje mnie, jakie faktycznie osiągacie prędkości przy waszych kartach...

Aktualnie testuję sobie ( CF ) Ext III wersję 8GB 30mb/s ( zieew ), i wychodzi mi prędkość odczytu w granicach 17 - 18 mega na sek. ( czytnik to ext III sandiska + solidny kabel usb - oryginał od body - podłączony bezpośrednio z płytą główną ).

Teraz zerkam...stara ext III 4GB... osiągnęła 17mb/s

dla porównania wrzucam jeszcze PQI 8GB ( x120 ) - praawie 16,5 mb/s
co ciekawe - druga taka sama ( sic ! ) PQI 8gb dała wynik odczytu 17mb/s

i na koniec jeszcze pretec 16GB ( x233 ) - 18,26 mb/s !

Dla pewności podpiąłem czytnik Hama 19in1 - pretec dał radę tylko 6,80 mb/s

soft to USBDeview

Ktoś mi powie czy osiągam normalne prędkości czy coś u mnie nie bangla jak należy ?

APP
27-08-2009, 09:41
@ Flanel

Mamy przecież na forum wątek Czytniki Kart Pamięci (http://canon-board.info/showthread.php?t=10954).
Mój skromny wkład tam, to #131 (http://canon-board.info/showpost.php?p=621053&postcount=131)

Wniosek, jaki z tego płynie, jeśli chodzi o Extreme III i Extreme III 30MB/s:

Jeśli czytnik nie wspiera UDMA, to wynik jest w normie, jeśli czytnik wspiera UDMA, to wersja 30MB/s powinna być wyraźnie szybsza.

Nie pamiętem niestety jak to jest z tym czytnikiem SanDisk'a (i czy np. nie zmieniał się w czasie pod kątem tego UDMA), ale w wątku podlinkowanym na początku przewija się on regularnie, więc możesz porównać swoje doświadczenia, ew. podpytać konkretne osoby.