Zobacz pełną wersję : Co kupić: Szybka karta pamięci, porządna ładowarka i akumulatorki AA? +pytania
Bardzo szybka karta pamięci SD, porządna ładowarka AA ze wszystkimi potrzebnymi opcjami i akumulatorki AA minimum 4 sztuki , które długo trzymają i są solidne - jakie kupić? co polecacie?
Mam na to wszystko 200zł do wydania
Jak sprawdzić czy mój Canon A720IS obsługuje SDHC? (jeśli tak to lepiej np. 4 GB SD czy SDHC?
Gdzie mogę kupić to wszystko żeby do poniedziałku do mnie doszło? Wiecie może co trzeba zrobić żeby przelew poszedł błyskawicznie? (ktoś kiedyś gadał o jakimś "elixir" (???))
allxages
07-08-2009, 18:19
Zapytaj jeszcze kto wygra przyszłe wybory prezydenckie :)
szymekgd
07-08-2009, 18:26
gdzie mogę kupić to wszystko żeby do poniedziałku do mnie doszło? Wiecie może co trzeba zrobić żeby przelew poszedł błyskawicznie?
Osobiscie ;)
napiszcie proszę jaką najlepiej kupić:
- ładowarkę: szybką, z opcjami pomiarem naładowania, rozładowaniem, odświeżaniem i innymi
- akumulatorki, pojemne i długo trzymające
- bardzo szybką kartę SD (albo SDHC jeśli mogę do A720IS)
mam 200zł
tutaj (http://www.amazon.com/Support-SDHC-cards-Canon-A720IS/forum/Fx32UMYC2QXVJTS/Tx15K5AZ9CVTTS/1?_encoding=UTF8&asin=B000V1VG2E) masz wyjaśnienie że A720IS działa z SDHC nawet 4gb
ja bym kupił:
SANDISK SD SDHC ULTRA II 4GB 21+13MB/s - 55 zł na allegro
ładowarka BC 700 w zestawie z 4 sanyo eneloop 2000 mAh 139 zł tutaj (http://www.allegro.pl/item702433742_najlepsza_ladowarka_bc_700_4x_sanyo_ eneloop_r6.html)
aku mam i używam z 430ex, działają świetnie, nawet kupione były naładowane na full, a test tej ładowarki możesz przeczytać po polsku tutaj (http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/ladowarki/2009/05/test-ladowarki-technoline-bc-700.aspx)
szymekgd
07-08-2009, 19:09
ja bym kupił:
SANDISK SD SDHC ULTRA II 4GB 21+13MB/s - 55 zł na allegro
ładowarka BC 700 w zestawie z 4 sanyo eneloop 2000 mAh 139 zł tutaj (http://www.allegro.pl/item702433742_najlepsza_ladowarka_bc_700_4x_sanyo_ eneloop_r6.html)
Dobry wybor, ale watpie czy do dojdzie do poniedzialku. A tak swoja droga czy w gluptaku wykorzysta sie szybkosc tej karty przy robieniu zdjec, czy tylko przy zrzucaniu ich do komputera?
do poniedziałku to nie dojdzie nic z allegro, chyba, że Maćku znajdziesz towar do odebrania w swoim mieście, pozostaje ci przejść się po sklepach
Szymek dobre pytanie, sam nie wiem co to daje ;|
właśnie dostałam ochrzan, że nie w tym miejscu gdzie powinnam umieściłam swoje pytanie o aku i ładowarkę. doklejam się tutaj mając nadzieję, że tym razem panowie młodzi pochwalą dojrzała panią i jednak pomogą w rozwiązaniu mojej zagwozdki. otóż ...
jestem absolutną beginner'ką ws. foto i od niedawna szczęśliwą posiadczką PowerShot SX110 IS. po pierwszych zmaganiach wiem, że bez dobrych aku i ładowarki nie mam szans na swobodne testowanie swoich umiejętności i samego aparatu. niestety zestaw zalecany w instrukcji Battery and Charger Kit CBK4-300(ładowarka CB-5AH/CB-5AHE, akumulatory NiMH typu AA NB-3AH) jest nieosiągalny w Polsce. natomiast przy zakupie samego aparatu Pan w sklepie widząc, że ma przed sobą babę naiwniaczkę, której można wcisnąć dokładnie wszystko, wcisnął mi zestaw, który starcza na max. 10-15 fot. (ładowarka GP powerbank H500 & aku GP 2700)
dość długo studiowałam forum żeby dokonać właściwego zakupu.
wcześniej jednak chciałabym poprosić szanownych Panów/ Pań ekspertów o radę co dla beginner'ki takiej jak ja będzie najlepsze.
podkreślam, że zależy mi wyłącznie na długożyjących aku, które pozwolą mi na swobodne nabywanie warsztatu, bez stresu, że za moment aparat zakrzyczy, że chce więcej mocy z baterii, że zaraz się wyłączy bo chce więcej jeść niż mu dają
wiem, że aku powinny być Sanyo Eneloop natomiast mam wątpliwości co do ładowarki. zastanawiam się czy kupować "zwykłą" czy tę najczęściej zalecaną na forum czyli BC-700 (900) - jednak przeraża mnie jej wieloopcjonalność "prądowo-napięciowa" ... pytanie zasadnicze na ile zwykła ładowarka może mnie zawieść - w sensie, że nie załaduje tak jak trzeba i znowu po paru fotkach aparat będzie wołać o więcej energii.
kończę długi wywód i poniżej linki do zestawów spośród, których chcę coś wybrać.
będę baaaaaaaaaaaaardzo wdzięczna za szybką pomoc.
w listopadzie wakacje mam ... aparacik jedzie ze mną
https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5639
https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=4543
https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5300
czy
https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=4542
https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5850
właśnie dostałam ochrzan, że nie w tym miejscu gdzie powinnam umieściłam swoje pytanie o aku i ładowarkę.
Kolejny ochrzan Ci się należy za pisanie tego samego w kilku miejscach na raz. Nie zaśmiecaj forum :evil: .
Kolejny ochrzan Ci się należy za pisanie tego samego w kilku miejscach na raz. Nie zaśmiecaj forum :evil: .
i rozumiem, że karą jest bark odpowiedzi na moje pytania. fajne forum! czy mam napisać do papieża by uzyskać odpowiedź na pytanie. Panowie litości. nie łajajcie kobiety wciąż. tylko pomóżcie w problemie ...
P.S. wkleiłam się z moim postem AŻ do TRZECH wątków, mea culpa, pardon... ale czy łajanie i nie pisanie to the point nie jest większym zaśmiecaniem ???
kłania się "Z punktu widzenia nocnego portiera" Kieślowskiego - polecam uwadze Pana Vitez
Problem w tym że Ty nie potrzebujesz pomocy, tylko by za Ciebie ktoś zdecydował. Znalazłaś i opinie o Sanyo Eneloopach i o ładowarce BC-700 (900) , znasz też i opinie o innych ładowarkach, masz namierzone parę zestawów. Na podstawie tych znalezionych opinii tylko TY możesz zdecydować na co wydać TWOJE pieniądze. Czemu oczekujesz że ktoś za Ciebie wyda Twoje pieniądze i weźmie odpowiedzialność za ten wydatek?
Znalazłaś wystarczająco wiele wątków i opinii na interesujący Cię temat. Teraz pozostał ostatni krok - śmiało, zdecyduj sama na co wydasz swoje pieniądze na podstawie znalezionych opinii, bo nikt Ci nic więcej na ten temat napisać nie może :roll: .
Problem w tym że Ty nie potrzebujesz pomocy, tylko by za Ciebie ktoś zdecydował. .
polecam uwadze szanownego Pana pytanie zadane w pierwszym moim poście
"pytanie zasadnicze na ile zwykła ładowarka może mnie zawieść - w sensie, że nie załaduje tak jak trzeba i znowu po paru fotkach aparat będzie wołać o więcej energii."
formułując pytanie w inny sposób: czy Eneloop wymagają ładowarek prof. czy zwykłych?
co do problemu z decyzyjnością - zapytam jutro moich współpracowników czy też tak uważają. z dotychczasowych rozmów odniosłam odwrotne wrażenie. człowiek uczy się przez całe życie - prawda?
kończąc i dziękując za otwarte przyjęcie na forum zachęcające do dalszego z niego korzystania zwracam uwagę, że jestem początkującą osobą w dziedzinie photo i po złym doświadczeniu zakupu wcześniejszego zestawu aku & ładowarka chciałam zasięgnąc rady fachowców (nie pedagogów).
...czy mam napisać do papieża by uzyskać odpowiedź na pytanie.
Proponuję zamienić tryb rozkazujący na tryb pytający - może wtedy Twoje pytania spotkają się z większym odzewem.
hmmm, nie widzę trybu rozkazującego. składnia owego zdania wskazuje bardziej na pytanie retoryczne.
N.B. widzę, że dyskusja coraz bardziej na temat. Wycofuje wszystkie moje pytania. Poszukam ekspertów na innych forach. Miłego dalszego droczenia.
Jeśli to mają być akumulatorki AA, to polecam jedną z tych opcji:
http://allegro.pl/item786291881_4_x_akumulatory_aa_2450_energizer_ok azaj_f_vat.html
http://allegro.pl/item786262593_4_x_akumulatory_aa_2500_sanyo_nowosc _tanio.html
Co do ładowarki, to jednak bym wybrał BC-700. Ładowarka jest banalna w obsłudze nawet dla kobiet (nie ubliżając płci pięknej).
Powyższe akumulatorki są prawie nie do zajeżdżenia (wszystko ma swój kres oczywiście) o ile dbasz o nie i je szanujesz, czyli np. przed naładowaniem ich, najpierw rozładowujesz je ładowarką.
Swoje porady opieram na własnych półrocznych testach różnych akumulatorów: GP, Infinity, Philips, C.F.L i kilku innych markach. Najlepiej sprawowały się Energizery 2500 oraz Sanyo 2500. Używałem ich intensywnie przez 2 lata (w aparacie, latarkach i innych urządzeniach) i nigdy mnie nie zawiodły. Po 2 latach nie odczuwam w ogóle, żeby skróciła się ich żywotność/pojemność. Warto wspomnieć, że Sanyo 2500 niewiele różnią się od Energizer 2500 bo są robione na tych samych ogniwach HR (mają oznaczenie HR na spodzie elektrody). Tak więc wybór należy do Ciebie czy to będą Sanyo czy Energizer. Ja w swoim starym Canonie S5 IS używałem i tych i tych i nie stwierdziłem żadnej różnicy.
Prosiłaś o pomoc więc ją otrzymałaś. Już wiesz co kupić ;)
Pozdro!
Zakupy proponuję zrobić tutaj:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=2981609
albo
http://allegro.pl/show_user.php?uid=102694
Zaufani i sprawdzeni dystrybutorzy.
Pozdrawiam :)
Jeśli miałbym wydać pieniądze to raz a pożądnie.
Przerabiałem w ciągu ostatnich dwóch lat już kilka różnych ładowarek różnych producentów, między innymi GP, PENTGRAM, ENERGIZER, SANYO ENELOOP etc. Niestety zazwyczaj miałem jakieś problemy z ładowaniem akumulatorków, często bywało tak że akumulatorki nie były ładowane ponieważ urządzenie zgłaszało ich uszkodzenie. W końcu postanowiłem zakupić ładowarkę BC-900 czyli młodszego brata BC-700 ( różnią się między sobą kolorem i wyborem prądów ładowania, a i ceną w okolicach 50 zł ) i dopiero ten zakup dał mi pełną kontrolę nad ładowanymi akumulatorkami i co najważniejsze akumulatorki które miały być uszkodzone, okazały się być dobre, a wystarczyło włączyć w BC-900 proces odświeżania w urządzeniu.
Moim zdaniem powinnaś się skupić na modelu BC-700 / BC-900 to głównie dla ludzi którzy potrzebują większej wszechstronności w procesach ładowania
Na zdrowy rozum policz ile warta jest ładowarka do której dostajesz 4 akumulatorki ENELOOP, a wszystko za cene około 70/80 zł (nie wspominam już o tych za 40/50 zł). Wiadomo że nikt akumulatorków za darmo nie daje, a SANYO są warte średnio między 6 a 7 zł od sztuki / łatwo więc wykalkulować ile warta jest sama ładowarka:-D
Warto zerknąc też na ten post
http://canon-board.info/showpost.php?p=694744&postcount=296
lub tu jest cały wątek o ładowarkach akumulatorów NiMh (http://canon-board.info/showthread.php?t=16599)
Życze udanego wyboru
Co do ładowarki to BC-700 i BC-900 to to samo.
ENELOOP są dobre ale niewiele się różnią od Energizer 2500/Sanyo 2500. Jedyna różnica polega na tym, że wolniej się rozładowują nieużywane. Jak się używa aku. często a nie raz na kilkanaście tygodni to się tej różnicy nie odczuje.
A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. :D
jeszcze raz dziękuję :-D
decyzja podjęta:idea:: ładowarka BC-700 & aku Sanyo
super!
...ENELOOP są dobre ale niewiele się różnią od Energizer 2500...
Raczysz chyba żartować. Miałem cztery komplety ogniw AA Energizer 2500 mAh i trzy z nich poszły do kosza. Najgorsze ogniwa z jakimi miałem do tej pory styczność, nawet ogniwa firmy Pentagram okazały się być bardziej niezawodne. Zresztą na forum można znaleźć niezbyt pochlebne opinie o akumulatorach tej firmy.
jeszcze raz dziękuję :-D
decyzja podjęta:idea:: ładowarka BC-700 & aku Sanyo
super!
Warto zwrócić uwagę na to czy sprzedawca oferuje w zestawie polską instrukcję obsługi...bo nie wszyscy takowa dołączają w zestawie. A jakby nie było może się czasem przydać.
Raczysz chyba żartować. Miałem cztery komplety ogniw AA Energizer 2500 mAh i trzy z nich poszły do kosza. Najgorsze ogniwa z jakimi miałem do tej pory styczność, nawet ogniwa firmy Pentagram okazały się być bardziej niezawodne. Zresztą na forum można znaleźć niezbyt pochlebne opinie o akumulatorach tej firmy.
Może miałeś jakieś podróby. U mnie 3 komplety 4x Energizer 2500 działają bez żadnego zarzutu i cała rodzinka szczęśliwa.
1. Ważne jest aby ogniwa miały oznaczenie HR.
2. Tak jak pisałem wcześniej, akumulatory powinny być starannie konserwowane (dobra ładowarka i umiejętność jej użytkowania).
Co do Pentagramów to mam komplet i powiem, że są przeciętne. W ogóle co to jest "Pentagram". Energizer to energizer i ma swoją renomę na rynku światowym.
Warto zwrócić uwagę na to czy sprzedawca oferuje w zestawie polską instrukcję obsługi...bo nie wszyscy takowa dołączają w zestawie. A jakby nie było może się czasem przydać.
Tych co poleciłem dodają Polską instrukcję obsługi ;)
sprawdziłam. ma. :-D przyda się owszem. i to bardzo;-). te różne prądy ładowania, napięcia wyjściowe mAh ... ah!:?
gdy wrócę z wakacji i będę miała czym się pochwalić to zwieszę coś w galerii...
sprawdziłam. ma. :-D przyda się owszem. i to bardzo;-). te różne prądy ładowania, napięcia wyjściowe mAh ... ah!:?
Nie ma w tym nic naprawdę trudnego.
Proponuję używać zawsze tych ustawień ładowarki:
- Discharge 100mA
- Charge 200mA
- jeśli po pierwszym ładowaniu akumulator szybko się wyczerpie - użyć odpcji Discharge/Charge Refresh
Im mniejszym prądem będzie się rozładowywało i ładowało akumulator to tym lepiej dla niego. Dłużej będzie żył, lepiej się rozładuje/naładuje i oczywiście dłużej posłuży. ;)
Nie ma w tym nic naprawdę trudnego.
Proponuję używać zawsze tych ustawień ładowarki:
- Discharge 100mA
- Charge 200mA
- jeśli po pierwszym ładowaniu akumulator szybko się wyczerpie - użyć odpcji Discharge/Charge Refresh
Im mniejszym prądem będzie się rozładowywało i ładowało akumulator to tym lepiej dla niego. Dłużej będzie żył, lepiej się rozładuje/naładuje i oczywiście dłużej posłuży. ;)
zanotowałam. :shock: chyba dam radę;)
Może miałeś jakieś podróby.
Żadne podróby. Ogniwa były oryginalne.
U mnie 3 komplety 4x Energizer 2500 działają bez żadnego zarzutu...
U mnie działały cztery, niestety trzy z nich przedwcześnie zakończyły swój żywot.
Tak jak pisałem wcześniej, akumulatory powinny być starannie konserwowane (dobra ładowarka i umiejętność jej użytkowania).
Jeżeli chodzi o ładowanie to zawsze ładowane były z zachowaniem właściwych prądów ładowania za pomocą BC-700. Tak na marginesie to obsługa ładowarki nie wymaga jakiejś wielkiej filozofii (przynajmniej dla większości osób).
Co do Pentagramów to mam komplet i powiem, że są przeciętne. W ogóle co to jest "Pentagram".
I właśnie o to chodzi. Tak jak napisałem wcześniej nawet ogniwa takiej firmy jak Pentagram okazały się być bardziej niezawodne a niżeli ogniwa dużo bardziej znanego Energizer'a.
Miałeś pecha i trafiłeś na felerną serię ;)
Możliwe, jednakże akumulatory kupowane były u różnych sprzedawców w różnych odstępach czasu.
szymekgd
22-10-2009, 18:08
Miałeś pecha i trafiłeś na felerną serię ;)
Ja tez mialem pecha kupujac 2a komplety (po 4szt) oryginalnych (z hurtowni) energizerow 2500 w odstepie roku? ;)
Cyfrowe gluptaki robily na nich tylko po kilka fotek i sie wylaczaly, teraz siedza w zabawkach dla dziecka bo tam nie potrzeba duzych pradow, a efekt samorozladowywania nie jest problemem. Po kupnie eneloopow 2000 problem z zasilaniem znikl, kupilem tez sanyo 2700, ale mam co do nich mieszane odczucia wiec nie polecam.
Google:
http://www.e-baterie.com/doc/bc-700.pdf
Najlepsze tradycyjne aku to sanyo 2700, seria 2500 była taka sobie(pewnie poprawili ale smród pozostał). Do częstego używania zdecydowanie lepsze(w praktyce około 3000 pojemności) niż eneloopy.
dariuszpicasso
26-10-2009, 01:40
ładowarka BC 700 - bardzo dziekuje naprawde fajna sprawa :) Obczytalem sie i juz zamawiam
Ja tez mialem pecha kupujac 2a komplety (po 4szt) oryginalnych (z hurtowni) energizerow 2500 w odstepie roku? ;)
No cóż, miałeś podwójnego pecha.
Chciałbym zwrócić uwagę, że przy zakupie Energizerów czy Sanyo to oryginalne ogniwa mają na spodzie wyryte literki HR. Nie kupiłbym akumulatorów od niezaufanego sprzedawcy a jakby mi nie działały tak jak trzeba oddałbym do reklamacji - mam takie prawo.
Chciałbym zwrócić uwagę, że przy zakupie Energizerów czy Sanyo to oryginalne ogniwa mają na spodzie wyryte literki HR.
Z ciekawości sprawdziłem swoje ogniwa Eneloop (8 sztuk) i nie znalazłem żadnych "wyrytych literek na spodzie". Wszystkie akumulatory są oryginalne a litery "HR" widoczne są jedynie w napisie informującym o modelu akumulatora (HR-3UTG 1.2V).