Zobacz pełną wersję : Czy to bf
Witam
Posiadam obiektyw Canona 85/1.8 po przesiadce na 5d wczesniej mialem 400d ostrość była bardzo dobra. Po przesiadce na 5d mam wrażenie że obiektyw jest mydlany. Zrobiłem dziś test tak na szybko i wyszło mi coś takiego. Czy to rzeczywiście back focus. Czy powinienem zrobić dokładniejsze testy. Co w takim przypadku zrobić z obiektywem. Czy można go wysłać na Żytnią w ramach gwarancji. Na 400d wszystko było w porządku. Czy może wysłać im do kalibracji. Ale jak mi go skalibrują skoro na 400d wszystko było w porządku. Czy może powinienem wysłać razem z body do kalibracji.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://majerk.eu/test.jpg)
Body winno się skalibrować do jakiegoś jasnego standardu, więc myślę, że wyślij :]
No tak ale jak mi skalibrują body to inne obiektywy będą wymagać kalibracji. A jak na razie tylko ten wykazuje takie objawy.
No tak ale jak mi skalibrują body to inne obiektywy będą wymagać kalibracji. A jak na razie tylko ten wykazuje takie objawy.
wyślij obiektyw do kalibracji jeżeli z resztą szklarni body chodzi OK.
BF to pół biedy. W zeszły weekend przekonałem się, że jedno z moich rzadko używanych szkieł współpracuje z body jedynie w rybie random focus (jakiś nowy patent Canona, ani chybi).
A jak chcesz naprawić ten problem z obiektywem. Czy będziesz go wysyłał na kalibrację.
Najpierw posprawdzam na innych puszkach, zobaczymy. Potem albo serwis, albo - jak znajdzie się ktoś, komu owo szkło dobrze rozmawia z aparatem - sprzedam, i kupie sobie coś bardziej kompatybilnego. Wszystko niestety zależy od egzemplarza. Zarówno szkła jak i body.
No właśnie u mnie na 400d działało bardzo dobrze. Teraz na 5d jest tak zle ze nawet nie mam ochoty go używać.
BF na tym szkle to pikuś, ustawiaj ostrość na mostku nosa zamiast na źrenicy. Gorszy jest FF w połączeniu z nosem jak klamka od zachrystii ;)
Miałem podobną sytuację. Przesiadka na 5D+jasne szkła jest bardzo fajną sprawą, pod warunkiem że ten zestaw ostrzy tam gdzie ostrość być powinna. Proponuje sprawdzić puszkę, kupowałem na wiosnę używany 5D. Pierwszy kupiłem w fotoaparaciki.pl, puszka miała mały przebieg, ale całkiem spory FF, więc ją zwróciłem. Po następną pofatygowałem się osobiście (250 km) i stwierdziłem tą samą przypadłość, pomimo idealnego wyglądu zewnętrznego i przebiegu 4500 klatek, . Dostałem upust na kalibrację więc ją wziąłem. Po wysyłce na Żytnią jest OK, również przebieg okazał się rzeczywisty.
A jak sytuacja z innymi obiektywami na tym body? Jeżeli jest OK, to oddaj 85-kę do kalibracji ale obowiazkowo z body. Niech Ci skalibrują pod aparat, robiłem kiedyś taką akcję z 70-200/4L i 30D. Po zakupie nowego obiektywu okazało się, że na 70mm jest dość duży BF. Po telefonie na Żytnią poinformowali mnie, ze sama kalibracja obiektywu może być bez sensu, oddałem razem z body i od tamtego czasu ze szkła byłem bardzo zadowolony :).
P.S. Ja po przesiadce na 5DmkII co do 85/1.8 mam zgoła odmienne zdanie, od f/1.8 jest ostry jak brzytwa. Dopiero teraz to szkło pokazuje swoje mozliwości, podobnie zresztą jest w przypadku 50/1.4 ;).
Z pozostałymi szkłami jest ok. Problem jest tylko właśnie z 85. W takim razie będę musiał oddać. Obiektyw razem z body. Tylko niech body nie ruszają a skalibrują 85. Czy takie coś jest możliwe kalibracja tylko obiektywu. Czy jeżeli obiektyw jest na gearancji można to zrealizować w ramach gwarancji.
dziękuję wszystkim za pomoc.
Czy takie coś jest możliwe kalibracja tylko obiektywu. Czy jeżeli obiektyw jest na gearancji można to zrealizować w ramach gwarancji.
Oczywiście, że jest taka możliwość. Jeżeli masz obiektyw na gwarancji zrobią to za darmo - przynajmniej mi zrobili :).