Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Serwis Canon Katowice? Problem z obiektywem

levre
06-08-2009, 18:53
Dziś miałem na sesji niezła jazde. przechylił mi sie statyw i aparat centralnie upadł obiektywem na beton. Wziołem go doreki przekreciłem wszystko ok. zmniejszyłem ogniskową coś sie zacieło ale poszło. po chwili zaczeło coś latać w obiektwie, odkreciłem go i wypadło z niego takie http://levre.pl/IMG_2090.JPG . Obietyw działa , robi zdjecia na MF. zas na AF nie umie łanąć ostrośći. Gwarancja mi mineła. Wiec musze działać na własną rękę:

1. Iść lub odesłąć obiektyw do serwisu canona ? tylko czy jest moze jakiś w poblizu Katowic i okolic?

2.Rozkręcić i spróbowac to wsadzić ???

Jest to obiektyw kitowy, kupiony w madia markt wraz z body. Nie wiem czy mam wysyłać cały aparat czy tylko obiektyw. Prosze o pomoc...

zaitsev
06-08-2009, 20:36
http://www.e-csi.pl/csi_new/index.php?page=service

adi3124
07-08-2009, 00:50
Papierek gwarancyjny to w takim przypadku możesz sobie użyć jako rozpałka do grilla . Pozostaje wysłać do serwisu canona albo taniej - do zwykłego serwisu ... może masz takie coś w mieście bo i tak za naprawę zapłacisz z własnej kieszeni . A i kita to nie wiem czy opłaca sie w ogolę gdzieś dawać ... sam rozkręć 8-)

konradl
07-08-2009, 00:54
zobacz na all ile kit kosztuje... bo na zytniej to minuta ich pracy kosztuje tyle co minuta polaczenia z numerem 0 700... :)

sebcio80
07-08-2009, 04:19
tez sadze ze koszta naprawy moga byc wyzsze od uzywki kita z allegro,

jak widac kitowy obiektyw nie tylko potrafi robic zdjecia ale i moze sluzyc jako niezly amortyzator chronicy body przed upadkiem ;)

moj stary kit bez is kiedys spadl mi na betan z poltora metra, nawet ryski na nim nie ma, L'ki dawno by powiedzialy "papa"

canis_lupus
07-08-2009, 07:37
Jako że kity sa tanie, to ja pewnie próbowałbym na własną ręke to poskładać. Jak sie nie uda to kupic kit'a i tyle.

chiron
07-08-2009, 11:44
Poszukaj Service Manuala do tego obiektywu, mikro-śrubokręt w rękę i jazda... sam naprawiałem kiedyś Sigmę 28-135 bo taśma się przetarła... to nie takie straszne jak się wydaje... byle po mału i z wyczuciem by nowych szkód nie narobić :D

Dilbercik
07-08-2009, 13:34
tez sadze ze koszta naprawy moga byc wyzsze od uzywki kita z allegro,

jak widac kitowy obiektyw nie tylko potrafi robic zdjecia ale i moze sluzyc jako niezly amortyzator chronicy body przed upadkiem ;)

moj stary kit bez is kiedys spadl mi na betan z poltora metra, nawet ryski na nim nie ma, L'ki dawno by powiedzialy "papa"

100-400L z 1,5m sturlalo sie z murka na beton. nie liczac obtarc farby wsio dziala jak nalezy...

Vitez
08-08-2009, 23:29

A na ilu Lkach testowałeś?

Ja na dwóch.
100-400 z ok metra na drewnianą podłogę - zero problemów.
24-105 z ok 180cm na tą samą podłogę - poszedł IS (ale nie do końca, tylko czasem nie działał jak trzeba przy Servo i śledzeniu obiektu). AF i reszta - zero problemów.
Tak więc powiedziałbym, że troszkę się z tym 'papa' zagalopowałeś, albo miałeś pecha jeśli jakaś Lka Ci w porównywalnych warunkach powiedziała 'papa' :roll: .