PDA

Zobacz pełną wersję : Canon - obiektyw na trzy tygodnie.

tph
04-08-2009, 14:24
Witam serdecznie,

Przesiadam się z Sony do Canona (konkretnie 30D) i potrzebuję Waszej pomocy. Aparat zakupię w ciągu paru dni, a z stanów na początku września przywiezione zostaną mi 17-40L oraz 85/1.8. Tymczasem jednak mamy jeszcze sierpień, ja kupuję samo body i zastanawiam się co można by kupić na te 3-4 tygodnie za małe pieniądze (powiedzmy, że do 1000zł tak +/-), aby:

- mieć trochę frajdy z nowego, dużo lepszego body niż do tej pory (pstrykałem na A200)
- móc go wziąć na krótkie, tygodniowe wczasy na helu
- móc go ewentualnie potem bez większych problemów odsprzedać za w miarę podobne pieniądze.

Dodam, że najwięcej pstrykam portretów, moim ulubionym obiektywem była Minolta 50mm f/1.7, ale lubię też pstryknąć trochę zdjęć między szerokim kątem a standardem (jakaś taka niby-reporterka [przynajmniej ja to tak nazywam]).

Myślałem nad:

- 18-55 3.5-5.6 z IS/bez IS - 200/300 zł - niby trochę szajs, ale nauczyłem się po Sony, żeby nie odrzucać kitów tylko dlatego, że nazywają się 'KIT', da mi zakres do wszystkiego, ale zarazem dużo słabszy do portretów
- 50 f/1.8 II - 300 zł - plastik fantastik, ale myślę, że do portretów na te parę tygodni byłby jak znalazł i nie zdążyłby się rozpaść + kto wie, jeśli go polubię, to może zostanie na dłużej ?
- 17-85 4-5.6 IS - 800zł - lepszy zakres od kita, ale jakościowo chyba nie powali mnie aż tak w porównaniu z wyżej wymienionymi (choć troszkę na pewno), z jednej strony zakres będzie podobny do tego co będę miał, z drugiej strony wydałbym na niego więcej niż na dwa wcześniej wymienione razem. Poza tym zacząłbym się przyzwyczajać do większego i cięższego obiektywu (patrząc pod kątem 17-40).

Jak myślicie? Jakieś rady/pomysły ?

najeli
04-08-2009, 14:34
Ja bym brała 50tkę i zostawiła ją sobie na potem też :)

Akurat też "przeczekuję" na niej pobyt standardowego obiektywu w serwisie i daje radę.

Handelson
04-08-2009, 14:41
Z trzech wymienionych przez Ciebie wybrałbym podobnie jak najeli 50 f/1.8 lub (co niestety nie zmieści się w wyznaczonej przez Ciebie kwocie) 50 f/1.4 USM. Tym bardziej, że sam piszesz o ulubionej przez Ciebie ogniskowej 50mm :) Jestem przekonany, że zostawisz ją sobie i będziesz bardzo zadowolony. Do portretów przy cropie jak znalazł ;)

tph
04-08-2009, 14:52
Z trzech wymienionych przez Ciebie wybrałbym podobnie jak najeli 50 f/1.8 lub (co niestety nie zmieści się w wyznaczonej przez Ciebie kwocie) 50 f/1.4 USM. Tym bardziej, że sam piszesz o ulubionej przez Ciebie ogniskowej 50mm :) Jestem przekonany, że zostawisz ją sobie i będziesz bardzo zadowolony. Do portretów przy cropie jak znalazł ;)

No jeśli chodzi o portrety to gro swoich zapasów pieniężnych chcę wydać na 85mm (jeden z powodów dla których przesiadłem się na Canona), więc inwestycja 1.5k w 50tkę chyba przez najbliższy czas nie będzie wchodziła w grę.

A co z zakresami poza 50mm na wczasach? Jest sens kupić kita na ten miesiąc? A jeśli jest, to z ISem czy bez?

Merde
04-08-2009, 14:53
EF 35/2. Używka zmieści się w budżecie (nówka niewiele przekroczy 1k zł), będzie całkiem znośny jasny standard na cropa.

konradl
04-08-2009, 14:57
Tamron 17-50, z uzywanych chyba kupi sie do tysiaca?
...a pozniej moze sie okazac ze bedziesz go wolal od C 17-40 :)
...tylko jak zwykle w tamronach pozostaje kwestia AF-u, musialbys osobiscie kupowac z podpieciem do body i przetestowaniem.

Handelson
04-08-2009, 14:57
85mm f/1.8 bardzo dobry wybór. Co do zakresu na wczasy (Hel) to myślę, że będzie trochę wąsko... Nie wiem czy zdecydowałbym się na jakieś szersze szkło za 1k na jeden miesiąc. Ceny teraz są wysokie. Może lepiej uśmiechnąć się do kogoś i pożyczyć szkiełko na te wczasy a kasę zostawić na coś lepszego? ;)
EDIT:
Merde mądrze radzi :)

tph
04-08-2009, 15:06
EF 35/2. Używka zmieści się w budżecie (nówka niewiele przekroczy 1k zł), będzie całkiem znośny jasny standard na cropa.

Ciężko jak narazie znaleźć 35, też o tym myślałem. Przypominam, że to musi być w miarę szybko kupione i to na krótki czas.

Tamron 17-50, z uzywanych chyba kupi sie do tysiaca?
...a pozniej moze sie okazac ze bedziesz go wolal od C 17-40 :)
...tylko jak zwykle w tamronach pozostaje kwestia AF-u, musialbys osobiscie kupowac z podpieciem do body i przetestowaniem.

Jak wyżej. Czy myślisz że w ciągu tygodnia - półtora dam radę znaleźć kopię z dobrym AFem i ogólnie nietrafioną, do tego poniżej 1000zł? Chyba nie, ale i tak dzięki za pomtysł.

85mm f/1.8 bardzo dobry wybór. Co do zakresu na wczasy (Hel) to myślę, że będzie trochę wąsko... Nie wiem czy zdecydowałbym się na jakieś szersze szkło za 1k na jeden miesiąc. Ceny teraz są wysokie. Może lepiej uśmiechnąć się do kogoś i pożyczyć szkiełko na te wczasy a kasę zostawić na coś lepszego? ;)
EDIT:
Merde mądrze radzi :)

Nie przeczytałeś do końca - 85mm dopiero we wrześniu, a właśnie teraz potrzebuję czegoś na chwilę (i między innymi wczasy :>)

Handelson
04-08-2009, 15:13
Doczytałem. Potwierdziłem tylko w pierwszym zdaniu trafność Twojej decyzji :)

tph
04-08-2009, 15:14
Doczytałem. Potwierdziłem tylko w pierwszym zdaniu trafność Twojej decyzji :)

Ok, to się cieszę. W sumie jestem bardzo bliski tej 50tki, zastanawiam się czy ją uzupełnić kitem, jeśli np. upolowałbym go za <300zł z ISem ?

Handelson
04-08-2009, 15:19
Jeśli nie żal Ci wydać 3 stówek za kita to będziesz miał troszkę frajdy na wczasach :) Powodzenia i daj znać co kupiłeś.

tph
04-08-2009, 15:20
Jeśli nie żal Ci wydać 3 stówek za kita to będziesz miał troszkę frajdy na wczasach :) Powodzenia i daj znać co kupiłeś.

A nuż go sprzedam po miesiącu za powiedzmy 260zl ?

Handelson
04-08-2009, 15:28
Życzę Ci tego z całego serca :)

Sunders
04-08-2009, 15:47
Za cenę < 300pln warto dokupić kita z IS-em.

maciej76
04-08-2009, 21:09
obadaj gielde, chyba nawet teraz jakies kityIS sa w obiegu, 50 1,8 tez powinno sie znalezc uzywane, gdzies za 350zł, a obiektyw na pewno przyda sie pozniej

fotomih
04-08-2009, 21:40
Jak 1k to może Kit IS + lampa ? ...jakiś nissin 622... tak sobie głośno myśle

Merde
05-08-2009, 14:57
Ciężko jak narazie znaleźć 35, też o tym myślałem. Przypominam, że to musi być w miarę szybko kupione i to na krótki czas.

No popatrz, akurat się trafiło: http://canon-board.info/showthread.php?p=683454#post683454

Ale cenę to bym jeszcze negocjował... ;-)

XLesio
06-08-2009, 09:16
Ale jeśli koncepcja 50mm + kit z IS jeszcze się trzyma kupy.. :)

http://www.allegro.pl/search.php?string=18-55+IS&category=50590

Za ~ 600-650 PLN masz 2 obiektywy, które sprzedane za miesiąc stracą (lub nie) max 10% wartości..
Może jednak warto?

Jako analogowy "pełnoklatkowiec", z bananem na ustach używam 50ki. Ale równie chętnie pdpinam ją pod cropa u swojej dziewczyny. Wszystkimi kończynami podpiszę się też pod tym, co napisałeś o Kicie:

niby trochę szajs, ale nauczyłem się po Sony, żeby nie odrzucać kitów tylko dlatego, że nazywają się 'KIT', da mi zakres do wszystkiego,

Po kilkumiesięcznym "odstawieniu" tego szkiełka, zaczęliśmy je wozić ze sobą w trasy. W efekcie - ja sam, zadeklarowany przeciwnik plastyków - zacząłem doceniać zdjęcia które można nim zmalować :)

tph
06-08-2009, 13:48
Za cenę < 300pln warto dokupić kita z IS-em.

Ale jak sie okazało nie było aż tak łatwo upolować, zwłaszcza, że z niecierpliwości (oraz Waszych sugestii, że może zostanie na dłużej) zdecydowałem się na zakup 50tki 1.8 II w sklepie ';]

obadaj gielde, chyba nawet teraz jakies kityIS sa w obiegu, 50 1,8 tez powinno sie znalezc uzywane, gdzies za 350zł, a obiektyw na pewno przyda sie pozniej

Chwile przeglądałem te kity, ale uznałem, że 50tka będzie w sam raz chyba.

No popatrz, akurat się trafiło: http://canon-board.info/showthread.php?p=683454#post683454

Ale cenę to bym jeszcze negocjował... ;-)

Akurat się trafiło, ale jakkolwiek może by była cena, to jeśli mam mieć niedługo w przedziale 17-40 f/4 to pomyślałem, że stałkę wewnątrz tego zakresu wolałbym mieć w przyszłości jaśniejszą i szerszą. I tak pewnie kupię sobie (ale to za jakiś czas dopiero) 28 f/1.8..

Po kilkumiesięcznym "odstawieniu" tego szkiełka, zaczęliśmy je wozić ze sobą w trasy. W efekcie - ja sam, zadeklarowany przeciwnik plastyków - zacząłem doceniać zdjęcia które można nim zmalować :)

Ja złego słowa na kita sony nigdy nie powiem, w zakresie 17-35 był wyjątkowo dobry, w reszcie nigdy mi nie przeszkadzał, choć niewątpliwie po podpięciu 50tki f/1.7 minolty wysiadał totalnie.

W każdym razie uznałem, że 50tka będzie najlepszym wyjściem, zakupiłem ją, i jestem niesłychanie z niej zadowolony. Jasne, plastik, ale jest lekka, malutka i niesłychanie jasna. Do tego udało mi się spokojnie cyknąć parę zdjęć i jakość świetna.

Jeszcze raz dziękuję za rady :>

VomitroN
09-08-2009, 17:15
Sledzac caly watek smiem twierdzic, ze to byl jedyny wlasciwy wybor. Tym bardziej, ze nawet jak juz skompletujesz szklarnie, to tej 50-tki raczej nie bedziesz chcial sie juz pozbyc :)