Zobacz pełną wersję : Sherpa 600 vs Sherpa 800
bathez90
03-08-2009, 22:09
No wlasnie jak w temacie. Potrzebuje statywu do 350zl i te velbony mnie interesuja. 600r kosztuje 350zł a 800r 300zł i mam dylemat ktory wybrac ? Prosze o pomoc bo specyfikacje maja podobne dlatego sklaniam sie ku tanszemu ale nie chce popelnic bledu ;)
.. mam dylemat ktory wybrac ? Prosze o pomoc bo maja podobne dlatego sklaniam sie ku tanszemu ale nie chce popelnic bledu ;)
Jeśli nie chcesz popełnić błędu, to kup Manfrotto.
Jakiego niby bledu?
bathez90
03-08-2009, 23:37
chodzi mi bardziej o porownanie tych dwoch statywow na manfrotto mnie nie stac
Nie widziałem 600, ale 800 mam i jestem zadowolony - stoi spokojnie, trzeźwo, ładny jest, czarny... No i 800 podnosi się chyba wyżej niż 600?
bathez90
03-08-2009, 23:55
o pol centymetra nizszy jest 800 wiec wielkiej roznicy nie mam. wypiowie sie ktos inny jeszcze ?
A dlaczego akurat Manfrotto a nie chodzciażby Giottos lub Benro? Widzę iż ten bzdurny przesąd iż Manfrotto produkuje "najlepsze" statywy wciąż funkcjonuje.
sbogdan1
04-08-2009, 00:05
Mam 600 R i spokojnie styka przy tym ekwipunku który mam w stopce , możliwości regulacji jest w nim w miarę sporo , poza tym zawsze możesz sobie kupić lepszą głowicę.
Co do Manfrotto to polecam 055XPROB i głowicę 488RC2 jest to jeszcze lepsze rozwiązanie ale za to spooooro droższe no i lanserka zapewniona .
Scherpie do zwykłego amatorskiego użytku nic nie brakuje jest w miarę stabilny i lekki ,przy maksymalnym rozłożeniu będziesz stawał na palcach natomiast w drugą stronę aparat możesz zamontować tuż nad glebą wtedy dochodzi koszt karimaty, jakieś 30 złociszczy.
Tak więc wybór należy do Ciebie z moim ,,przewędrowałem,, od Bieszczad po Morawy zaliczając po drodze Świętokrzyskie i nie zawiódł mnie ani razu ,a takie gadanie o błędzie ....hmm.....zostawiam bez komentarza ,reasumując zgadzam się z moim przedmówcą.
Też mam 600r i jak na razie jestem zadowolony. Chociaż po głowie chodzi już zmiana głowicy na jakąś kulową. Statyw jak najbardziej ok.
Ja mialem 600R i pozniej wymienilem na frotke za sprawa forum, bo wszyscy krzyczeli.. frotka, tylko frotka... a ja jakos zalowalem, ze to zrobilem.. nie za ta kase, dorwalem nogi 055xprob i 488RC2. Niby ok. niby fajne i lansik jak mowicie, ale nie usprawiedliwialo takiej roznicy w kasie
Opchnalem, bo mialem wydatki i jak bede bral znowu statyw to raczej wlasnie 600R, styka w zupelnosci, natomiast o 800 nic nie wiem.
A dlaczego akurat Manfrotto a nie chodzciażby Giottos lub Benro? Widzę iż ten bzdurny przesąd iż Manfrotto produkuje "najlepsze" wciąż funkcjonuje.
Giotto akurat nie mialem w rekach, wiec nie moge polecac.
Benro zas to podroba Manfrotto. Nie sadze zeby byla lepsza od
oryginalu. Z 'lepszych' akurat Manfrotto sa najbardziej dostepne
- mozna je obejrzec w sklepie. W przeciwienstwie do Giotto, Gitzo, czy Benbo.
!!! podwójnego wpisu !!!
Jakiego niby bledu?
Autor wątku pisze, ze nie chce popelnic bledu :)
!!! podwójnego wpisu !!!
Mam 600 R i [..] i nie zawiódł mnie ani razu
Tez mam i uzywam 600R. Odkręcila się [sama!] i odpadła śrubka mocująca blokadę nogi - sprobuj taką dokupic !
Pękł plastikowy motylek dokręcający kolumnę.
Odpadła plastikowa zaślepka przy głowicy - pod zaślepką jest smar,
można się teraz ubrudzić, a piasek i inne mają drogę wolną
żeby włazić pomiędzy pracujące elementy głowicy.
Co do stabilności, nie jest najgorzej, choć ok 1,5kg zestaw powoduje
ugięcie, co jest nieco irytujące gdy chce się precyzyjnie ustawić kadr.
bathez90
04-08-2009, 14:05
a 800r ?
sirlukas
04-08-2009, 14:46
a 800r ?
Sam sobie odpowiedz skoro jest tańszy i z tej samej stajni.
Rozwaz jeszcze Slik Pro 500 DX
A dlaczego akurat Manfrotto a nie chodzciażby Giottos lub Benro? Widzę iż ten bzdurny przesąd iż Manfrotto produkuje "najlepsze" statywy wciąż funkcjonuje.
oj, funkcjionuje, funkcjonuje.. zreszta jak wiele innych - ludziska sie naczytali watkow sprzed paru lat i teraz odgrzewaja kotlety z uporem godnym lepszej sprawy.. a posty leca :lol:
zawsze ktos argumentuje ze:
Benro zas to podroba Manfrotto. Nie sadze zeby byla lepsza od
oryginalu.
pomimo ze nie mial sprzetu w rece ;-) .. od dawna tacham ze soba benro, uzywam gimbala rowniez produkcji tej firmy i w zyciu bym tego na popularne frotki nie zaminił.. statyw nie drgnie chocby skały srały a kosztował mnie połowe tego co np. 055prob :lol:
z frotka go nawet ostatnio na plenerze porownywalismy i MF wypadlo jak zwykla zabawka :-)
canis_lupus
04-08-2009, 15:31
Tez mam i uzywam 600R. Odkręcila się [sama!] i odpadła śrubka mocująca blokadę nogi - sprobuj taką dokupic !
Pękł plastikowy motylek dokręcający kolumnę.
Odpadła plastikowa zaślepka przy głowicy - pod zaślepką jest smar,
można się teraz ubrudzić, a piasek i inne mają drogę wolną
żeby włazić pomiędzy pracujące elementy głowicy.
To ja nie wiem co Ty robisz z tym statywem. Mam 600R, eksploatuję ją niemiłosiernie, stała już w wodzie, w mule, ściągałem nią czereśnie, robiła za patyk do podpierania się w śniegu po pas. Kilkakrotnie lądowała na betonie, również głowica w dół. Nic jej nie jest. Noszę ją bez pokrowca bo raczej przeszkadza. Jedyne co, to raz zabrudziła mi się głowica jakimś piaskiem i miała opory - po wyczyszczeniu luksus. Za cenę do 400zł nic IMHO lepszego nie dostaniesz. Głowicę na lepszą zawsze można zmienić, chociaż ta jest bardzo sympatyczna. Wybrałem Sherpę właśnie ze względu na ciekawą głowicą gdzie wszystko się blokuje jednym pokrętłem.
Ja za to mogę co więc czynię.
Benro zas to podroba Manfrotto.
Nie Manfrotto tylko Gitzo. Podróbką Manfrotto są statywy GoldPhoto
Z 'lepszych' akurat Manfrotto sa najbardziej dostepne
Widzisz, to że nie znasz sklepów w których jednocześnie można obejrzeć wymienione przez Ciebie marki nie oznacza wcale iż Manfrotto jest najbardziej dostępny. Osobiście znam sklepy w których można zobaczyć i przetestować zarówno sprzęt Manfrotto jak i Benro a i jakiś Giottos też by się znalazł.
Nie Manfrotto tylko Gitzo. Podróbką Manfrotto są GoldPhoto
Ale zawsze podróbka. Chińska w dodatku.
Widzisz, to że nie znasz sklepów w których jednocześnie można obejrzeć wymienione przez Ciebie nie oznacza wcale iż Manfrotto jest najbardziej dostępny.
A nie jest ? "Bardziej dostępny" oznacza, że jest oferowany w większej
ilości sklepów niż pozostałe wymienione. Widzisz, trzeba czytać ze zrozumieniem ;)
Ale zawsze podróbka. Chińska w dodatku.Mam od pewnego czasu tę chińską podróbkę. Wcześniej używałem Manfrotto. Sprzedałem. Nie żałuję. Frotka to dobry trójnóg, nie ma co gadać, ale nowe, węglowe, leciutkie i stabilne Benro kupiłem za nieco tylko większe pieniądze niż te, które udało mi się uzyskać ze sprzedaży 2-letniego Manfrotto. Tylko lans już nie ten ;)
Mam od pewnego czasu tę podróbkę. Wcześniej używałem Manfrotto. Sprzedałem. Nie żałuję. to dobry trójnóg, nie ma co gadać, ale nowe, węglowe, leciutkie i stabilne Benro kupiłem za nieco tylko większe niż te, które udało mi się uzyskać ze sprzedaży 2-letniego Manfrotto. Tylko lans już nie ten ;)
No dobrze. Jeśli po 5-ciu latach użytkowania Velbonów, GoldPhoto i innych
Benro ich użytkownicy będą nadal zadowoleni to będzie znaczyć, że nie miałem racji :)
Benro ich użytkownicy będą nadal zadowoleni to będzie znaczyć, że nie miałem racji :)
Odezwij się do mnie za 4,5 roku ;) Póki co, mam kilka małych odprysków lakieru a konstrukcja jest tak prosta, że trudno mi sobie wyobrazić, co mogłoby się zepsuć. Ale pożiwiom - uwidim.
A nie jest ? "
Nie, nie jest. Jeżeli chodzi o sklepy fotograficzne to najwięcej jest w nich tanich statywów w przedziale cenowym do 200-300 zł ponieważ to one cieszą się największym "wzięciem" i oczywiście nie ma w tym niczego dziwnego.
do lekkich aparatów szerpy są ok, ale już jak 350d/40d z 400mm zapiąłem na 600r to niestety się stabilność skończyła.. tak do 70-200/2.8 i puszka bez gripa i lampy i powinno być ok, do czegoś cięższego bym coś solidniejszego kupił
Nie, nie jest.
No to prosty test:
W Ceneo wpisujemy "Manfrotto": 397 wynikow
A ile gdy wpiszemy "Gitzo"? Uuuu ... 35. Ponad 10x mniej.
Może będzie więcej, gdy wpiszemy "Giottos" ? Niestety: 16
A ile gdy wpiszemy "Benbo"? Uuuu ... 0, Null, NULL, zero.
Oczywiscie nie znaczy to, ze Benbo nie mozna kupić w Polsce. Jest tylko DUŻO MNIEJ DOSTĘPNY niż Manfrotto. Tak samo obie marki na "G".
c.n.d. dziękuję.
...
A ile gdy wpiszemy "Benbo"? Uuuu ... 0, Null, NULL, zero.
Oczywiscie nie znaczy to, ze Benbo nie mozna kupić w Polsce. Jest tylko DUŻO MNIEJ DOSTĘPNY niż Manfrotto. Tak samo obie na "G".
c.n.d. dziękuję.
Zobacz, a ja wpisałem BENRO i mam 174 wyniki:-D
Ale zawsze podróbka. Chińska w dodatku.
Część Benro są podróbami Gitzo, reszta - nie wiadomo czego, Manfrotto chyba też...
I dowolnego Benro to bym raczej nie polecał, bo ta druga część wygląda średnio...
Zresztą z tym podrabianiem Gitzo to im tak średnio wychodzi bo do mas odpowiadających im kompozytowych Gitzo nie są w stanie się zbliżyć...
Zresztą z tym podrabianiem Gitzo to im tak średnio wychodzi bo do mas odpowiadających im kompozytowych Gitzo nie są w stanie się zbliżyć...
na szczescie z cena tez :mrgreen:
ok, za pare lat wrocimy do tematu a na razie ciezki zestaw trzasl sie na MF jak lisc na wietrze a na benro ani drgnal.. to co bedzie mozna powiedziec za kilka lat to jedno a jak solidnosc statywu wplywa na zdjecia juz teraz to drugie.. przynajmniej dla mnie to priorytet :-)
MF jako takie nie sa zle ale w relacji cena/stabilnosc powinny kosztowac minimum 1/3 mniej.. reszta to cena za czerwony znaczek z logo :p
Zobacz, a ja wpisałem BENRO i mam 174 wyniki:-D
W wątku była mowa o tym, że MF jest bardziej dostępne niż pozostałe wiodące marki, w tym BENBO.
BENBO, nie BENRO :roll:
na szczescie z cena tez :mrgreen:
Prawda - ale jak ktoś tak jak ja chce zrobić upgrade z 055ProB na coś lżejszego i stabilniejszego, to w Benro (niestety bo ceny fajne) nic nie ma...
Z 'lepszych' akurat Manfrotto sa najbardziej dostepne
no to znaczy, ze masz po prostu kiepski sklep w okolicy. ja w moim mam cala game Gitzo i choc ceny tego sa mordercze, to wyraznie widac, ze jakosciowo to ten wloski syf nawet kolo Gitzo nie lezal.
a co do oferty Manfrotto... umowmy sie, ze po wrazeniach z uzywania ich glowic (222 a potem 486RC2) nie chce miec nic wiecej do czynienia z ta firma, bo mechanicznie te glowice to szajs az wstyd. zatrzask plytki po 2 miesiacach pracy ma luzy (lekkie, ale wystarcza, zeby nigdy nie zostawiac aparatu na statywie bez zapiecia tej dodatkowej blokadki) a moment zacisku wajchy blokady kulki 486RC2 w ciagu 4 miesiecy przeskoczyla mi o pol obrotu dalej.
jesli chodzi o same nogi MF... mialem okazje wybierac karbonowe nogi w cenie do 300 EUR. wybor byl miedzy Manfrotto 190CX3 a Velbonem Sherpa Pro CF630. podobna byla tylko masa i stabilnosc. zdecydowanie niepodobna byla cena (210 EUR vs. 280 EUR) i wysokosc robocza - Sherpa jest na dzien dobry ze 20 cm wyzsza. kulture pracy (dla mnie wyraznie wyzsza w Velbonie) pomine, bo moze to i kwestia gustu.
Sherpe 600R mialem okolo 3 lat. odchodzily mi gumowe nakladki na nogi a na koniec zginela plastikowa klapka od glowicy. pod wzgledem uzytkowym i stabilnosci nie bylo z nim zadnych problemow. pewnie gdybym go nie katowal porannymi plenerami srednio raz na tydzien i nie mial widzimisie kupic sobie karbon to bym go jeszcze dlugie lata uzywal. jak na amatorska kieszen to zdecydowanie bezkonkurencyjny statyw. no chyba, ze sie choruje na etykietki i musi miec MF...
to wyraznie widac, ze jakosciowo to ten wloski syf nawet kolo Gitzo nie lezal.
Btw - ten włoski syf (rozumiem że piszesz o Manfrotto) i Gitzo to jedna i ta sama firma.
Ja do swojej frotki nic nie mialem, jestem duzy i nie musialem przy niej kucac, malym problemem byl jedynie pokrowiec, wlazilo to jedynie w dedykowany i w nic wiecej i wlasnie tu cena powodowala, ze sie nie zdecydowalem na to opakowanie. Cena statywu i glowicy tez sporawa, ale moze by zostal gdyby nie wydatki. Zalowalem natomiast wymiane z sherpy 600R dlatego, ze moim zdaniem amatora nie poczulem jakiegos olsnienia po zakupie usprawiedliwiajacego cene 3x wieksza praktycznie tej frotki.
W wątku była mowa o tym, że MF jest bardziej dostępne niż pozostałe wiodące marki, w tym BENBO.
BENBO, nie BENRO :roll:
Jakie znowu Benbo? Nie Benbo tylko Benro.
Jakie znowu Benbo? Nie Benbo tylko Benro.
Tutaj, w pierwszym akapicie: http://canon-board.info/showpost.php?p=682840&postcount=11 . Zwykła literówka bo w tym samym akapicie pisze Benro.
Sugerowałbym koledze ptrk nie trzymanie się na siłę tej jednej literówki bo wyraźnie widać że chodzi o Benro i tylko o Benro a nie jakimś Benbo jest w tym wątku mowa :roll: .
Btw - ten włoski syf (rozumiem że piszesz o ) i to jedna i ta sama firma.
wiesz... Fiat i Ferrari, zeby daleko geograficznie nie uciekac, to tez jedna i ta sama firma.
ja tam osobiscie jestem zniesmaczony przereklamowaniem MF i faktem, ze za w sumie niemale pieniadze firma ta sprzedaje sprzet o szemranej jakosci mechanicznej. i jak slucham ludzi puszczajacych teksty "bo Benro to szajs i pogadamy za 2-3 lata" to wybucham pustym smiechem, bo MF juz po 2-3 miesiacach normalnego uzywania wyraznie odstaje mechanicznie od stanu nowosci na polce sklepowej. same nogi, moze i zle nie sa jak sie odpowiednie wybierze, tylko cena jest niewspolmierna. czesciowym problemem jest kiepska obecnosc na polskim (chociaz nie tylko) rynku takich firm jak chocby Slik przez co alternatywa sa glownie produkty chinskie, do ktorych ludzie nie maja (zrozumiale) zaufania, wiec MF nagle staje sie bog wie jakim halo...
ale obiektywnie rzecz ujmujac to kupujac MF placi sie po prostu podatek za czerwona naklejke.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Benbo w ogole ktos do Polski sprowadza?
w NL jest (http://www.fotokonijnenberg.nl/productlist/12243/benbo.html) ale przyznam, ze nie widzialem tego na oczy. zdaje sie, ze nie jest to jakis szal jakosciowo-cenowy
dziś pierwszy raz na tym forum wiec podrawiam wszystkich
Co do tematu może lepiej Sherpa 435 kosztuje niewiele wiecej (399PLN) a jest lżejszy (1,5kg zamiast 2,2kg przy 600R) ma większy udźwig -4kg i jest bardziej kompaktowy po złożeniu ;-) tzn krótszy o ok 10cm
pozdrawiam Emil
no to znaczy, ze masz po prostu kiepski sklep w okolicy. .
Noo.. Stroopwafli też nie mają :)
Co do tematu może lepiej Sherpa 435 kosztuje niewiele wiecej (399PLN) a jest lżejszy (1,5kg zamiast 22kg przy 600R) ma większy udźwig -4kg i jest bardziej kompaktowy po złożeniu ;-) tzn krótszy o ok 10cm
z tym deklarowanym udzwigiem to bym uwazal. 600R tez mial bodajze ze 4kg deklarowane, a postawienie na tym 2kg bylo akurat na styk jego mozliwosci. chociaz to nie tylko Velbon takie wydumane wartosci podaje...
co do wagi - zeby zwykly aluminiowy statyw wazyl 1,5kg to jego wysokosc nie moze byc powalajaca. czy ten 435 nie jest przypadkiem ze 20-30 cm nizszy niz 600? i czy na pewno przekroj rurki jest podobny, a nie przypadkiem zauwazalnie cienszy?
Tutaj, w pierwszym akapicie: http://-board.info/showpost.php?p=682840&postcount=11 . Zwykła literówka bo w tym samym akapicie pisze .
Sugerowałbym koledze ptrk nie trzymanie się na siłę tej jednej literówki bo wyraźnie widać że chodzi o Benro i tylko o Benro a nie jakimś Benbo jest w tym wątku mowa :roll: .
To nie literowka. Mi wyraźnie chodzi o Benbo i pisalem o tym w kontekscie
uznanych marek.
http://www.patersonphotographic.com/benbo-tripods.htm
MF juz po 2-3 miesiacach normalnego uzywania wyraznie odstaje mechanicznie od stanu nowosci na polce sklepowejNie mogę tego potwierdzić. Po dwóch latach używania nie zauważyłem jakichkolwiek uszczerbków poza kilkoma niewielkimi odpryskami lakieru. Sprzedałem tylko dlatego, że od czasu, kiedy nabyłem statyw węglowy, przestałem go w ogóle używać ze względu na spory ciężar. Leżał i się kurzył. Niepotrzebnie. Znalazł nowego właściciela i jestem głęboko przekonany, że posłuży mu latami.
ale obiektywnie rzecz ujmujac to kupujac MF placi sie po prostu podatek za czerwona naklejke.
Moje 055ProB od 5 czy 6 lat są w niezmiennie dobrym mechanicznym stanie (tylko coraz bardziej poobijane). Natomiast większość głowic to syf jakich mało w dodatku z bezsensownymi płytkami (jak np. ta sześciokątna).
Benbo w ogole ktos do Polski sprowadza?
w NL jest (http://www.fotokonijnenberg.nl/productlist/12243/benbo.html) ale przyznam, ze nie widzialem tego na oczy. zdaje sie, ze nie jest to jakis szal jakosciowo-cenowy
http://www.czarno-biale.pl/sklep/index.php?osCsid=2c23f3ed103d2b25ca5743e0705174c5&cPath=103_148&sort=2a&filter_id=44
z tym deklarowanym udzwigiem to bym uwazal. 600R tez mial bodajze ze 4kg deklarowane, a na tym 2kg bylo akurat na styk jego mozliwosci. chociaz to nie tylko takie wydumane wartosci podaje...
co do wagi - zeby zwykly aluminiowy wazyl 1,5kg to jego wysokosc nie moze byc powalajaca. czy ten 435 nie jest ze 20-30 cm nizszy niz 600? i czy na pewno przekroj rurki jest podobny, a nie przypadkiem zauwazalnie cienszy?
600R wysokość 170cm
435 wysokość 161 +37cm kolumna
czyli jak widać jest tylko 9cm niższy liczba sekcji ta sama ale danych na temat przekroju nogi nie znalazłem
dodam jeszcze ze maja tą samą głowicę która bardzo przypadła mi do gustu w 600R natomiast 435 nie widziałem bo nie mieli na stanie ale w tym tygodniu pomacam to dam znać aha i 435 ma dodatkowo poziomicę. No i różnią się kolorem i rodzajem blokady sekcji
600R srebrny i zacisk skrzydełkowy
435 czarny i pokrętło smooth control
pozdrawiam Emil
Moje 055ProB od 5 czy 6 lat są w niezmiennie dobrym mechanicznym stanie (tylko coraz bardziej poobijane). Natomiast większość głowic to syf jakich mało w dodatku z bezsensownymi płytkami (jak np. ta sześciokątna).
zakup nog juz mi na kilka(nascie) nastepnych lat nie grozi, wiec tego nie sprawdze. wierze na slowo.
co do glowic to niestety sie zgadzam. kupilem MF bo chcialem miec jednakowe plytki w obu aparatach, a w przypadku np. Benro dokupienie zapasowej plytki wydaje sie graniczyc z cudem. niestety, to nie byl dobry wybor. poki 486RC2 zyje to bede sie z tym meczyl, bo by mnie szlag trafil trzeci raz wydawac pieniadze na to samo (juz nawet nie chodzi o te pieniadze, bo to nie sa ogromne kwoty). ale za rok, najpozniej dwa (wiecej temu nie daje) skoncze pewnie na jakims Benro, w ktorym przynajmniej plytka nie latana boki :(
a w przypadku np. Benro dokupienie zapasowej plytki wydaje sie graniczyc z cudemŻartujesz, prawda? Głowice Benro, te z serii B-x mają płytki Arca-Swiss. Jest co najmniej kilku producentów takich płytek.
Żartujesz, prawda? Głowice Benro, te z serii B-x mają płytki Arca-Swiss. Jest co najmniej kilku producentów takich płytek.
no wlasnie B chcialem, ale na pomysl, ze skoro to jest w pelni zgodne z Arka, to moga to tez inni produkowac nie wpadlem. szukalem obok akcesoriow Benro.
kusisz... ale kurcze twardym trzeba byc a nie mietkim... zajezdze to manfrotowskie badziewie co mam a potem bede myslal o zmianie... wytrzymam :mrgreen:
sirlukas
05-08-2009, 14:14
Też muszę zajechać swoją 488rc2 i wskoczę do stajni Benro.
Jeśli chodzi o nogi to na razie w zupełności mi wystarczają MF 055CXPRO3.
Jedyne co to właśnie niska waga może być wadą gdyż nogi wydają się przez to niestabilne, co jest nieprawdą.
Jestem akurat świezo po analizie statywów na żywo i jeśli chodzi o VELBON 600R to jest nieco lepszy od modelu 800R ponieważ najniższe połozenie pracy to zaledwie 17cm i jest dużo lepszy do makro. Do moich potrzeb najbardziej przypadł mi do gustu statyw MANFROTTO 190 XPROB. który umożliwia łatwe kadrowanie w poziomie ( jednym ruchem dokonuje się obrotu kolumny). jest bardzo stabilny i ma cztery nezależne położenia nóg. Dlatego właśnie go zakupiłem :) Teraz pozostał już tylko wybór głowicy i to już dla mnie nieco trudniejsza sprawa :( . Proszę o opinie co waszym zdaniem się nada do krajobrazów, architektury i portretów.
Jeśli już dyskusja dotyczy Sherpy chciałbym się zapytać, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć, czym różni się Sherpa 600 od 600R? Sprzedawca zapewnia mnie, że różnicy nie ma, ale w takim razie po co takie rozróżnienie?
samboman
17-12-2010, 11:49
Ja gdzieś słyszałem pogłoskę, że różni się zaciskami nóżek i nieznacznie materiałem.
W każdym razie na stronie producenta jest wymieniony jedynie 600R więc ciężko powiedzieć.
promocja http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-sherpa-800r-i-pokrowiec.html
WiatruMistrz
26-12-2010, 10:45
A co sądzicie o tym sherpa 803r? a właściwie o tej głowicy kulowej w nim
http://allegro.pl/fotoit-velnon-sherpa-803r-nowy-promocja-i1380546881.html
Warto do niego dołożyć czy kupić 600R ?
to już zależy jak często używasz statywu i do czego
A co sądzicie o tym sherpa 803r? a właściwie o tej głowicy kulowej w nim
http://allegro.pl/fotoit-velnon-sherpa-803r-nowy-promocja-i1380546881.html
Warto do niego dołożyć czy kupić 600R ?
Za te pieniądze nie warto. Poszukaj coś solidniejszego Manfrotto albo Giottos.
fotopawkas
01-01-2011, 22:10
Za te pieniądze nie warto. Poszukaj coś solidniejszego Manfrotto albo Giottos.
bez przesady. Sherpa to dobre statywy, warte swojej ceny, lekkie i funkcjonalne. sam zastanawiałem się nad Manfrotami itp, ale jakość/cena Sherpy mnie przekonała - mam 600R, która spisuje sie bdb jak na moje potrzeby, czyli wypady poza miasto, zamontowanie lampy zew., jakieś plenerki..
WiatruMistrz to co zaproponowałeś to ciekawa i funkcjonalna propozycja - sama cena może być do rozważenia, ale raczej skłaniałbym się do poważnego rozpatrzenia tej oferty lub poszukania czegoś mniej funkcjonalnego w dobrej cenie - kwestia zastosowań
.
Bialy_92
01-01-2011, 22:50
A czy komuś może one już skrzypią na głowicy gdzie jest plastik?? Bardzo jestem uczulony na to bo mam jeszcze stary statyw i takie "odgłosy" wydaje. Chętnie bym sobie kupił którąś z Sherpy.
Posiadam 800R. Niby wykonanie lepiej niż przyzwoite (no, na pewno w porównaniu popularną chińską papką z marketów i sieciówek), niby mizerna głowica działa pewnie, jednym ruchem "odkręca się" i blokuje, i to wszystko w miarę precyzyjnie. A jednak 50D z przypiętym 70-200 4L przy moich mizernych próbach pstryknięcia srebrnego w pełni zaczyna pływać. Do tego nieraz przy precyzyjnym kadrowaniu makro po "zakręceniu" głowicy jednak nieco opada. Już nie mówię o tym samym zestawie z podpiętym gripem. Do tego żeby go odstać w sklepie trzeba dać grubo ponad 350 zł. Moim zdaniem - nie jest źle, ale użytkuję dość krótko i mało, więc trudno się wypowiadać o trwałości, a jednak już pewne mankamenty odczuwam. Wydaje mi się, że za niewielką dopłatą można wybrać lepiej.
Kupowałem jakiś czas temu w sklepie, nie wysyłkowo. Zapłaciłem ok. 360 zł, nie pamiętam dokładnie. Może nie poprawnie się wyraziłem i nie chciałem nikogo w błąd wprowadzić (jeśli tak się stało to przepraszam). Chodziło mi bardziej o moje, subiektywne odczucia w porównaniu do wartości zakupu, a ta była jaka była i to że gdzieś można taniej tego nie zmieni. W sklepie, w którym kupowałem cena nadal jest w okolicach 370zł. Coż, może sie dałem naciągnąć ;)
Sprawdziłem ceneo, faktycznie pokazuje najniższą ofertę po 287 - zgodzę, ale nie ma ich za dużo poniżej 300 zł. Dodać do tego 25-30 za kuriera i już jest powyżej 3 stówek. Do 360 niewiele brakuje, po prostu zależy od sklepu ;)
jeszcze nikt nie wspomniał, że 600R ma możliwość odwrotnego montażu kolumny centralnej. Przydaje się do zdjęć prosto w glebę.
Co do wytrzymałości - ja mam 600R i nie narzekam, kolega z podobnym zestawem ma 800R i też jest zadowolony.
Montowałem już w głowicy 40D + C100-400 i przy umiarkowanym wietrze nie zauważyłem, żeby był niestabilny.
Jak na amatorski użytek mogę z czystym sumieniem polecić te Velbony.