Zobacz pełną wersję : Odległość ostrzenia dla skrajnych ogniskowych
Witam.
Czytając specyfikacje szkieł podawana jest zawsze minimalna odległość ostrzenia. Ale! ...jest to minimalna z minimalnych, czyli dla najkrótszej ogniskowej. A gdzie można uzyskać informację dotyczącą odległości dla najdłuższej, albo jakiejś pośredniej. Dajmy na to, interesuje mnie w obiektywie 70-300 z jakiej najmniejszej odległości mogę coś złapać na 300 lub 200. Wydaje mi się, że powinien być jakiś wykres, tabelka. :?:
Nie wiem jak dla 70-300 ale np. dla 100-400L odległość ta jest 1,8m i nie zależy od ogniskowej. Podejrzewam, że dla innych obiektywów będzie to samo, ale mogę się mylić.
slonkaap
03-08-2009, 22:24
Wydaje mi sie ze minimalna odleglosc podaja dla wszystkich szkiel i tzn zev z blizszej odleglosci nie uzyskasz ostrosci.Podawanie min odleglosci dla pozostalej ogniskowej danego obiektywu chyba nie ma takiego znaczenia.Tak mysle ale moge sie mylic.Pozdrawiam
Podawanie min odleglosci dla pozostalej ogniskowej danego chyba nie ma takiego znaczenia.Tak mysle ale moge sie mylic.Pozdrawiam
Gdy np. chcesz wiedzieć, czy kupiwszy zoom "x-y" będziesz mógł w danym pomieszczeniu zrobić ostre zdjęcie dla ogniskowej "y". Albo z jakiej możesz już odległości zrobić zdjęcie dla ogniskowej 400 jakiemuś owadowi. No akurat 400 nie był dobrym przykładem, bo kolega powyżej napisał że dla 100-400 jest stała odległość.
Dla 10-22 jest to 24cm zarówno przy 10mm, jak i 22mm. Więcej zoomów nie mam :)
Ale czy min. odległości ostrzenia nie podaje się od matrycy do tegoż punktu?
Czyli jest niezależny od ogniskowej, taki sam w całym zakresie...
Ale czy min. odległości ostrzenia nie podaje się od matrycy do tegoż punktu?
Czyli jest niezależny od ogniskowej, taki sam w całym zakresie...
Ale zoomując niektóre szkła się wydłużają / skracają, więc zmienia się układ optyczny i równocześnie powinna się zmieniać minimalna odległość. Ale może faktycznie to jest tak skonstruowane, że jest stała mimo wszystko. Muszę sprawdzić dla innych. Jak ktoś coś odkryje to proszę o wpis.
Ale minimalna odległość ostrzenia podawana jest zawsze dla układu obiekt-matryca. Obiektyw może się wydłużyć z 10 do 15 cm, przy minimalnej odległości ostrzenia 20cm i już obiekt z 10cm zbliży się na 5cm do przedniej soczewki.
Ale minimalna odległość ostrzenia podawana jest zawsze dla -. może się wydłużyć z 10 do 15 cm, przy minimalnej odległości ostrzenia 20cm i już z 10cm zbliży się na 5cm do przedniej .
Ja to rozumiem. Mi cały czas chodzi o odległość od matrycy. Tylko mi się wydaje, że zoomowanie, to tak jak przykręcanie różnych stałek, a każda z nich ma inną odległość min ostrzenia.
Odległość ostrzenia jest niezależna od zoomowania (a chociaż tak mi się wydaje :P)
Źle Ci się wydaje :P Wszystko zależy od konstrukcji danego obiektywu - niektóre mają taką samą minimalną odległość ostrzenia dla każdej ogniskowej, a niektóre nie. W wypadku zmiennej odległosci ostrzenia producent powinien to zaznaczyć w danych technicznych obiektywu - na ogół podaje się wtedy minimalną odległość ostrzenia dla najdłuższej i najkrótszej ogniskowej. (Podobnie jak przy zmiennym świetle obiektywu podaje się wartości światła dla skrajnych ogniskowych).
Przykład: Sigma 135-400 4.5-5.6 opisana tutaj:
http://pstryk.pl/details:415/sigma+135+400+f+4.5+5.6+dg+apo
Potwierdzam poprawność opisu bo mam to szkło :)
Źle Ci się wydaje :P Wszystko zależy od konstrukcji danego obiektywu - niektóre mają taką samą minimalną odległość ostrzenia dla każdej ogniskowej, a niektóre nie. W wypadku zmiennej odległosci ostrzenia producent powinien to zaznaczyć w danych technicznych obiektywu - na ogół podaje się wtedy minimalną odległość ostrzenia dla najdłuższej i najkrótszej ogniskowej. (Podobnie jak przy zmiennym świetle obiektywu podaje się wartości światła dla skrajnych ogniskowych).
Przykład: Sigma 135-400 4.5-5.6 opisana tutaj:
http://pstryk.pl/details:415/sigma+135+400+f+4.5+5.6+dg+apo
Potwierdzam poprawność opisu bo mam to szkło :)
O! I to jest cenna informacja. Czyli jak podają jedną to jest jedna, w przeciwnym razie podane są dwie. Tylko, czy każdy się stosuje do tego?
No to dobrze wiedzieć, po prostu nigdy nie spotkałem się z kilkoma wartościami dla jednego obiektywu.