Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : KOREKS - Kaiser czy Paterson

korona
03-08-2009, 16:02
witam,
chcę nabyć koreks 2-szpulowy do 100zł, waham się pomiędzy modelem Kaiser'a (zdjecie i opis tutaj (http://www.fotonegatyw.com.pl/cgi-bin/shop.pl?id=1540&sid=&pin=&mod=03&towar=180349&pt=&lang=pl-pln&pdo=01&psz=10731&pcz=) ),
a Paterson'a (zdjecie i opis tutaj (http://www.fotonegatyw.com.pl/cgi-bin/shop.pl?id=1540&sid=&pin=&mod=03&towar=696637&pt=&lang=pl-pln&pdo=01&psz=10731&pcz=) )

u znajomego wywoływałam w koreksie Kaisera, jednak przy mieszkaniu delikatnie przeciekał, czy ktoś ma taki sam problem z tym modelem? czy może to po prostu wada pojedynczego egzemplarza..

i czy ktoś może wypowiedzieć się na temat powyższego Petersona? bardzo proszę o wszelkie sugestie. ew. może jakieś ciekawe propozycje innych koreksów?

pozdrawiam

korona.

czornyj
03-08-2009, 16:12
Nie wiem jak Kaiser, ale miałem Patersona i był ********y - polecam.

koy
03-08-2009, 16:47
Mam koreks Kaisera i zadnych problemów z przeciekaniem nie zauważyłem, wykonany jest bardzo dobrze, bez problemów nawija szpulę i wszystko ładnie sie chlupcze w środku:)

mykelo
03-08-2009, 17:22
Ja ma Kaisera i nie przecieka, tylko w szpulach metalowe kulki lubią wypaść. Komfort pracy bardzo dobry lepiej to chyba tylko Jobo.

rbit9n
03-08-2009, 22:30
miałem kajzera (patersona akurat nie). w moim egzemlarzu wycieki zaczynały siędopiero przy trzecim roztworze (utrwalacz), ale prawdopodobnie związane to było z wyciekaniem resztek spod kołnierza. ważne jest żeby podczas zamykania wcisnąć środek kapsla, dzięki czemu podciśnienie wewnątrz tanka dodatkowo go uszczelni. dobrze też wcześniej kapsel pomoczyć w ciepłej wodzie, aby elastyczności nabył. dla początkującego szpule kajzera jak znalazł, chociaż te z patersona też ponoć dobre. ale jeśli miałbym polecać jakiś mały koreks na 2x135 lub 2x120 to tylko jobo 1520.

mssk
06-08-2009, 21:05
Kupiłem w ubiegłym tygodniu KAISERA. Jak dla mnie jest OK. Faktycznie trochę może przecieka, ale to są drobne kropelki i wydaje mi się, że to ja robię jakiś błąd. Tak to jest, gdy ktoś dopiero raczkuje w wywoływaniu jak ja :)
Generalnie polecam. Świetnie nawija się film średnioformatowy, przypuszczam, że z małym obrazkiem będzie jeszcze łatwiej, ale nie miałem okazji tego sprawdzić. Nad PATERSONEM też się zastanawiałem. Czy on ma jakieś łożyska / kuleczki? Jak się do niego nawija film?

temol
07-08-2009, 11:29
Nad PATERSONEM też się zastanawiałem. Czy on ma jakieś łożyska / kuleczki? Jak się do niego nawija film?

Podobnie jak Kaiser - kuleczki.

T.