Zobacz pełną wersję : optymalna CF do eos 5D?
jaka bedzie optymalna niezawodność/cena/szybkość karta CF 4 lub 8 GB do eos 5D, jakich używacie lub jaką polecacie?
fahrenheit
03-08-2009, 11:49
pytanie czy jedziesz seriami czy nie. Moja 4gb sandisk II czasem muliła. 8gb III jest juz okek. Pliki maja w raw ~13 mb wiec policz ile musi karta mieć szybkości,żeby wytrzymała
norb2222
03-08-2009, 12:31
Tu masz podane szybkości: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8198
adi760303
03-08-2009, 12:33
uzywam SanDisk 8gb III i 16gb III - spisują się świetnie.
uzywam SanDisk 8gb III i 16gb III - spisują się świetnie.
Też mam m.in. takie. Ta 16 raz mi się "wywaliła" :( i musiałem odzyskiwać dane. 8 są chyba optymalne.
adi760303
03-08-2009, 13:26
Też mam m.in. takie. Ta 16 raz mi się "wywaliła" :( i musiałem odzyskiwać dane. 8 są chyba optymalne.
A nie miałeś 16 "lewej" czytaj podróbki.
czy ktoś używa tych kart z 5D????? jak się spisują, czy warto ją kopić,
(Kingston CompactFlash 8GB Elite Pro 133x, Max prędkość zapisu MB/s : 20 MB/s)
dlaczego SanDisk 8gb III są 2x droższe ?????
Koroviov
05-08-2009, 00:44
mam kingston elite pro 133x zarówno 4 jak i 8 gb do 5d i uważam, że naprawde nie ma co przepłacać za możliwość posiadania markowego sandiska. Co do prędkości (robię zawsze w rawach) i jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby nie starczała szybkość karty
sebcio80
05-08-2009, 01:47
kupujac uwazaj na podrobki, Kingstona i Sandiska szczegolnie, jest ich sporo na allegro,
wszelkie okazje cenowe zawsze sa podejrzane
mam Kingston CompactFlash 4GB Elite Pro 133x i zachowuje sie dziwnie, zapis jest ok, ale odczyt jest straaasznie wolny, chyba podroba
allxages
05-08-2009, 02:20
A właśnie. Kupiłem ostatnio Preteca 8GB x233 i przy uzywaniu czytnika mam transfery rzedu 5-6MB/s co wygląda dość żałośnie. kupiłem w lorien w warszawie wiec raczej podróby bym nie dostał.
z drugiej strony mam dość stary czynik (hama 19in1 mający 5 lat) i zastanawiam sie czy tam zeby osiagnac lepsze wyniki nie potrzeba interfajsu udma w czytniku albo czegos...moze ktos mnie naprowadzic?
sebcio80
05-08-2009, 03:12
ten Pretec nie obsluguje UDMA,
lepszy czytnik coś pewnie zmieni ale nie licz na cuda czyli 35 MB/s szczegolnie przy duzej ilosci malych plikow (zdjecia)
allxages
05-08-2009, 03:19
15MB to nie takie małe pliki. mimo wszystko mam wrazenie ze to wolno chodzi i moj poprzedni pretec 2GB x133 chodzil zdecydowanie lepiej. zrobie porownanie w wolnej chwilii.
a ze potrzebuje kupic 2-3 karty 8GB to widze, ze chyba jednak rzeczywiscie poza sandiskiem nic nie ma :(
sebcio80
05-08-2009, 03:35
Lexary tez sa fajne, sam teraz jakas sobie zamierzam dokupic
A nie miałeś 16 "lewej" czytaj podróbki.
:-D Jasne, że oryginał od renomowanego sprzedawcy (+rescue pro). Mój błąd, że po przeglądnieciu plików na cudzym kompie, dograłem jakiś folder i prawdopodobnie to zamieszało.
Udało się odzyskać, ale rawy z ext.tif ponumerowane naprzemiennie z jpgami.
Część rawów jest uszkodzona. Ile procentowo - jeszcze nie wiem. Nie mam póki co czasu na obróbkę tego folderu, a zmiana rozszerzeń plików dodatkowo zniechęca.
allxages
06-08-2009, 03:22
To w ramach lekko OTa...zrobiłem szybki test dwóch kart PRETEC:
- 2GB x133
- 8GB x266
testowałem na tym samym pliku (717MB)
zapis na kartę:
x133: początkowo 17MB/s i powoli spadało, przy 20% pliku doszło do +/- 5.70MB/s i tak do końca
x266: początkowo 20MB/s i powoli spadało, przy 20% doszło do +/- 4.4MB/s i tak do końca
odczyt z karty:
x133: 44MB/s właściwie przez cały czas
x266: po początkowych skokach (60-40MB/s) po chwili ustabilizowało się na poziomie 50MB/s
Pytanie: co robię źle, bo średnio mi się chce wierzyć w takie wyniki. Zwłaszcza, że transfer jest 2x większy niż w reklamówkach. Sprawdziłem drugi raz i wynik podobny. Zmierzyłem stoperem czas i też się zgadza. Czary?
sebcio80
06-08-2009, 03:27
coś pewnie zle obliczasz :)
To w ramach lekko OTa...zrobiłem szybki test dwóch kart PRETEC:
ale w kompie testowales?
wynik zapisu poprzez czytnik USB jest dosc luzno skorelowany z tym, co karta robi faktycznie w aparacie. czasem wrecz sa dosc wyrazne rozbieznosci miedzy tym jak karty sie roznia w czytniku a jak przy zapisie w korpusie
allxages
06-08-2009, 15:45
Tak w kompie przez czytnik. Do wyników w korpusie chyba nie mam zastrzeżeń.
sebcio: 50MB/s, klocek ma lekko ponad 700MB. To daje +14 sekund. Wyszło 14sekund 60 setnych. Z opóźnieniami ruchów palców do start/stop itd ;-)
Tak w kompie przez czytnik. Do wyników w korpusie chyba nie mam zastrzeżeń.
A jakim programem zapisywałeś?
allxages
07-08-2009, 00:50
odczyt i zapis przez mc (midnight commander, taki total commander pod linuxa)
ma to jakieś znaczenie?
ma to jakieś znaczenie?
Linux... trzeba było tak od razu. Sporo mniej zasobożerny, sporo lepiej gospodarujący, więc i wyciska z USB siódme poty bez problemu. A czytnik jaki?
odwracajac definicje: co to jest total commander ;) to taki midnight tylko pod winde... :) bo zdaje sie midnight byl znacznie wczesniej, a total (wczesniej windows commander) to dopiero dlugie lata po oryginalnym nortonie sie pojawil...
Linux... trzeba było tak od razu. Sporo mniej zasobożerny, sporo lepiej gospodarujący, więc i wyciska z USB siódme poty bez problemu.
a poza tym buforujacy operacje w tle, wiec obwieszczenie przez MC konca zapisu nie oznacza wcale, ze naped USB wolno odmontowac ;)
co podwaza metodologie na pomiar stoperem.
odwracajac definicje: co to jest total commander ;) to taki midnight tylko pod winde... :) bo zdaje sie midnight byl znacznie wczesniej, a total (wczesniej windows commander) to dopiero dlugie lata po oryginalnym nortonie sie pojawil...
dokładnie - mozna napisac taki norton commander pod linuxa :)
a poza tym buforujacy operacje w tle, wiec obwieszczenie przez MC konca zapisu nie oznacza wcale, ze naped USB wolno odmontowac ;)
co podwaza metodologie na pomiar stoperem.
mozna ze stoperem, ale IMHO trzeba doliczyć jeszcze czas wykonania "sync"
np. "cp costam gdziestam; sync"
allxages
07-08-2009, 16:01
odwracajac definicje: co to jest total commander to taki midnight tylko pod winde... bo zdaje sie midnight byl znacznie wczesniej, a total (wczesniej windows commander) to dopiero dlugie lata po oryginalnym nortonie sie pojawil...
z tym porównanie do total commandera to sie nie czepiajcie. ze 2 minuty myslalem czy jest cos podobnego pod windows, bo tego systemu nie uzywalem lata (a w sumie na wlasnym komputerze to praktycznie nigdy). poza tym porownanie bylo wersja dla windowsoglowatych :)
a poza tym buforujacy operacje w tle, wiec obwieszczenie przez MC konca zapisu nie oznacza wcale, ze naped USB wolno odmontowac
akurat sie nie zgodze. po pierwsze skoro jest w buforze, a odczyt byl z karty, to mozna odmontowac, bo bufory beda wyproznione na hdd a nie na karte. po drugie odmontowujac cos z linuxa i tak ewentualne bufory sa czyszczone przed zakonczeniem procesu odmontowania (ale to i na windowsie pewnie jest).
mozna ze stoperem, ale IMHO trzeba doliczyć jeszcze czas wykonania "sync"
np. "cp costam gdziestam; sync"
to tez nie do konca, bo sync zrobi to globalnie dla calego systemu czyli moze trwac dluzej anizeli jest potrzeba. pewnie prosty programik do kopiowania i flushowania bylby dobry, ale po co skoro jest dobrze? :)
mnie za to nadal zastanawia dlaczego zapis byl wolniejszy na teoretycznie szybszej karcie.
i dlaczego pretec i inne firmy nie lansuja predkosci ktore mozna w rzeczywistosci wycisnac
michal_sokolowski
07-08-2009, 16:36
jaka bedzie optymalna niezawodność/cena/szybkość karta CF 4 lub 8 GB do eos 5D, jakich używacie lub jaką polecacie?
pytałem w 3 dużych sklepach w wawie o reklamacje dot. kart CF - najwięcej reklamacji jest na kingstony i tej marki trzeba unikać.
najmniej reklamacji jest na sandisk (...).
patrząc pod kątem szybkości to wg mojego jakiegoś doświadczenia sandisk extreme III jest OK pod 5d.
kwestia czy karta 4 gb czy 8 albo 16 - dla mnie sprawa oczywista max 4 gb.
bo wolę stracić 4 gb zdjęć niż 8 albo 16 (gdyby karta padła).
trochę masochistyczne rozwiązanie to karta 2 gb.
wtedy powiedzmy 3 razy zmieniamy kartę 2 gb na jednym ślubie.
to rozwiązanie nazywa się masochistyczny budżetowy pseudo-backup.
:-)
dreamstorm
07-08-2009, 16:49
Bez paniki, 8GB chyba jest najwygodniejsze i najbardziej korzystne cenowo (jeśli mowa o Sandisku) , a jak karta padnie to zwykle softem można odpowiednim przejechać i jest ok. Pewien znajomy fotograf twierdzi, że mu się nie zdarzyło nie odzyskać danych jak karta padła :) (ale nazwy softu nie pamiętam niestety).
michal_sokolowski
07-08-2009, 16:54
ja wolę dmuchać na zimne.
allxages
09-08-2009, 05:45
Lexary tez sa fajne, sam teraz jakas sobie zamierzam dokupic
Szybki rzut na Agito (stawiam, że mają oryginalne). Sandisk Extreme III 8GB - 172 zł, Lexar x233 - 206zł. Nie wiem jak ten Lexar, ale z tego co na sandisk.com przeczytałem to one mają obsługę UDMA. Patrząc w stosunku do tańszych preteców/innych chyba najbardziej optymalny zakup. Sie kupi chyba :mrgreen:
Linux... trzeba było tak od razu. Sporo mniej zasobożerny, sporo lepiej gospodarujący, więc i wyciska z USB siódme poty bez problemu. A czytnik jaki?
Teraz zauważyłem to pytanie. Pisałem wcześniej. hama USB 2.0 Card Reader 19 in 1. Jakaś taniocha kupiona 5 lat temu, niebieska przeźroczysta za kilka złoty.
mam i polecam SanDisk 8gb III
Mam i polecam Sandisca ale za sporo mniejszą kasę również Pretec 233 daje sobie radę i na czytniku Lexara dużo szybciej kopiuję z Pretesa niż SD ExtremeIII!
Pytanie: czy stara 5D poradzi sobie z każdą kartą 16GB?
Bez paniki, 8GB chyba jest najwygodniejsze i najbardziej korzystne cenowo (jeśli mowa o Sandisku) , a jak karta padnie to zwykle softem można odpowiednim przejechać i jest ok. Pewien znajomy fotograf twierdzi, że mu się nie zdarzyło nie odzyskać danych jak karta padła :) (ale nazwy softu nie pamiętam niestety).
To zależy co padnie. Jeśli rozsypie się filesystem na karcie - zgoda, zapewne da się bez większych problemów odzyskać software'owo. Jeśli padnie karta jako karta (elektronika), to odzyskanie może być niemożliwe lub bardzo trudne (czytaj kosztowne)
MM-architekci
08-09-2009, 17:20
nie kazdy firmware , wiec musisz sprawdzic ktory radzil sobie ( tak czytalem gdzies cos )
...Pytanie: czy stara 5D poradzi sobie z każdą kartą 16GB?
Owszem, ale z firmware 1.1.1
mam i polecam SanDisk 8gb III
Ja również użytkuje Sandiska 4GB , 8 GB , 16GB wszystkie III i moge polecić pamięci. Nigdy nie miałem z nimi kłopotów.
RUTRA007
09-09-2009, 12:19
Ja również użytkuje Sandiska 4GB , 8 GB , 16GB wszystkie III i moge polecić pamięci. Nigdy nie miałem z nimi kłopotów.
Podpisuję się pod tym stanowiskiem.
Mam 1, 2, 4 i 16 Gb i nigdy nie było problemów (odpukać).
Mam Sandiski III - 4 i 8 GB oraz 4GB/133x KINGSTONA i jak na razie na 5D zero problemów. Jedynie co do Sandisków - to musiałem czytnik nowy kupić bo stary działał poprawnie jedynie z Kingstonem