Zobacz pełną wersję : obiekt idący w moją stronę przed GO - problem.
Makudonarudo
03-08-2009, 10:09
Witam
Mam taką sprawę do skonsultowania .
Trafiła mi się druga sesja w której osoby szły w moja stroną .
Po zrzuceniu na kompa okazało się że spora liczba jest przestrzelona .
Robiłem zestawem 30D + 100mm f2.0 na punktach bocznych .
Nastawiałem ostrość AF i robiłem zdjęcie .
No i jak się okazuje modele byli szybsi i zdążyli mi wejść przed głębię ostrości.
Jak sobie radzicie z takimi przypadkami?
Czy tryby typu AL SERVO daje radę? przyznam że jeszcze się nie bawiłem tymi trybami .
Powinien, choć wszystko zależy od szkła. Jak AF w obiektywie nie nadąża, to cudów się nie spodziewaj.
ja zwykle daje servo i ogien ciagly ile puszka wytrzyma :]
Powinien, choć wszystko zależy od szkła. Jak AF w obiektywie nie nadąża, to cudów się nie spodziewaj.
Tutaj spokojnie by nadążył bo 100/2.0 ma dość szybki AF - problem pewnie była płytka głębia.
AI Servo i tyle...
Makudonarudo
04-08-2009, 09:21
No własnie 100mm f . 2,0 ma dość szybki AF , a tu taki zonk .
Czyli widzę że głównie polecacie SERVO .
A mam pytanie czy ktoś bawił się w praktyce w przeostrzanie ręczne?
Ustawić ostrość i lekko skorygować do tyłu .
Następnym razem sprawdzę obie opcje .
molmagic
04-08-2009, 09:28
No servo byłoby najlepsze, ale z tego co wiem to ten tryb PRZEWIDUJE ruch obiektu w związku z tym jeśli były zmiany w prędkości poruszania się, to mogło być to źle przeliczone. Po prostu musisz dużo próbować. Możesz jeszcze ustawić "łanszota" i wyostrzyć punkt na ziemi, a fotkę zrobić jak modele wejdą w GO. Może akurat pare fotek uda Ci się tak zrobić.
Myślę że powinieneś zacząć od...przeczytania instrukcji obsługi do aparatu.
Tam będziesz miał opisane zalecane do fotografowania ruchu ustawienia AF w aparacie.
Poza tym, zamiast kombinować, jak nic nie zrobić, a się namęczyć, spróbuj wybrać rozwiązanie najprostsze..
No własnie 100mm f . 2,0 ma dość szybki AF , a tu taki zonk .
Czyli widzę że głównie polecacie SERVO .
A mam pytanie czy ktoś bawił się w praktyce w przeostrzanie ręczne?
Ustawić ostrość i lekko skorygować do tyłu .
Następnym razem sprawdzę obie opcje .
Nie kombinuj - ustaw Servo - przy tak wolnym ruchu nie będzie miało najmniejszych problemów...
GhostRider
04-08-2009, 10:30
Nie ma co ukrywać, że nawet w 40d punkty boczne, servo i coś co się porusza z umiarkowaną prędkością może być problemem do załapania w GO, a Ty masz jeszcze 2.0 obiektyw...
zielony kwadracik polecam:p
a tak bardziej serio - servo zawsze uzywalem do obiektów poruszajacych się rownolegle do obiektywu, nie probowalem jeszcze kiedy idą w jego stronę. ale mysle ze dziala:)
A 30D nie ma opcji wyzwolenia migawki gdy obiekt wejdzie w ostrość? Obiło mi się o uszy, że takie coś jest w jakichś puszkach tylko nie wiem w jakich. W mojej nie :]