PDA

Zobacz pełną wersję : 20D - czas zapisu zdjęć

Malky
02-08-2009, 22:31
Witam
Foce tym apratem od ponad roku, i zawsze robiłem fotki przy migawce max 1/30s. Dzisiaj przechodziła ładna burza i chciałem spróbować "złapać" jakąś błyskawice i zderzyłem się z dzwiną przypadłościa aparatu. Otórz nie mam żadnego problemu z robieniem zdjęć seryjnych - trzaska 6 na sekunde i potem zapisuje wszystkie moze 3-4 sekundy i to powiedzmy jest ok. Ale jak ustawiłem czasy rzędu powyzej sekundy (nie testowałem dokładnie ale ustawiałem od 10 do 30 sekund) to po zamknięciu migawki pokazuje się napis "Busy" i mruga z dobre 10 sekund jak nie więcej - przeciez to ma do zapisania tylko 1 zdjęcie - aparat uszkodzony czy tak ma być?? ew dlaczego tak jest dość nielogicznie, że potrafi trzymać w buforze 6 zdjęc a nie moze "w locie" zapisać jednego z takim czasem i robić następnego??

allxages
02-08-2009, 22:33
Ja tylko napiszę, że u mnie tak nigdy nie było.

krzysztofr
02-08-2009, 22:33
Zobacz czy masz włączone odszumianie przy długich czasach.

Malky
02-08-2009, 22:42
Zobacz czy masz włączone odszumianie przy długich czasach.

Fn-02 Dokladnie
Teraz zajrzałem do instrukcji - poprzedni właściciel musiał włączyć tę funkcję... usuwanie szumów trwa tyle co czas ekspozycji - dlatego taki długi czas oczekiwania.
Tnx za tipsa - wyłącze to i na pewno pomoże :"))))

tantal
02-08-2009, 22:45
To o czym wspomniał krzysztofr, pewnie "coś" na zasadzie odejmowania ciemnej klatki.

allxages
02-08-2009, 22:52
tak w ogole to ta funkcja cos daje sensownego? warto jej uzywac czy lepiej odszumiac software'owo?

Malky
02-08-2009, 23:57
tak w ogole to ta funkcja cos daje sensownego? warto jej uzywac czy lepiej odszumiac software'owo?

wydaje mi się że kazdy kto ma dostęp do ps, lightrooma czy neat image i tego typu soft mzoe spokojnie sobie odpuscic te funcje. Pozatym patrząc na czasy jakidch potrzebuje do przetworzenia zdjęcia (przyp. dla 30s migawki 30 sekund przetwarzania) nie ma to sensu.