PDA

Zobacz pełną wersję : Puszka do zdjęć nocnych i astronomii

marcin.em
01-08-2009, 00:57
Witam!
To mój pierwszy post tutaj, więc witam Was wszystkich!

Od dłuższego czasu obnoszę się z zamiarem zakupu puszki w przedziale do 2000 PLN. Granica cenowa dyktuje miejsce poszukiwań - alledrogo. Jakie mam preferencje? Przede wszystkim zdjęcia nocna i astronomia* (długie czasy) i zdjęcia architektury i krajobrazu, rzadziej portret itp. Ukierunkowałem się ku C w związku z jego cmosem (niskie szumy) i współpracą z m42. Obiekty (na razie) moich westchnień to: 30d, 40d, 400d (?) i 450d (?).
W związku z tym kieruję pytanie do Was, drodzy Forumowicze, który z w/w korpusów jest najbardziej godny uwagi? Dlaczego akurat ten model góruje nad starszym poprzednikiem? Czy warto dokładać 500 na 40d, niż wziąć tańszego, aczkolwiek starszego 30d? A może warto rozejrzeć się za czymś innym?

O zasadzie, że lepiej dołożyć do obiektywu - wiem 8) I fanem mpx nie jestem.

*na razie nie interesują urządzenia obracające korpus.

Dziękuję wszystkim za wypowiedź i pomoc!

zaitsev
01-08-2009, 10:32
20Da. ;)

sebcio80
01-08-2009, 10:49
to niekonieczie musi byc 20Da, wiele osob uzywa 350D ale po modyfikacjach,
jak na serio chcesz sie tym zajac to proponuje odwiedzenie jakiegos forum o astrofotografii, tam znajdziesz na pewno o wiele wiecej informacji niz tu i sporo kompetentnych osob

przykladowo:
http://astro-forum.org/Forum/index.php?showforum=5

molmagic
01-08-2009, 10:58
20da i modyfikacje o których wcześniej mowa to poprostu brak filtra IR
(lub jego usunięcie). W każdym razie marcin.em nie użyjesz tego do "fotografii dziennej", albo inaczej, użyjesz ale efekt nie będzie zbyt naturalny:D Robić zdjęcia na długich czasach można na wszystkich wymienionych przez Ciebie puszkach. Ja osobiście polecam 20d(praktycznie to jest to samo co trzydziestka z mniejszym LCD) albo jak utrafisz to 40stka. Poszukaj tylko czegoś niezbyt wytłuczonego i będzie ok.

1Digital
01-08-2009, 11:03
20D sprosta Twoim wymaganiom.

marcin.em
01-08-2009, 12:52
O 20Da nie czytałem ;) Ale jeśli ze zdjęciami codziennymi może być problem to niestety odpada w przedbiegach. Wiem, że zaznaczyłem docelowe wykorzystanie jako sprzęt dla astronoma, jednak zdjęć w dzień będzie zdecydowanie więcej.
Zobaczę, co też ma ten 20D ;]

marcin.em
03-08-2009, 16:28
Hmm, więc poza paroma szczegółami i większym ekranem 20D jest taki sam jak 30D? Moglibyście powiedzieć mi czy istnieje możliwość wymiany matówki w w 20D i 30D we własnym zakresie jak ma to miejsce w czterdziestce?