Zobacz pełną wersję : 350 i tryby pomiaru światła?
Mam z wakacji dużo zdjęć gdzie centralny plan (np. postać) jest ewidentnie niedoświetlona w stosunka do dużo jaśniejszego tła.
Zdjęcia robiłem w trybie Partial Metering (program AV) i tło mnie nie interesowało.
Postanowiłem się temu przyjrzeć dokładnie i pobawiłem się w domu.
Robiłem portret przy oknie zmieniając Metering Mode i dziwne jest dla mnie to że przy ewidentnej różnicy w oświetleniu okna i twarzy różnice w ekspozycji były bardzo niewielkie. Fociłem 50mm/1.8 z centralnym punktem AF w programie AV i np. matrycowy dawał mi czas 1/400 a partial 1/320. W kadrze twarz zajmowała na pewno więcej niż 9% środka i była b.ciemna w stosunku do tła. Co jest grane? Jak robić takie zdjęcia gdy nie chcę doświetlić fleszem a jedynie dobrze zmierzyć światło? Czyżby partial w stos. do evaluative tak mało się różnił?
Mam z wakacji dużo zdjęć gdzie centralny plan (np. postać) jest ewidentnie niedoświetlona w stosunka do dużo jaśniejszego tła.
Zdjęcia robiłem w trybie Partial Metering (program AV) i tło mnie nie interesowało.
Pewien jesteś że to był Partial a nie CW ? Poza tym generalnie ludzka twarz odbija więcej światła niż szara karta więc to też może powodować niedoświetlenie - było dać z działkę korekcji...
do tła. Co jest grane? Jak robić takie zdjęcia gdy nie chcę doświetlić fleszem a jedynie dobrze zmierzyć światło? Czyżby partial w stos. do evaluative tak mało się różnił?
Teoretycznie matryca powinna być na tyle sprytna żeby "wymyśleć" poprawną ekspozycję w takiej sytuacji, a ponieważ zaszyty w niej algorytm jest w sumie nieznany więc tak naprawdę to o ile się partial od matrycy różni to zależy od sytuacji...
W takiej sytuacji możesz mierzyć szarą kartę albo pomierzyć padające zewnętrznym światłomierzem...
Postanowiłem się temu przyjrzeć dokładnie i pobawiłem się w domu.
Robiłem portret przy oknie zmieniając Metering Mode i dziwne jest dla mnie to że przy ewidentnej różnicy w oświetleniu okna i twarzy różnice w ekspozycji były bardzo niewielkie. Fociłem 50mm/1.8 z centralnym punktem AF w programie AV i np. matrycowy dawał mi czas 1/400 a partial 1/320. W kadrze twarz zajmowała na pewno więcej niż 9% środka i była b.ciemna w stosunku do tła. Co jest grane? Jak robić takie zdjęcia gdy nie chcę doświetlić fleszem a jedynie dobrze zmierzyć światło? Czyżby partial w stos. do evaluative tak mało się różnił?
350 w ogole do d*** po tym wzgledem jest, ja mam go od dwoch tygodni i zaluje. Brak mu wielu potrzebnych i poprawnie dzialajacych funkcji.
Na 100% robiłe w partial. Ciemny motyw (twarz/postać) zajmował środek kadru (więcej niż 9% (instrukcja do 350d)) i nie widzę większej różnicy między matrycowym i partial. Tzn różnice są ale tak małe że praktycznie nie widoczne na zdjęciach. IMHO coś tu jest nie tak.
KuchateK
28-08-2005, 16:28
Poczekaj moze troche dluzej jak tydzien czy dwa i naucz sie obslugi puszki troche lepiej. Prawdopodobnie problemem nie jest aparat i to ze cos nie dziala poprawnie...
Poczekaj moze troche dluzej jak tydzien czy dwa i naucz sie obslugi puszki troche lepiej. Prawdopodobnie problemem nie jest aparat i to ze cos nie dziala poprawnie...
Nie ma co czekac, problemem jest, ze to dziadostwo nie ma spota, qrcze. Zastanawialem sie wlasnie nad przesiadka na 20D, ale tez nie ma. I to ma byc semi-profi? G.... a nie semi-profi!
KuchateK
28-08-2005, 16:56
A po grzyba spot? Tak ciezko zakrecic kolkiem i wprowadzic korekte? Nie ma manuala? To 9 procent wzgledem spota wcale nie jest taka duza roznica jak by to niektorzy co ciagle ubolewaja na jego brak chcieli.
A po grzyba spot? Tak ciezko zakrecic kolkiem i wprowadzic korekte? Nie ma manuala? To 9 procent wzgledem spota wcale nie jest taka duza roznica jak by to niektorzy co ciagle ubolewaja na jego brak chcieli.
No tak, mam sobie krecic kolkami, manualowac i zachwycac sie, ze spota nie ma! W semi-profi!!!
Jak ty sobie KuchateK u cioci na imieninach focisz i nie jest ci potrzebny, to nie znaczy, ze inni go nie potrzebuja. A jego nieistnienie w modelu klasy 20D to smiech na sali. U konkurecji qrna nawet w glupawkach jest!!!!!! :-)
Qrcze, jak tak jest niepotrzebny, to po kiego w najdrozszych modelach go wprowadzili!!!!
KuchateK
28-08-2005, 17:08
O ile mnie pamiec nie zawodzi 20D nigdy semi profi nie bylo...
No tak, mam sobie krecic kolkami, manualowac i zachwycac sie, ze spota nie ma! W semi-profi!!!
Jak nie wiesz po co Kuchatek mówi o kręceniu kółkami to spot jest Ci absolutnie nie potrzebny bo nie będziesz potrafił go używać.
Qrcze, jak tak jest niepotrzebny, to po kiego w najdrozszych modelach go wprowadzili!!!!
A możesz powiedzieć do czego konkretnie go potrzebujesz ?
Na 100% robiłe w partial. Ciemny motyw (twarz/postać) zajmował środek kadru (więcej niż 9% (instrukcja do 350d)) i nie widzę większej różnicy między matrycowym i partial.
To jeszcze raz może napiszę bo może nie było jasne - pomiar partialem, spotem czy czymkolwiek twarzy nie oznacza że dostaniemy poprawną ekspozycję (mimo że w instrukcji coś w tym rodzaju piszę), a w zasadzie to mamy 100% pewności że akurat twarz będzie niedoświetlona.
Poza tym w tym przypadku jest jeszcze kwestia wytłumienia - jeżeli światła w tle są wystarczająco silne i cokolwiek się załapie w pole pomiaru to też wyjdzie niedoświetlenie....
Jak jesteś z Wawy to możemy porównać Twój światłomierz z zewnętrznym mierzącym z dokładnością do 1/10 EV...
Jak nie wiesz po co Kuchatek mówi o kręceniu kółkami to spot jest Ci absolutnie nie potrzebny bo nie będziesz potrafił go używać.
Ja cie sune, facet, ty czytac nie umiesz, czy jak?!? Ja wiem, ze sobie moge krecic kolkami i tysiac innych rzeczy robic w zastepstwie spota, ale nie o to biega. Po kiego mam takie badziestwa dookola wacka robic, jak moglbym sobie spota uzyc.
A możesz powiedzieć do czego konkretnie go potrzebujesz ?
Do pomiaru swiatla, Kolego. Do pomiaru swiatla. Po szczegoly odsylam do literatury dla poczatkujacych.
Ja cie sune, facet, ty czytac nie umiesz, czy jak?!? Ja wiem, ze sobie moge krecic kolkami i tysiac innych rzeczy robic w zastepstwie spota, ale nie o to biega. Po kiego mam takie badziestwa dookola wacka robic, jak moglbym sobie spota uzyc.
LOL. Po te szczegóły z cytatu poniżej to odeślij siebie.
Do pomiaru swiatla, Kolego. Do pomiaru swiatla. Po szczegoly odsylam do literatury dla poczatkujacych.
LOL. Po te szczegóły z cytatu poniżej to odeślij siebie.
Nie rozumiem? Przeciez to ty pytales po co jest spot. A ze stoi to w kazdym podreczniku dla poczatkujacych, to Cie odeslalem.
Nie rozumiem? Przeciez to ty pytales po co jest spot. A ze stoi to w kazdym podreczniku dla poczatkujacych, to Cie odeslalem.
stary daruj sobie te błazenadę - jakimś mentorem jesteś że takie głupoty piszesz - patrząc na Twój wiek ( 100 ) pewnie tak
stary daruj sobie te błazenadę - jakimś mentorem jesteś że takie głupoty piszesz - patrząc na Twój wiek pewnie tak
Pozwol, ze zacytuje Ciebie z innego watku:
Nie gniewaj się ale po przeczytaniu Twoich postów stwierdzam iż zwykle nic nie wnoszą do tematu. W imieniu pewnie wielu kolegów proszę w takim razie o konstruktywne wypowiedzi bo nie mam czasu przeglądać setek cytatów
Nic dodac, nic ujac. Amen.
To są jakieś jaja, nie wmówicie mi że nie ma różnicy w silnym świetle z okna a twarzy w pokoju, która jest w całkowitym cieniu. I jeśli mam tak na oko 25% srodka kadru na twarzy, pomiar partial i różnicy pomiedzy matrycowym praktycznie nie ma to nie piszcie mi bzdur o nauce obsługi puszki....
Chyba że canon te tryby wymyślił dla picu. Stoi jak wół w instrukcji że pomiar partial sprawdza się w tego typu sytuacjach. A co do kompensacji ekspozycji, obsługi "puszki" itp. to koledzy naprawdę nie muszą mnie pouczać...
Nic dodac, nic ujac. Amen.[/QUOTE]
Wiesz co , kiedy znalazłem się pierwszy raz na tym forum - było to jedno z niewielu miejsc gdzie toczyła się tematyczna dyskusja a ludzie którzy tu byli albo dzielili się ogromną wiedzą albo chcieli pomóc innym. Niestety od pewnego czasu przybyło tutaj wielu nowych jak widać nie zawsze interesujących się tym aby coś się dowiedzieć lub coś nowego pokazać.
Nie mam tu na myśli oczywiście wszystkich ale tylko co niektórych Państwa których to posty tak naprawdę nic nie wnoszą do dyskusji a często zaczynają być po prostu chamskie. W związku z tym mój apel o to żeby to forum dalej było tym czym było a nie stało się nowym onetem gdzie kazdy ma jakiś problem
Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam - chodzi mi tylko o nie produkowanie dziesiątek nic nie mówiących postów
dziękuję
A co do kompensacji ekspozycji, obsługi "puszki" itp. to koledzy naprawdę nie muszą mnie pouczać...
Jeszcze nie wiesz, ale Kolega KuchateK bardzo lubi pouczac. Szczegolnie, jak czegos nie ma lub nie dziala jak nalezy, to znaczy, ze jest niepotrzebne lub nie dorosles do tego.
Może kolega KuchateK sobie poczyta:
http://www.photozone.de/4Technique/metering.htm
i się z tym prześpi...
Coś mi się wydaje, że KuchateK nie atakowal Ciebie mirhon tylko adresatem byl kolega allan. 8)
To bylo do Kolegi mirhona, Kolego mmsza.
A tego to ja nie rozumiem. To kupując aparat wcześniej nie zapoznaleś się z jego funkcjami i możliwościami? W ciemno kupowaleś?
Aaa, d*** jestem, zaufalem testom, nie wnikajac w szczegoly, nawet mi do glowy nie przyszlo, ze moze nie byc spota, wiedzac przypadkiem, ze u konkurencji jest. :-(
beachcomber
28-08-2005, 19:44
Aaa, d*** jestem
no to wszystko jasne - proponuje w takim razie sprzedac aparat i isc do konkurencji. wylewanie swoich frustracji na forum, tylko z tego powodu, ze sie kiedys nie doczytalo specyfikacji jest doprawdy smieszne.
Widzę niestety że dyskusja prowadzi do nikąt, a byłem b.ciekaw czy ten typ (350) tak ma...
beachcomber
28-08-2005, 19:52
nie, moze to wina tego konkretnego aparatu - u mnie zmienia nastawy ekspozycji dosc mocno przy zmianie pomiaru swiatla (matrycowy & "punktowy')
KuchateK
28-08-2005, 19:54
To bylo do Kolegi mirhona, Kolego mmsza.
Nie... To bylo akurat do Ciebie kolego allan.
Ktos kto ma puszke dwa tygodnie to moze w porywach powiedziec ze wie gdzie spust jest i ze z raz instrukcje przeczytal pobieznie...
Zrobiles chociaz z 1000 fot za ten czas sprawdzajac jak sie zachowa w roznych sytuacjach?
KuchateK
28-08-2005, 19:58
Może kolega KuchateK sobie poczyta:
http://www.photozone.de/4Technique/metering.htm
i się z tym prześpi...
A moze kolega poczyta jeszcze dokladniej instrukcje, poczyta tekst ktory wkleil na temat kalibracji swiatlomierzy i tej nieszczesnej 18% szarosci, zobaczy w exifie jaki tak naprawde "metering mode" ustawil, zastanowi sie czy ta ciemna twarz nie mogla byc przypadkiem uznana przez swiatlomierz za jasna, na czym polega "evaluative"...
Moze ta puszka wcale nie jest taka durna jak Ci sie wydaje (i paru innym jeszcze) i jednak ma zakodowane ze ciemne na jasnym to twarz czyjas pewnie i dobrala nieszczesnym "evaluative" bardzo podobnie czas jak twoj partial?
Nieszczesnicy bez spota... Trzeba bylo sobie nikona kupic jak ten spot to takie niesamowite lekarstwo na wszystkie problemy...
Szkoda ze nie tak dawno jeszcze nie bylo ani spotow, ani av, ani tv ani histogramow i jakos szlo robic zdjecia... Jak sie czyta jakie to teraz nedzne puszki to zastanawiam sie jak wogole wtedy mozna bylo cokolwiek zrobic...
Moze matematycznie... Narysujcie sobie ladnie prostokacik i zobaczcie jaka naprawde jest roznica pomiedzy partialem 9.5% i 3% spotem ktory ewentualnie by byl w jego miejsce... Obawiam sie ze niektorym i spot by nie pomogl...
Skoro nie potraficie sobie poradzic z Canonem bez spota to sa conajmniej trzy czy cztery firmy oprocz tej ktore maja dslr'y w ofercie (nie mowiac juz o pokaznej ofercie canona). Mysle ze bedzie mozna cos z tego wybrac.
KuchateK
28-08-2005, 20:02
Jeszcze nie wiesz, ale Kolega KuchateK bardzo lubi pouczac. Szczegolnie, jak czegos nie ma lub nie dziala jak nalezy, to znaczy, ze jest niepotrzebne lub nie dorosles do tego.
Bez obrazy, kolego, ale to moze w tym wypadku uzytkownik nie dziala jak nalezy?
Zadziwiajace jak latwo niektorzy zrzucaja wine na sprzet przy byle problemie i jakie to zaslugi sobie przypisuja w sytuacjach gdzie durna malpa potrafila by to samo osiagnac uwzgledniajac sprzet jaki maja.
no to wszystko jasne - proponuje w takim razie sprzedac aparat i isc do konkurencji. wylewanie swoich frustracji na forum, tylko z tego powodu, ze sie kiedys nie doczytalo specyfikacji jest doprawdy smieszne.
Smieszne to jest, ze taki niby powazny aparat jak 20D nie ma spota...
Ktos kto ma puszke dwa tygodnie to moze w porywach powiedziec ze wie gdzie spust jest i ze z raz instrukcje przeczytal pobieznie...
A to moze u Was tam w tej hameryce. Nam europejczykom wystarcza dwa tygodnie, zeby rozpoznac sprzet i jego mozliwosci. :-)
KuchateK
28-08-2005, 20:09
To są jakieś jaja, nie wmówicie mi że nie ma różnicy w silnym świetle z okna a twarzy w pokoju, która jest w całkowitym cieniu. I jeśli mam tak na oko 25% srodka kadru na twarzy, pomiar partial i różnicy pomiedzy matrycowym praktycznie nie ma to nie piszcie mi bzdur o nauce obsługi puszki....
A jestes tak absolutnie pewien ze zastosowales partial? Sprawdz exif... Pokaz przykladowa fotke ktora zrobiles...
Chyba że canon te tryby wymyślił dla picu. Stoi jak wół w instrukcji że pomiar partial sprawdza się w tego typu sytuacjach. A co do kompensacji ekspozycji, obsługi "puszki" itp. to koledzy naprawdę nie muszą mnie pouczać...
Dla picu to sa czerwone paski na obiektywach. Pomiar sie sprawdza... Ale przed pomiarem jest jeszcze tzw. "czynnik ludzki".
Poza tym ty tez nikogo nie musisz tutaj pouczac. Prosisz o rade a jak ktos sugeruje blad to od razu katastrofa...
Szkoda ze nie tak dawno jeszcze nie bylo ani spotow, ani av, ani tv ani histogramow i jakos szlo robic zdjecia... Jak sie czyta jakie to teraz nedzne puszki to zastanawiam sie jak wogole wtedy mozna bylo cokolwiek zrobic...
Tak rozumujac, to powinnismy jeszcze po drzewach skakac, tez sie przeciez zylo, nie? ;-)
Narysujcie sobie ladnie prostokacik i zobaczcie jaka naprawde jest roznica pomiedzy partialem 9.5% i 3% spotem ktory ewentualnie by byl w jego miejsce...
U konkurecji jest 2,4, a nie wiem czemu u canona nie moglby byc 1% na przyklad. A roznica jest czasami znaczaca.
Ja wiem, Kolega KuchateK, jako zarliwy wyznawca, wyjasnilby nawet brak matrycy w Canonie, przeciez mozna sobie kabelkiem do kompa podlaczyc. Co, na dworze chcecie robic? Przeciez mozna sobie dluzszy kabelek kupic. 2 km, 3km, 10, 100... :lol: :lol: :lol:
KuchateK
28-08-2005, 20:12
Smieszne to jest, ze taki niby powazny aparat jak 20D nie ma spota...
Smieszne to jest to ze jakos wiekszosc potrafi tym robic zdjecia i sa zadowoleni a ten, ktoremu cos nie dziala odrazu robi krucjate anty canon/nikon/cokolwiek bo to przeciez sprzetu wina ze mu nie wyszlo...
To jest tylko glupia maszyna... To od czlowieka zalezy czy potrafi ja dobrze wykorzystac czy bedzie siedzial i wciskal ze jest do niczego i nic sie z nia nie da zrobic...
Ja wiem, Kolega KuchateK, jako zarliwy wyznawca, wyjasnilby nawet brak matrycy w Canonie, przeciez mozna sobie kabelkiem do kompa podlaczyc. Co, na dworze chcecie robic? Przeciez mozna sobie dluzszy kabelek kupic. 2 km, 3km, 10, 100... :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
Dobre. KuchateK to niezly gosc, gdzie sie nie odezwie, od razu flamy leca :-)
KuchateK
28-08-2005, 20:14
--------------------------
czy tu nie da się skasować wlasnego posta??
Da sie... Edycja > Kasuj wiadomosc (radio button) > Delete this message (button)
nie, moze to wina tego konkretnego aparatu - u mnie zmienia nastawy ekspozycji dosc mocno przy zmianie pomiaru swiatla (matrycowy & "punktowy')
Dziwne u mnie z 1/400 zszedł do 1/320 (AV) próbowałem kilka razy i zawsze było podobnie. Jutro potestuje ze statywu i z jakimś obiektem typ wazon na oknie.
Potestuje z różnym wypełnieniem centrum kadru, jestem ciekaw co z tego wyjdzie...
To od czlowieka zalezy czy potrafi ja dobrze wykorzystac czy bedzie siedzial i wciskal ze jest do niczego i nic sie z nia nie da zrobic...
Alez da sie, da sie. Nikt tego nie neguje. Prosciej lub mniej prosto. Ale za kasiore jaka Canon wola za 20D mozna by oczekiwac prosciej...
KuchateK
28-08-2005, 20:16
A to moze u Was tam w tej hameryce. Nam europejczykom wystarcza dwa tygodnie, zeby rozpoznac sprzet i jego mozliwosci. :-)
Ta... Wlasnie widac... Szkoda ze ja wiedzialem ze nie ma spota duzo wczesniej zanim pomyslalem o jego kupnie...
A jestes tak absolutnie pewien ze zastosowales partial? Sprawdz exif... Pokaz przykladowa fotke ktora zrobiles...
Kolego nie robcie ze mnie wała. Wiem co ustawiam. Potrafię rozróżnić 3 ikonki w menu.
to kup d70..
nie dawno tez sie tu pytalem jak zrobic zeby czarny pies i bialy obok siebie nie wygladaly jak plamy tylko jak psy. uzyskalem bardzo jasna odpowiedz i jest teraz duzo lepiej ;]
pozdr.
W ogole, to Kolega jeden tutaj chcial sie dowiedziec, czemu mu zle wychodzi, a tu flam...
KuchateK
28-08-2005, 20:21
Kolego nie robcie ze mnie wała. Wiem co ustawiam. Potrafię rozróżnić 3 ikonki w menu.
Ja tu nie mam ochoty z nikogo robic wala...
Jednak ten aparat jest nieco bardziej wyrafinowany od przewijarki do filmu typu zenit i ocenianie tego ze partial nie dziala na podstawie tego co dobral evaluative to troche jednak zalatuje kompletna nieznajomoscia tego jak to dziala.
Jednak ten aparat jest nieco bardziej wyrafinowany od przewijarki do filmu typu zenit i ocenianie tego ze partial nie dziala na podstawie tego co dobral evaluative to troche jednak zalatuje kompletna nieznajomoscia tego jak to dziala.
No, widzisz, nie fikaj mirhon, nie fikaj, bo zaraz sie dowiesz od kolegi KuchatKa z hameryki jakim jestes ignorantem do dziesiatego pokolenia wstecz.
KuchateK
28-08-2005, 20:29
Cos sie czepil tej "hameryki" tak? Przeszkadza Ci ze tu mieszkam? Zazdroscisz? To nagle powoduje ze moja wiedza fotograficzna sie dezaktualizuje?
Moze przeanalizuj sytuacje zamiast udowadniac jakim to jestem ignorantem bo napisalem ze matryca moze sie w niektorych sytuacjach zachowac jak partial czy cw...
Cos sie czepil tej "hameryki" tak? Przeszkadza Ci ze tu mieszkam? Zazdroscisz? To nagle powoduje ze moja wiedza fotograficzna sie dezaktualizuje.
Hameryka to byl ozdobnik stylistyczno-ekspresyjny :-)
A mi przeszkadza, ze rzucasz sie na wszystkich majacych jakiekolwiek problemy przy foceniu puszkami canona, udowadniajac im od razu, jakimi to strasznymi ignorantami musza byc.
No coz, 23 lata, woda sodowa, etc....
KuchateK
28-08-2005, 20:39
Ten ozdobnik moze byc uznany za obraze... Zwlaszcza uwzgledniajac jak zostal napisany.
Do rzucania mi jeszcze daleko... Nie podoba mi sie jednak, ze na sugestie ze moze to jednak pomylka nagle robi sie wielka krucjata, no bo przeciez nie ma spota to musi byc gowno, bo jak to mozna robic bez spota i jak sie mogl pomylic, przeciez jest nieomylny...
Moze kolega mirhon pokaze jedna z tych wielu fotek i zobaczymy jak wyglada sytuacja? Bo tak na pisane to sobie mozna rownie dobrze z fusow powrozyc co jest nie tak.
Moze przeanalizuj sytuacje zamiast udowadniac jakim to jestem ignorantem bo napisalem ze matryca moze sie w niektorych sytuacjach zachowac jak partial czy cw...
Nie bardzo wiem co analizować. Klasyczny backlight właśnie pod spot lub partial - taki podręcznikowy przykład. A tu wychodzi mi kicha i stąd moje watpliwości.
KuchateK
28-08-2005, 20:46
Wlasnie matryca jest robiona pod takie podrecznikowe przyklady... To jest tryb dla opornch, ktory ma sie sprawdzic w maksymalnie duzej liczbie przypadkow. Dlatego roznica miedzy tym, a CW czy partialem moze byc tak mala...
A to czemu akurat twarz jest tak mocno niedoswietlona mimo ze to klasyk to trudno powiedziec... Czasami wystarzczy maly jasniejszy kawalek zeby nabrac swiatlomierz. Bez ogladniecia fotki nigdy nie bedzie wiadomo co tak naprawde powoduje problem.
Kuchatek - nie karm trolli :roll:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling
Fragment:
"
Zachowanie trolla
Troll rozpoczyna dyskusję przede wszystkim po to, żeby wyładować w niej swoje negatywne emocje, oraz aby poczuć się ważnym i zauważonym.
Troll reaguje wrogo zarówno na próby uspokojenia dyskusji, jak i agresywne reagowanie na jego zaczepki, zaś merytoryczna zawartość dyskusji ma dla niego znaczenie tylko o tyle, o ile rozpala w dyskutantach negatywne emocje. Sprawia to zazwyczaj takie wrażenie, jakby troll "sycił" się nimi. Najczęściej im więcej osób wpadnie w jego sidła i odpowie na jego post, tym bardziej wydaje się zadowolony."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling
Fragment:
"
Zachowanie trolla
Troll rozpoczyna dyskusję przede wszystkim po to, żeby wyładować w niej swoje negatywne emocje, oraz aby poczuć się ważnym i zauważonym.
Troll reaguje wrogo zarówno na próby uspokojenia dyskusji, jak i agresywne reagowanie na jego zaczepki, zaś merytoryczna zawartość dyskusji ma dla niego znaczenie tylko o tyle, o ile rozpala w dyskutantach negatywne emocje. Sprawia to zazwyczaj takie wrażenie, jakby troll "sycił" się nimi. Najczęściej im więcej osób wpadnie w jego sidła i odpowie na jego post, tym bardziej wydaje się zadowolony."
KuchateK. Jak malowany. :-)
Kuchatek - nie karm trolli :roll:
Kolega widze. I juz inna ocena niz reszty interlokutorow. ;-)
KuchateK
28-08-2005, 21:21
Allan... Kto tu jest trollem? Pokaz cos w tym watku napisal na temat w ramach pomocy mirhonowi z problemem pomiaru?
Narazie to tylko widze wielki uraz do Canona za 350'tke i 20'stke, bo nic nie dziala jak powinno (czyt. jak bys chcial) tylko jakos po swojemu i nie ma spota, czyli generalnie gowno...
Mirhon, poprosimy przykładowe zdjęcie.
Il fuoco
28-08-2005, 21:56
oby z 5D już był "w miarę" spokój jeśli chodzi o wszelakie problemy...
Mirhon, poprosimy przykładowe zdjęcie.
Jutro coś podeśle jak będzie jasno za oknem.
oby z 5D już był "w miarę" spokój jeśli chodzi o wszelakie problemy...
Watpie. Zwykla, przecietna puszka. cala para poszla w gwizdek, znaczy, w tego, no, FFa (marketing), a na puszke juz sil braklo.
5D to totalna porazka i rozczarowanie. Z porazajace pieniadze.
Nie ma co czekac, problemem jest, ze to dziadostwo nie ma spota, qrcze. Zastanawialem sie wlasnie nad przesiadka na 20D, ale tez nie ma. I to ma byc semi-profi? G.... a nie semi-profi!
a, gdzie podstawy, ciemna postać na jasnym tle prześwietlamy- korekcja na plus, jasna postać na ciemnym tle (obiekt oświetlony punktowo np na koncertach) niedoświetlamy - korekcja na minus, masz aparat cyfrowy więc nie żałuj klatek aby to sprawdzić jak działa i o ile działek zrobić korekcję
A sam spot bez korekcji też niewiele ci da tutaj możesz poczytać sobie http:www.cdrom.pl o stosowaniu spota ze systemem strefowym Ansela Adamsa
W którymś numerze foto jest fajny opis jak używać histogramu do poprawnego naświetlania, jak będę miał więcej czasu to odszukam w domu i zeskanuję
a, gdzie podstawy, ciemna postać na jasnym tle prześwietlamy- korekcja na plus, jasna postać na ciemnym tle (obiekt oświetlony punktowo np na koncertach) niedoświetlamy - korekcja na minus, masz aparat cyfrowy więc nie żałuj klatek aby to sprawdzić jak działa i o ile działek zrobić korekcję
Nie w tym rzecz. Zawsze mogę zrobić korekcję i patrzeć na histogram i podgląd co przepalam tylko dziwi mnie to że w tak ekstremalnych różnicach w oświetleniu planów, różnice w ekspozycjach pomiędzy poszczegołnymi trybami są tak małe. Muszę to bardziej potestować...
A to moze u Was tam w tej hameryce. Nam europejczykom wystarcza dwa tygodnie, zeby rozpoznac sprzet i jego mozliwosci. :-) No. Zrobilem juz siebie trolla. To moze teraz sie pochwalisz zdjeciami? Na razie pieni Ci sie cos w buzi i chyba Ci chusteczek zabraklo. Zalosne...