Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw
witam mam poważny dylemat:
Canon EF-S 10-22 /3.5-4.5 USM czy CANON EF 17-40 mm f/4 L USM
cena podobna światło również może jakieś linki na testy
a moze 24-105?? zakres rownie nieporownywalny co 10-22 i 17-40 ;-)
a konczac - napisales posta nie w tym dziale gdzie powinienes :roll:
No to może sobie weź i znajdź jakieś linki na testy.
Wyszukiwarka wygląda trochę inaczej, nie ma czerwonego napisu Canon-board tylko kolorowe Google w nagłówku.
http://tinyurl.com/ns6sam
A tak poza tym:
http://www.optyczne.pl/35.1-Test_obiektywu-Canon_EF_17-40_mm_f_4.0L_USM_Wst%C4%99p.html
http://www.optyczne.pl/24.1-Test_obiektywu-Canon_EF-S_10-22_mm_f_3.5-4.5_USM_Wst%C4%99p.html
A na końcu zastanów się, czy potrzebujesz 10mm czy 17 Ci wystarczy. Bo różnice jest i to spora.
Mini Moris czy Reault Master... tak samo porównywalne jak 10-22 i 17-40
to odrobinkę różne zakresy ogniskowych, chyba że masz dwa korpusy FF i APS-C.
pogratulować porównania
i nie kupować żadnego z nich
lepiej kupić dobry kompakt
http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=canon+10-22&word2=canon+17-40 :D
http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=canon+10-22&word2=canon+17-40 :D
I TO jest argument :mrgreen: :lol:
I TO jest argument :mrgreen: :lol:
No ale tylko w ringu :mrgreen::twisted:
pszczółka_maja
01-08-2009, 11:37
Już było powyżej. Testy znajdziesz na optyczne.pl Poszukaj tam tego, co Cię będzie interesować. Mają dobre testy, wszystko jest rozpisane i wytłumaczone, więc myślę, że nie będziesz mieć problemu ;)
sztajmes
02-08-2009, 05:20
Zalezy jakie zdjecia robisz.
Ja po przetestowaniu Canona 10-22 i Sigmy 10-20 zdecydowalem sie na Sigme i prawie nie zdejmuje obiektywu z aparatu.
Pozostale obiektywy jakie mam uzywam sporadycznie
sztajmes
dziękuję wszystkim za dobre rady i za dygresje również :) :)
adi760303
04-08-2009, 17:45
Moze podaj wczesniej jakie masz body. Nastepnie czy masz albo planujesz przejscie na ff (wtedy 10-22 bedzie zbyteczne), dodatkowo pamietaj że jak masz cropa to obiektwy 10-22 daje fajnie szeroko :) kiedyś miałem ten obiektyw ale sprzedałem po przejsciu na FF.
mam 40D i nie planuje ptrzejścia na FF
ale i tak dzięki:)
Witam,
Chciałam poprosić o pomoc w doborze obiektywu do zdjęć sportowych. Jestem początkującym amatorem, dysponuję Canonem 450D i na codzień w zupełności wystarczał mi obiektyw Tamron 17-50 f/2.8. Zamierzam nadal robić zdjęcia tylko i wylącznie dla własnej przyjemności, więc nie chcę inwestować w sprzęt zbyt dużo :) niemniej jednak na zawodach w jeździectwie okazało się, że przydałoby się coś innego :) Zdjęciom brakowało ostrości, byc może na skutek złych ustawień (robiłam na trybie sportowym), ale zdjęcia wyszły zbyt ciemne i z małą skalą barw, fajnie byłoby również móc zrobić większe zbliżenie. Idealnie byłoby, gdyby obiektyw nadawał nie był wyłącznie do tego rodzaju zdjęć. Poradzicie coś? Z góry dziękuję za pomoc!
Witam,
Chciałam poprosić o pomoc w doborze obiektywu do zdjęć sportowych. Jestem początkującym amatorem, dysponuję Canonem 450D i na codzień w zupełności wystarczał mi obiektyw Tamron 17-50 f/2.8. Zamierzam nadal robić zdjęcia tylko i wylącznie dla własnej przyjemności, więc nie chcę inwestować w sprzęt zbyt dużo :) niemniej jednak na zawodach w jeździectwie okazało się, że przydałoby się coś innego :) Zdjęciom brakowało ostrości, byc może na skutek złych ustawień (robiłam na trybie sportowym), ale zdjęcia wyszły zbyt ciemne i z małą skalą barw, fajnie byłoby również móc zrobić większe zbliżenie. Idealnie byłoby, gdyby obiektyw nadawał nie był wyłącznie do tego rodzaju zdjęć. Poradzicie coś? Z góry dziękuję za pomoc!
Co sądzicie o tym obiektywie? Czy nadaje się też do zadań "uniwersalnych"? Jakieś widoczki, architekturę da radę?
SIGMA AF 70-300mm f/4-5,6 DG APO Macro
Sigma do widoczków i architektury się nada, ale jej użyteczny zakres to 70-200. AF wolny, tak że do sportu tego nie użyjesz. Jedyne wyjście to chyba Canon 7-200/F4L. Używany kupisz za ok 2 tyś. Miałem tą Sigmę i zamieniłem na Lkę, nie ma porównania.
Dzięki za radę. Niestety, różnica w cenie jest adekwatna do jakości :( no i Canon też tylko do 200 ma zakres... Jedynie wobec tego AF za nim przemawiać, choć do sportu faktycznie to ma duże znaczenie. A cos tańszego od Canona, ale z większym zakresem od Tamrona?
miałem oba jednocześnie z 40d. 10-22 praktycznie nie ściągałem z body. Był to dla mnie rewelacyjny sprzęt do krajobrazu, architektury i czasami ludzi. Ale sprzedałem bo kupiłem 5d i teraz 17-40 jest dla mnie takim szkłem. Jeśli nie zamierzasz szybko przechodzić na pełną klatkę to z 10-22 będziesz bardzo zadowolony
Dzięki za radę. Niestety, różnica w cenie jest adekwatna do jakości :( no i Canon też tylko do 200 ma zakres... Jedynie wobec tego AF za nim przemawiać, choć do sportu faktycznie to ma duże znaczenie. A cos tańszego od Canona, ale z większym zakresem od Tamrona?
no to pozostaje "nieśmiertelny" ef 70-210 3.5-4.5 usm
A ja mam również wątpliwości co do sportu. Początkowo muslałam o sigmie 70-300 ale robiłam nia ostatnoi zdjecia i juz jej nie chce... wolna, często niecelna - a robiłam wlasnie na zawodach jeździeckich.
W związku z tym szukam czegos lepszego, bo cos czuję, że dobre tele stanie sie szybko moim szkłem podstawowym bo robię głównie sport i zwierzęta, czasem jakis portret.
Mam duzy dylemat pomiędzy canonem 70-200/4 a sigmą 70-200/2.8 - co byscie wybrali? Sport to głównie wspomniane wczesniej jezdziectwo i agility (psie sporty) czasem równiez na hali ale rzadziej. Czy wybrać niezawodność, szybkość i jakosc canona czy warto zaryzykowac i wziac sigme? Ryzykowaniem mam na myśli informacje jakie mnie doszły o tym ze jest wolna.... bo swiatło ma dla mnie wymarzone... prosze o rady
Coś do poczytania: http://www.optyczne.pl/46.12-Test_obiektywu-Sigma_70-200_mm_f_2.8_EX_APO_DG_HSM_Macro_Komentarze_czytel nik%C3%B3w_%2838%29_.html
Wybór należy do Ciebie, a najlepiej jak zapieła byś do aparatu 70-200/f4 L, wtedy raczej nie będziesz się zastanawiać.
no to pozostaje "nieśmiertelny" ef 70-210 3.5-4.5 usm
A co powiedzielibyście o tym:
Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS ? W testach wypadł nie najgorzej...
ma ISa ale nie ma USMa
do sportu będzie za ciemny w porównaniu do 4,5 w 70-210
i IS raczej się nie przyda chyba że w ciemnej hali i macie do Judo
Powiem swoje.
Do sportu tylko 70-200 (pomijając dłuższe i droższe ogniskowe). Który ? Kwestia zasobności portfela. Do sportu IS raczej nieprzydatny, więc wybór ogranicza się do 70-200/2.8 i 70-200/4. Osobiście używam 70-200/4 IS - doskonały AF, kontrast i kolory. Uwielbiam to szkło, choć pewnie bardziej uwielbiałbym 70-200/2.8 IS, gdybym go miał :?.
Wcześniej miałem 70-210/3.5-4.5 i napiszę, że to wielce zacne szkło. Ustępuje "L" jedynie kontrastem i kolorem (nie mam na myśli koloru obudowy ;-)). AF wyrabia się w sporcie bez zarzutu.
Konkludując, jeśli brakuje kasy na "L" to wyłącznie 70-210/3.5-4.5 się nada. Takie jest moje zdanie.
Powiem swoje.
Do sportu tylko 70-200 (pomijając dłuższe i droższe ogniskowe). Który ? Kwestia zasobności portfela. Do sportu IS raczej nieprzydatny, więc wybór ogranicza się do 70-200/2.8 i 70-200/4. Osobiście używam 70-200/4 IS - doskonały AF, kontrast i kolory. Uwielbiam to szkło, choć pewnie bardziej uwielbiałbym 70-200/2.8 IS, gdybym go miał :?.
Ech no i korci mnie do tego 70-200/4 a i jeszcze troche kasy na plecak zostanie ( w porownaniu z sigma 2.8) ale boje sie ze swiatla mi bedzie brakować... zas w sigmie boje sie o AF i jakosc na dluzszym koncu... testy czytalam teraz decyzja zalezy ode mnie ale i tak mam problem a niestety nie mam gdzioe przetestowac tych szkielek...
seweryn1
30-08-2009, 22:43
Witam proszę o opinie na temat Canona 28 1.8 w porównaniu do 35 1.4. Czy jakość optyczna elki uzasadnia ponad dwa razy wyższą cenę? Ef 28 1.8 rozumiem, że jakością wykonania zbliżony do Ef 85 1.8, czy może się mylę? Mieszkam w mieście gdzie nie ma co do rąk wziąć by zobaczyć i potestować więc tylko internet, dlatego te pytania. Z tą budową to interesuje mnie czy ma wewnętrzne ogniskowanie, czy jest wmiarę szczelny, no i własności optyczne, zwłaszcza w okolicach maksymalnego otworu. Dzięki za wyrozumiałość czekam na odpowiedź.
GhostRider
30-08-2009, 23:51
Jeżeli chcesz obiektyw do pstrykania tak sobie, to jest świetny
Do pstrykania szybkich sportów już będzie słabo, tzn. może się udać jak będzie jasno - ale w ciemniejszych warunkach już nie za bardzo.
Go jest duża, to nawet jak nie trafi idealnie to i tak ostrość będzie :mrgreen:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img199.imageshack.us/i/img3286a.jpg/)