Zobacz pełną wersję : Softbox, dyfuzor, jaki...?
Witam, mam małe pytanie, fotki robię od niedawna, głownie rowery, lampe posiadam 580ex na radiu i głownie doświetlam samego rowerzystę. Zastanawiam się nad kupnem czegoś co zmiękczy trochę światło i równomierniej je rozłoży, w grę wchodzi soft box bądź moze wystarczy sam dyfuzor ? zastanawiam się nad jakimś softboxem ale nie wiem czy 60x60 czy 40x40 ale czy taki nie będzie za mały czy oświetli cala postać z odległości paru m, czy skupi raczej światło bardziej w środku ? Moze olać dodatki i lepiej kupić kolejna lampę ? Nie chciał bym kupić czegoś co okaże się zbędne dlatego za pomoc będę wdzięczny.
mate00sh
29-07-2009, 14:24
W dziale Tips&tricks jest kilka propozycji samoróbek.
ja nie pytam jak zrobić tylko czy warto i jak warto to w co zainwestować ;)
looknij sobie na softboxy reporterskie:
http://www.cobraart.pl/-fotograficzny/swiatlo-osprzet/photoflex/
nie sa bardzo drogie, a fajne. Miałem w łapie i zamierzam kupić.
no właśnie nad takim reporterskim się zastanawiałem, ale myślałem tu o podróbce z allegro, za 230zl można mieć 60x60 z montażem do lampy i statywu
tylko te na allegro poszukaj z wewnetrzna dodatkowa powiezchnia dyfuzyjna.
ja sie pospieszylem i wzialem 40x40 bez wewnetrznej i po pierwsze 40x40 to malenstwo po drugie sredio rozprasza...
bardzo ubolewam, ze nie mozna kupic przejsciowki ze zwyklych softow na lampy studyjne. Jest tylko odwrotny.
dodatkowa wewnetrzna zawsze mozna zrobic samemu :)