Zobacz pełną wersję : ostrość - pomocy
studiofloris
29-07-2009, 11:15
witam,
mam do Was ogromną prośbę - wskazówki.
Posiadam Canona 40 D i szkiełko Canon EF 17-55. Jak ustawić aparat (jaką wybrać kombinację AF i inne parametry) aby zdjęcia były ostre. Np. na zewnątrz dwie osoby stoją obok siebie:
1. obie twarze są ostre,
2. obie postacie są ostre.
Chodzi mi o tryb manualny
Obecnie czuję mydło.
Z góry dziękuje
Aro
tomash23
29-07-2009, 11:29
Nie ma to jak świadomy wybór zestawu za 6000zł.
Proponuję najpierw przeczytać co nie co o przysłonie, czasie naświetlania i ogólnej obsłudze aparatu (np. książki Petersena).
A najlepiej do swojego pytania dołącz przykładowe zdjęcie jakie chciałbyś uzyskać.
żeby całe były ostre muszą się obie znajdować w GO
Jest gdzieś na forum kalkulator GO.
Np. na cropie przy ogniskowej 20mm, przysłonie 2,8 i odległości od fotografowanego obiektu 6 m
"ostre" powinno być wszystko w zakresie od 3,32m, do 29,6 m
AF powinien być ustawiony na obiekcie który fotografujemy
czas naświetlania powinien być taki żeby zminimalizować poruszenie. w przybliżeniu sprawdza się regułą odwrotności ogniskowej - obiektyw 200mm czyli czas 1/200 (w przybliżeniu)
A przypadku obiektów które się nie poruszają najlepiej ustawić na One Shot.
Przy małej głębi ostrości lepiej nie przekadrowywać.
studiofloris
29-07-2009, 11:40
do tomash23 - to w jakim celu jest Dla początkujących?
babesky - dziękuję i jedno zapytanie,
czy AF powinienem używać jako centralny,
co to znaczy ustawić na fotografowany przedniot? Jak człowiek ma np 1,80 wzrostu i być ostry cały to gdzie te AF nastawić. Podobie jak są np. dwie głowy obok siebie i mają być ostre to gdzie strzelić?
tomash23
29-07-2009, 11:41
No nie wydaje mi się, żeby dział dla początkujących był po to, aby tłumaczyć najbardziej podstawową obsługę aparatu, o której można się dowiedzieć czytając instrukcję obsługi. Mi osobiście więcej satysfakcji przynosi dochodzenie do czegoś samemu, a nie dostanie wszystkiego na tacy i dlatego zachęcam do czytania i próbowania.
studiofloris
29-07-2009, 11:45
To Twoje zdanie i je sznuję w przeciwieństwie do Twojej ironii. Ja natomiast chcę skonfrontować swoją wiedzę z innymi - po to są fora. A że w taki sposób sformułowałem zapytanie to ...
tomash23
29-07-2009, 11:53
Ironia swoją drogą, ale to pewnie z zazdrości, że mnie nie stać na taki obiektyw nie mogłem się powstrzymać:). A reszta to już odpowiedź na twoje pytanie. Nie da się podać przepisu na dobre zdjęcie nie mając ani jednej wskazówki o warunkach w jakich to zdjęcie ma być wykonane i co dokładnie chcesz osiągnąć. I jeszcze jedna ironia - konfrontacja wiedzy? - jakiej?
Pozdrawiam i już więcej się nie odzywam.
studiofloris
29-07-2009, 11:59
Zazdrość?
Bez komentarza
Bebesky mówił pewnie o tym kalkulatorku (http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_glebi_ostrosci/id/41#content) - polecam poczytać więcej o podstawach z tego serwisu.
Jeśli obiekty fotografowane np. wspomniane przez Ciebie dwie postacie ustawione są w różnych płaszczyznach względem obiektywu/matrycy możesz posłużyć się funkcją A-DEP (instrukcja, s.91) - choć ja nie korzystam, wolę Av i M:) + okazjonalnie DOF-preview (podgląd głębi ostrości, po lewej stronie obiektywu, na korpusie).
O nieostrości związanej z poruszeniem obrazu chyba nie mówisz, bo to już trochę inne zagadnienia wchodzą w zakres? - czasy migawki, stabilizacja (statyw, manualna, IS), itd.
Kompozycja obrazu jest b. ważna i nie obrażaj się jak ktoś Cię tam odsyła, nawet jakby można było "eleganciej" postawić ten drogowskaz, ważne że kierunek właściwy;) Dopiero później będziesz mógł te zasady łamać!:D
Teoretyzować nt. ustawień AF przy portrecie można by długo. Centralny AF jest najpewniejszy (najskuteczniejszy), ale równie często, jak nie częściej, używam też bocznych. Ostrość przy portrecie (zwykle) ustawia się na oczy - ręczna zmiana punktu AF joystickiem, automatowi nie ufam, że wybierze za mnie lepiej.
Tyle teorii, praktyki nic nie zastąpi!:)
studiofloris
29-07-2009, 12:13
Dziękuję wszystkim, nie obrażam się na nikogo. Chciałem abyście nakierowli mnie na zagadnienia i tylko tyle. Teraz już wiem co się dzieje i mogę potrenować. Nie myślałem jednak, że zazdrość (po co, w jakim celu) pojawi się w odpowiedzi na moje pytanie.
Ale już kończę i nie wracam do tematu.
Raz jeszcze dziekuję