PDA

Zobacz pełną wersję : ff czy wada wzroku?

ambicja
28-07-2009, 12:28
Witam , używam szkieł m42 i ostrzę manualnie , ostatnio zauważyłem że wykonane przeze mnie portrety są nie ostre tzn twarz , a ubranie już tak i mam pytanie : czy to wina body 350d czy raczej mam wade wzroku? Wychodzi na to ze mam w oczach "ff" powiedzcie mi więc jak ustawić dioptrie jeżeli mam wade , no i czy to jest moja wina czy aparatu/ Pozdrawiam

x-mac
28-07-2009, 12:36
Noszę szkła, również na nosie, ale to nie znaczy, że jestem okulistą;)...
Może jakieś przykładowe foto, żeby ocenić czy rzeczywiście ostrość jest nietrafiona? Poza tym 350D ma dość mały wizjer i wyostrzyć manualnie w punkt jest nieco trudniej.

ambicja
28-07-2009, 12:41
http://www.digart.pl/praca/4063592/index.html Prosze oto zdjęcie , kurcze innego akurat na tym kompie nie mam , dodam że nie noszę okularów , a ostatnio coraz częściej mi się zdarza takie FF

x-mac
28-07-2009, 12:50
Hmm, na podstawie tej fotki to nie problem wzroku, tylko refleksu;) - malucha rzeczywiście trudno złapać, nawet AFem. Odchyli się lekko i ostrość ucieka poza GO. EXIFa nie widzę, może czasy za długie?
Ewentualnie "zbadaj swój wzrok" na czymś bardziej statycznym:)

ambicja
28-07-2009, 12:55
Ok zbadam i jak coś to się jeszcze odezwę. Dziękuje za szybką odpowiedź. Pozdrawiam

ambicja
05-08-2009, 15:28
Witam ponownie , muszę powiedzieć że mój problem nie minął , często ostrość idzie w las. Zastanawiałem się nad kupnem dandeliona do mojego adaptera , bądź wymienić matówke na jakąś lepszą no , ale nie mogę się zdecydować - tyle się właśnie tego naczytałem ostatnio. Może ktoś coś poradzi , bo w tych sprawach nie jestem aż takim specjalistą , druga sprawa jest taka że im więcej czytam tym mniej wiem. Dioptrie też zmieniałem - nawet 4 skoki do góry i tak czy siak nie udaje mi się złapać dobrej ostrości , albo bardzo rzadko , aha i napiszę jeszcze że najczęściej używam pentacona 50/1.8 , rozumiem że na pełnej dziurze może nie być żylety , no ale już troche wyżej powinno być cacy, proszę o pomoc - Pozdrawiam

Peri Noid
05-08-2009, 18:27
A ja obstawiam, że łapiesz ostrość celując w twarz, a potem przekadrowujesz zmieniając punkt na który patrzysz przez wizjer. Pamiętaj, że wtedy zwykle zmienia się "płaszczyzna", gdzie obraz jest ostry i po prostu twarz może ci uciekać z tej przestrzeni.

ambicja
05-08-2009, 18:53
Rozumiem Cię Peri Noid , mniej więcej chodzi Ci o to że ostrze na twarz ,która jest 2 metry od obiektywu a potem przekadrowuje i zmienia się ta odległość 2m i z tego wychodzi ta nie ostrość. Ja ostrzę zaraz przed zrobieniem zdjęcia , na początek kadr potem przysłona , następnie czas naświetlania i ostrość potem tylko strzelam więc to nie w tym tkwi mój problem , muszę spróbować z innym szkłem , bo czytałem ostatnio w przewodniku po obiektywach m42 że mój pentacon 50/1.8 jest ostry dopiero po przymknięciu , no ale jakim przymknięciu to nie napisał niestety , także może w tym tkwi problem.

ukasz
07-08-2009, 16:59
Jeśli obiektyw jest mydlany na pełnym otworze przesłony to ostrości na zdjęciu prawidłowo naostrzonym (bez FF/BF) nie będzie w ogóle nigdzie, jeśli obiektyw jest ostry i pomylisz się w ostrzeniu to "coś tam" będzie ostre, tylko nie to co chcesz :)

Jak jest u Ciebie?

Potwierdzam że ręczne ostrzenie na wizjerku 350D to jest lekka masakra, wiec moze tak być że nie za każdym razem udaje się trafić, zwłaszcza że przesłonach 1.8 - 2.0 GO jest malutka.

A jeśli podejrzewasz wadę wzroku to niezaleznie jak Ci zdjęcia wychodzą, to tak czy inaczej idź do okulisty. Obiektyw zawsze można lepszy kupić, z oczami to tak troche gorzej... ;)

Tezet-gdynia
07-08-2009, 17:22
A sprawdzales i jedno i drugie oko ;) ? Czasami pomimo braku wady - roznica jest baardzo duza ;) Poprostu jedno oko jest dominujace i bardziej aktywne a drugie troszke bardziej leniwe i moze gorzej ustalac ostrosc pomimo braku wady ;)

_igi
10-08-2009, 17:09
Ja napiszę że w moim przypadku ręczne ustawianie ostrości nie działa nawet przy f/8. Po prostu jak jest makabrycznie ciemno to nie widać nic. Troszkę praktyki, komputer podłączony do aparatu w ramach podglądu i jakoś da się robić. W trakcie dnia jest tak samo, więc używam tylko AF. Chyba, że robię analogiem z matówką klinową, wtedy nie ma problemu. Raster w nocy też ssie ;)