Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy zamontowany obiektyw ma ok 0.5mm tzw luz/skok ?

lolko7
27-07-2009, 18:40
Witam
Zamontowałem na Canona 10D obiektyw 50/1.8. Nie znając instrukcji obsługi chciałem go zdjąć i z wyczuciem ale nie naciskając blokady próbowałem odkręcić. Po chwili refleksji spojrzałem do instrukcji i wszystko stało się jasne i bez problemów odkręciłem. Jednak podczas prób zauważyłem taki bardzo mały skok. I stąd moje pytanie czy to normalne ? Czy blokujący trzpień w otworze obiektywu faktycznie daje taki delikatny skok ? Odkręcić się nie da, luzu również nie ma ale jest ten tak "na oko" 0.5mm skok. Czy w innych aparatach również jest coś takiego ?

Tak jestem początkującym i jest to mój pierwszy aparat takiej klasy z wymienianym obiektywem a na forum oraz w instrukcji na ten temat nic niema.
Dziękuję z góry za odpowiedź.

aciek_l
27-07-2009, 18:58
Kiedyś był jakiś topic na ten temat. Ktoś też miał jakieś luzy i u innych też takie rzeczy bodajże występowały.
Ja nigdy czegoś takiego nie stwierdziłem w przypadku 4 korpusów (w tym 2x10D) i pięciu szkieł....
Przy innych szkłach też masz ten luz?

hambix
27-07-2009, 19:05
Ja mam 40D i mam takie luzy w Canonowskich 70-200 i 100-400 oraz kitowym, mój brat mający też 40D ma takie same luzy, natomiast znajomy posiadający 20D nie ma żadnych nawet przy moich szkłach. Natomiast o dziwo nie stwierdziłem żeby to miało jakieś znaczenie dla samych zdjęć.

a tu interesujący wątek : http://canon-board.info/showthread.php?t=48820&highlight=luzy

sirgerwazy
27-07-2009, 20:30
jest to jak najbardziej normalna sprawa.
w wiekszosci obiektywow wystepuje taki luz - szczegolnie z mocowaniem metalowym
pozdrawiam