Zobacz pełną wersję : Zamiast zdjęć czarne klatki, lub 'ucięte' - co to?
Witam,
Ma do Was krótkie pytanie. Co to może być, że w 1D Mark III co któreś zdjęcie jest albo całe czarne, albo też 'ucięte'? Moje hipoteza to migawka, ale problem jest bardzo niestabilny - np dziś na 200-300 fotek nie przydarzył się ani razu, a wczoraj wręcz 70% fotek była czarna.
Bardzo proszę o poradę. Załączam przykłady:
http://www.skoki2.internetdsl.pl/canon1.jpg
http://www.skoki2.internetdsl.pl/canon2.jpg
http://www.skoki2.internetdsl.pl/canon3.jpg
Miałem coś podobnego w 20D była to sprężynka od podnoszenia lustra.
Dziękuję za sugestię. Dodam jeszcze, że dźwięk spustu migawki jest normalny, niezależnie od tego czy zdjęcie wyszlo czarne czy nie. Wszystkie czasy nastaw itd. również są prawidłowe, tak jakby zdjęcie się wykonało...
Czyli nie jest to raczej problem z padającą migawką?
sebcio80
27-07-2009, 00:03
mnie to wyglada na problem z karta pamieci - ewentualnie z softem body, na pewno nie jest to problem sprzetowy a na pewno nie lustro ani migawka, bo w takim przypadku raczej nie bylo by takiego twardego przejscia miedzy zdjeciem a czernią
mmascianica
27-07-2009, 00:29
Miałem to samo w 10D.
Identyczny problem. Wymieniłem kartę pamięci - problem się rozwiązał.
To nie karta pamięci - sprawdzalem na dwóch...
sebcio80
27-07-2009, 00:50
To nie karta pamięci - sprawdzalem na dwóch...
jakich dwóch?
dwóch sandiskach extreme - III i ultra II. Dotychczas obie działały bez zarzutu...Dziwne byłoby aby nagle obie szwankowały...
sebcio80
27-07-2009, 01:03
no to prawda, jesli obie to oryginaly to nie wina kart,
przegladajac fotki w aparacie tez masz czarne klatki? jesli tak to moze aktualizacja softu pomoze? jesli nie masz najnowszego to wgraniem nic nie stracisz
Mam najnowszy soft. Problem pojawił się po wymianie mirror boxa na Żytniej, w ubiegłym tygodniu, chociaż nie od razu, a drugiego dnia testów. Pierwszego dnia wykonałem około 100 fotek i wszystko było okej. Dzień później zaczęło się dziać jak wyżej opisałem, dlatego bardziej bym tu podejrzewał wersję ze sprężynką lub migawką...
Rzeczywiście takie ostre przejście między obrazem a czernią sugeruje raczej problem natury elektronicznej niż mechanicznej.
Jeśli nie karty to soft...
mate00sh
27-07-2009, 08:42
To jest problem z zapisem na karcie (więc albo karta albo gniazdo) lub z buforem aparatu. Gdyby to był problem z lustrem lub migawką to krawędź czerni nie byłaby tak ostra.
Odpowiedz, czy fotki tak samo wyglądają gdy przeglądasz je w aparacie? Jeśli nie to problem jest przy przeniesieniu fotek do komputera - zepsuty czytnik, kiepskie gniazda USB z przodu obudowy itp.
Tak, w aparacie jest dokładnie to samo. Najgorsze, że problem jest mało powtarzalny i obawiam się, że wyślę go na Żytnią i okaże się, że u nich będzie wszystko grało...
no to racja, jeżeli problem powtarza się losowo i rzadko to może tak być, że wezmą przetestują jakimś softem, strzelą 10zdjęć i oddadzą z diagnozą, że wszystko ok...
a dołączenie tych zdjęć nic by nie zmieniło? w końcu to 1D więc powinni do niego nieco inaczej podchodzić?
Jeszcze sprawdziłem dziś, że problem występuje także bez karty pamięci. Tzn. zaraz po wykonaniu fotki na podglądzie (bez włożonej karty CF) widać, że fotka jest ucięta lub czarna. Jednocześnie potrafi aparat wykonać np. 100 fotek - wszystkie okey, a nieco później znów większość jest uszkodzona....
Wysłałem dziś na Żytnią, ale jestem pełen obaw. Fotki przykładowe wysłałem na maila. Odpisali mi, że to raczej problem z kartą pamięci...
sebcio80
27-07-2009, 21:12
ja mysle ze to moze byc tez problem z buforem, czyli pamiecia w aparacie, tak czy siak daj znac jak zdiagnozuja co to bylo
Oczywiście, dam ale przyznam że już mam trochę dość użerania się. Prócz tego problemu o którym pisałem w tym wątku, nadal zmagam się z problemem z ostrością (AF). Wygląda jakby sprzęt żyl 'własnym życiem'. Pięć dni temu wykonałem tę fotkę:
http://www.skoki2.internetdsl.pl/7Q6A5887.JPG (F 2.8, punkt ostrości centralny na granatowe auto) - myślę, że ostrośc całkiem akceptowalna, bez szokującego BF/FF.
Dziś jeszcze przed wysyłką wykonałem zdjęcie niemal identyczne i załamka:
http://www.skoki2.internetdsl.pl/7Q6A7109.JPG (ostrość na granatowego GOLFa, F 2.8). Kompletnie nietrafione (i tak samo pozostałe, na 10 prób ani razu nie trafił z ostrośćią). Ustawienia microadjustments na zero, nic nie było kombinowane a rezultat skrajnie różny... Wygląda to na jakąś loterię, kompletnie na sprzęcie nie moge polegać...
Probem z AF, obcięte zdjęcia... wszystko wskazuje na uszkodzoną elektronikę. Pytanie teraz czy uda się odnaleźć to uszkodzenie, bo to zazwyczaj najtrudniejsza sprawa. Tojak szukanie zimnego lutu na płycie telewizora, który raz na tydzień pokazuje czarny ekran... ale nie jest to niemożliwe.
Trzymam kciuki.
Diagnoza Żytniej niestety nie jest dla mnie dobra. "Technik wykonał 500 zdjęć i nie zauważył żadnych problemów. Sprzet sprawny technicznie". Prawdopodobnie aparat otrzymam spowrotem i problem znów się pojawi po 1-2 dniach....
Najgorsze, że za tydzień wyjeżdzam na dwa tygodnie za granicę i będę potrzebował sprawnego i pewnego aparatu. Naprawdę sytuacja jest beznadziejna, skoro body nie jest łaskawe powtórzyć problemu w trakcie testów na Żytniej...
sebcio80
29-07-2009, 18:28
coz, mimo dobrych dwoch kart pamieci stawiam bym jednak na nie, moze kup jakas nowa (to nie az tak wielki wydatek)
coz, mimo dobrych dwoch kart pamieci stawiam bym jednak na nie, moze kup jakas nowa (to nie az tak wielki wydatek)
Pisałem już - efekt występuje nawet na podglądzie na LCD BEZ żadnej karty pamięci. Czyli raczej wszystko co związane z kartami odpada...
ja mam podobny problem tylko na zdjęciu widać czasami kontury, teraz aktualizuje soft to zobacze czy coś to da i napiszę.
ja mam podobny problem tylko na zdjęciu widać czasami kontury, teraz aktualizuje soft to zobacze czy coś to da i napiszę.
A czy wczesniej Twoj sprzet rowniez byl na Zytniej?