PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 90 z ebay - jakie konto w mbank?

herbatniczek
26-07-2009, 12:31
Cześć waluta jest AU (dolar australijski?)

Jakie najlepiej założyć konto w np mbanku, (ekarta z płatnościami zagranicznymi USD?) żeby móc kupić przez PayPal takie cacko:

http://cgi.ebay.pl/Tamron-90mm-F-2-8-Di-Macro-1-1-SP-AF-Lens-90-F2-8-NEW_W0QQitemZ120451319575QQcmdZViewItemQQptZAU_Cam eras_Photographic_Accessories?hash=item1c0b754717&_trksid=p3286.m63.l1177&_trkparms=|293%3A1|294%3A50

Kubak82
27-07-2009, 08:07
a nie lepiej zalozyc konto w paypal?? nie dosc ze przelew masz za darmo to jeszcze dociera do sprzedawcy blyskawicznie :-)

jkl8
27-07-2009, 08:49
Jeśli chcesz zakładać konto w mbanku to wystarczy zwykłe ekonto. Do tego dokładasz e-kartę w tym banku i zakładasz konto paypal na ebay-u. Paypal ma te zalety, że dociera błyskawicznie i pozbawiony jest prowizji za przelew zagraniczny (są one dość spore)
AU to oczywiście waluta australijska. Do ceny towaru, w przypadku zakupu poza EU, dolicz vat i cło naliczane po przekroczeniu naszej granicy

Vitez
27-07-2009, 14:29
a nie lepiej zalozyc konto w paypal?? nie dosc ze przelew masz za darmo to jeszcze dociera do sprzedawcy blyskawicznie :-)

Żeby móc założyć konto w Paypal trzeba najpierw mieć konto w banku a najlepiej kartę kredytową/płatności elektronicznych. I właśnie o to kolega pyta :roll: .

Co do tego jakie konto/karta to znam tylko jedną podpowiedź - przy transakcjach zagranicznych karty są rozliczane tak:
- Visa = lokalna waluta transakcji(załóżmy ten dolar australijski) jest przeliczana po aktualnym kursie między tymi walutami na dolar amerykański, następnie ta kwota przeliczana jest po aktualnym kursie dolar-złotówka na złotówki i taka kwota jest ściągana z rachunku karty
- Mastercard = podobnie jak wyżej tylko lokalna waluta transakcji jest przeliczana na euro i dalej na złotówki

Przy każdym przeliczeniu brany jest oczywiście kurs sprzedaży (w tym prowizja banku), stąd takie podwójne przewalutowanie jest średnio korzystne. Dlatego kartą opłaca się płacić właściwie tylko jeśli transakcja jest w złotówkach/dolarach amerykańskich/euro.

W przypadku dolarów australijskich.. może jest możliwość założenia konta walutowego w tej walucie, następnie znajdujesz kantor/bank w którym ta waluta ma najkorzystniejszy kurs, kupujesz 'ręcznie', zasilasz konto i voila - unikasz podwójnego przewalutowania a sam decydujesz za ile kupujesz dolary australijskie.
Ewentualnie można założyć bardziej uniwersalne konto dolarów amerykańskich, kupić te dolary po odpowiadającym sobie kursie i za pomocą przelewu z tegoż konta opłacić przedmiot w dolarach australijskich licząc na łaskawy kurs AU$ - US$ .

Z tego co widzę sprzedający jest z Hongkongu - ja się z takimi zazwyczaj w US$ rozliczałem, spytaj o taką możliwość, bierz kartę Visa i spokój :) .

Kubak82
27-07-2009, 18:29
ja to zrozumiałem tak, ze kolega pyta o konto walutowe.. do paypal'a wystarczy przeciez zwykle konto w zl (nawet bez jakiejkolwiek karty) by robic przelewy w dowolnej walucie.. zamawianie karty dla (w tym wypadku) jednej tranzakcji to troche "sztuka dla sztuki" :roll: