Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zepsuty AF w 40d ?

pAt.
25-07-2009, 11:33
Witam.

Mam problem z AF w 40d. Gdy chcę aby aparat wyostrzył, on wariuje, i chce ostrzyć tylko na górny punkt. Co mam robić ? Co mogło się zepsuć ?

Proszę o pomoc, Patryk

Web
25-07-2009, 11:41
Napewno ma włączone wszystkie czujniki, a nie tylko ten jeden?

sirgerwazy
25-07-2009, 12:35
Witam.

Mam problem z AF w 40d. Gdy chcę aby aparat wyostrzył, on wariuje, i chce ostrzyć tylko na górny punkt. Co mam robić ? Co mogło się zepsuć ?

Proszę o pomoc, Patryk

dokladnie tak jak napisal moj przedmowca.
Prawdopodobnie masz ustawiony ze af ma ostrzyc wlasnie na ten punkt.
Poszukaj w instrukcji badz poprostu urzyj przycisku ktory znajduje sie w prawym gornym rogu - zaraz kolo przycisku " * " :))
pozdrawiam

pAt.
25-07-2009, 13:09
właśnie chodzi o to, że nawet gdy ustawię na auto,to i tak ostrzy na ten jeden punkt, i w dodatku nie trafia... natomiast jak na manual ustawię na centralny punkt, to wariuje, i nie ustawia ostrości. Nie mam pojęcia co mogło to spowodować.

zaitsev
25-07-2009, 17:31
Jaki manual? Tryby nie mają nic wspólnego.
Przeczytaj dokładnie co koledzy napisali. Sprawdź czy nie masz przypadkiem wybranego któregoś z pól autofocusa.

Poszukaj w instrukcji badz poprostu urzyj przycisku ktory znajduje sie w prawym gornym rogu - zaraz kolo przycisku " * " )

pAt.
26-07-2009, 10:10
nawet, jeśli nastawiam na wszystkie pola AF, to i tak ciągle próbuje ( nie udaje się ) ostrzyć na górny.... Jeśli ustawiam na który kolwiek punkt, to także nie ostrzy.... Możliwe jest, że mam coś zepsute ? :(

Proszę o pomoc...

HenrykG
26-07-2009, 12:01
Możliwe jest, że mam coś zepsute ?

Możliwe. Ale spróbuj jeszcze przedmuchać czujniki AF - znajdują się pod lustrem, które trzeba unieść palcem (ostroznie, żeby nie dotknąć powierzchni lustra)...

pAt.
26-07-2009, 16:30
po przedmuchaniu chciałem zrobić 1-sze zdjęcie testowe na monitorze z centralnym punktem af, to złapał, lecz później znowu to samo... :/ próbowałem jeszcze kilka razy, lecz nie pomogło... co robić ?

sebcio80
26-07-2009, 21:55
chyba tylko serwis, bo niby co mozemy ci poradzic?

ps. rzecz jasna masz caly czas wlaczony one shot a nie servo?

marek_zielona
27-07-2009, 00:13
A z jakiej odległości robisz zdjęcia i przy jakim oświetleniu? AF może się gubić jeśli celujesz np. w czarny obiekt kitowym obiektywem - raz ostrzy a raz nie.... Gdy odległość do obiektu jest zbyt bliska - może raz łapać granicy, a raz nie...