PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie się zgłasza użytkowanie zdjęć bez pozwolenia fotografa??

suchyHc
25-07-2009, 05:08
Witam,

mam taki problem, że modelka w celu promocji swojej osoby używa zdjęć mojego autorstwa wbrew mojej woli. Wszelkie próby dogadania się i prośby spełzły na niczym. Próbowałem różnych form kontaktu i nic. Umowy nie było podpisanej. Osoba ta unika kontaktu ze mną.

Gdzie się zgłasza takie przypadki? Co trzeba przy zgłoszeniu okazać? - rawy na cd, linki do miejsc prezentowania tych prac?

dziękuję z góry za pomoc,
pozdrawiam,
Grzesiek

wojkij
25-07-2009, 05:45
Pozew cywilny o naruszenie praw autorskich. Najpierw wyślij jej poleconym z potwierdzeniem odbioru oficjalne pismo o zaprzestanie naruszenia z informacją że jeśli nie ustosunkuje się do Twojego żądania w ciągu 14 dni to składasz pozew. Raczej wymięknie.

Jeśli nie to po szczegóły wybrać się musisz do prawnika, trochę Cię ta przyjemność będzie kosztować.

Ew - http://e-prawnik.pl/prawo-autorskie/pozew-o-ochrone-osobistych-praw-autorskich,dokumenty,wlasnosc-przemyslowa-i-prawa-autorskie

siudym
25-07-2009, 14:50
Tak z czystej ciekawosci: Jesli nic nie podpisywaliscie miedzy soba, to czy czasem to wszystko ma jakis sens (sens domagania sie praw przez Ciebie)? Ty np. twierdzisz, ze ona uzywa zdjec Twojego autorstwa, a Ona moze np. w odwecie stwierdzic, ze posiadasz zdjecia z jej udzialem bez jej zgody i ona nie pozwala na jakakolwiek publikacje tych zdjec w internecie itd.
Wtedy zostajesz ze zdjeciami w szufladzie.

Cos takiego. :)

Mellan
25-07-2009, 14:59
Dobry przykład na konsekwencje sesji bez spisania umowy regulującej sposoby wykorzystanie zdjęć przez strony.
Również 'tak z ciekawości' :) :
- jesteś niezadowolony ze zdjęć, a ona sygnuje je Twoim autorstwem?
- jesteś zadowolony ze zdjęć, a ona ich nie sygnuje?
- coś innego?

suchyHc
25-07-2009, 15:52
Ja nie publikuje zdjęć z tą modelką. Sprawa jest wizerunkowo-finansowa, więcej wam nie powiem - włączcie sobie serial jakiś ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Pozew (...)

Dziękuję!