Zobacz pełną wersję : sigma 17-35/2.8-4 EX gdzie i za ile rechip?
andywarhol
24-07-2009, 09:50
właśnie pozbyłem się sigmy 17-35/2.8-4 EX z której byłem zadowolony fotografując analogiem i później 350d; nowy właściciel narzeka na wadę, która ujawniła się po podpięciu go do 450d; obiektyw po włączeniu aparatu nie startuje (autofocus nie ostrzy), trzeba go przeostrzyć manualnie i wtedy zatrybi; czy może to być wada niekompatybilności usuwalna przez serwis, czy może innego rodzaju uszkodzenie?
może ktoś już przerabiał podobny przypadek?
A moze poprostu ktos go "delikatnie" potraktowal w transporcie.
andywarhol
24-07-2009, 11:34
lepiej żeby nie, ale do delikatnych nasza poczta nie należy...
mam tą sigmę (średnica 77) i nie ma żadnego problemu z działaniem z moi 450d. Nie jest to super nowoczesny obiektyw ale nie powinien mieć jakiś softowych problemów bo on jest jeszcze małoelektroniczny.
pozdr
sweetek
Witam
Niestety mam ten sam problem! Moja Sigma 24-60 F:2,8 EX DG wogle nie ostrzy. Wczoraj odebrałem ją ze sklepu. Narazie napisałem maila do serwisu poczekam co oni odpiszą i dam znać.
Pozdrawiam
gadget_zary
22-08-2009, 10:19
Ogólnie z ta sigma są wielkie problemu przy serwisie ;/ Moja posiadała spory FF na 17mm, najpierw napisałem maila a potem (kiedy odpowiedzi się nie moglem doczekać) zadzwoniłem do serwisu, tam pani kazała wysłać i powiedziała ze termin realizacji to od 2 do 7 dni roboczych. Dzisiaj rano dostałem odpowiedź na swojego maila, oto ona :
Proszę przysłać obiektyw wraz z używanym body ( z naładowanym
akumulatorem)
do naszego serwisu w celu wykonania kalibracji Sigmy. Do obiektywu proszę
również dołączyć kartę gwarancyjną, dowód zakupu, opis usterki oraz
dane
zwrotne z numerem telefonu. Gwarancyjna wysyłka odbywa się spedycją DHL
na
koszt serwisu, numer płatnika 1222092, tel do DHL 0801 345 345. W
przypadku
Pana obiektywu będziemy musieli zdjąć pomiary i wysłać do Japonii
celem
uzyskania zaprogramowanej płyty głównej, dlatego termin reklamacji
wyniósłby
w granicach do 30 dni roboczych.
Pozdrawiam,
Mariusz Leliński
Jak widać niezły burdel ;/ Jeżeli to co odpisali sie sprawdzi to pozegnalem sie ze szkłem i puszka na miesiąc ;/
nie zdziw się jak i ze dwa.
Moja sigma czekała na nową płytę (wersja ex dg) i po 2,5 miesiąca w końcu się doczekała a i tak efekt był taki, że na 35 było idealnie a na 17 pozostał straszliwy FF. Drugi raz już nie wysłałem, ale znalazł się klient z którego body chodziła całkiem nieżle (chyba 30d) więc bez większych żali się rozstaliśmy. Do serwisu pisałem mailowo oraz pisałem na kartce wraz z obiektywem, żeby dokładnie sprawdzili na 17 mm bo na 35 i tak wyjdzie wtedy poprawnie. Jednak gamonie zrobili po swojemu na 35mm i wyszła kicha.
gadget_zary
26-08-2009, 11:01
dzisiaj dzwonili i uslyszalem tyle ze za 2 tyg ma byc u mnie spowrotem
gadget_zary
17-09-2009, 12:53
http://canon-board.info/showpost.php?p=702954&postcount=17