Zobacz pełną wersję : 50/1.8 zablokował się w 30d. pomocy!;(
rysiek30d
23-07-2009, 12:22
No więc, Szkło canonowskie 50/1.8 zablokowało się na bagnecie w 30d. Nie wiem jakim sposobem... Nie da się go wyciągnąć bo coś blokuje. Miał ktoś podobny problem? Da sie coś z tym zrobić?
Czy tylko wyciągnąć a pozwala wykonać jakiś obrót? ,czy też jest zapięty i ani drgnie.Czy jeśli jest zapięty to jest w prawidłowej pozycji? Przecież nikt z nas go nie widzi .Opisz dokładnie.
rysiek30d
23-07-2009, 16:33
a więc, jak się zwalnia blokadę to szkło się normalnie odkręca i jakiś centymetr przed miejscem gdzie już powinno się ściągnąć blokuje się. i nie idzie go dalej ruszyć.
AF działa normalnie,
a MF i to jest dziwne, czasami działa normalnie a czasami się tak jakby blokowało na czymś w bagnecie i nie chowa się(nie ostrzy na nieskończoność)
Stanislaw
23-07-2009, 17:16
Miałem chyba tak samo. Pisałem na CB o tym. Usunąłem obiektyw siłą, popsuły się styki ale zrobili mi to na żytniej za darmo jako iż z winny prawdopodobnie wadliwego obiektywu. Zadzwoń do nich i spytaj się co z tym zrobić.