jacek3282
22-07-2009, 22:33
Witam,
jestem w trakcie budowania swojego zestawu szkieł. Na moje potrzeby zdecydowałem się na coś takiego:
10-22 (architektura, wnętrza, krajobrazy, wycieczki, ciekawa perspektywa)
50/1.8 (tani, jasny, niezły optycznie, niestety trochę wąski - tylko portrety)
70-200/4 (sport, przyroda, portrety, wycieczki)
W moim zestawie brakuje mi czegoś szerokiego i jasnego, takiego, żeby zapchać lukę między 22mm i 50mm. Czegoś w miarę uniwersalnego, na spacer i do pomieszczeń bez lampy.
Doradźcie proszę jaki obiektyw wybrać.
Osobiście zastanawiałem się nad:
28/1.8 - jasny, USM, dobrze wykonany, drogi
28/2.8 - przede wszystkim tani, jaśniejszy niż 18-55 i 10-22, więc była by może jakaś korzyść, ale jak na stałkę to trochę ciemny, bez USM
35/2 - jasny, tani, bez USM, nie wiem czy nie za wąski
Który dla Was wydaje się dobrym wyborem? A może coś innego, czego nie brałem wcześniej pod uwagę.
Pozdrawiam
jestem w trakcie budowania swojego zestawu szkieł. Na moje potrzeby zdecydowałem się na coś takiego:
10-22 (architektura, wnętrza, krajobrazy, wycieczki, ciekawa perspektywa)
50/1.8 (tani, jasny, niezły optycznie, niestety trochę wąski - tylko portrety)
70-200/4 (sport, przyroda, portrety, wycieczki)
W moim zestawie brakuje mi czegoś szerokiego i jasnego, takiego, żeby zapchać lukę między 22mm i 50mm. Czegoś w miarę uniwersalnego, na spacer i do pomieszczeń bez lampy.
Doradźcie proszę jaki obiektyw wybrać.
Osobiście zastanawiałem się nad:
28/1.8 - jasny, USM, dobrze wykonany, drogi
28/2.8 - przede wszystkim tani, jaśniejszy niż 18-55 i 10-22, więc była by może jakaś korzyść, ale jak na stałkę to trochę ciemny, bez USM
35/2 - jasny, tani, bez USM, nie wiem czy nie za wąski
Który dla Was wydaje się dobrym wyborem? A może coś innego, czego nie brałem wcześniej pod uwagę.
Pozdrawiam