PDA

Zobacz pełną wersję : Lampy studyjne - 10D czy 350D?

KERIM
25-08-2005, 23:01
Witam serdecznie wszystkich Cannonierów.
Długo przeglądałem różne fora internetowe pod kątem porówań tych dwóch modeli. Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujący mnie problem. :sad:
Jestem bowiem w posiadaniu trzech lamp studyjnych z firmy "Funsports". Dwie z nich to model CY 100M, a jedna CY 100MP. Dotychczas wykorzystywałem je z Minoltą 7Hi oraz Canonem G2. Muszę jednak zaznaczyć, że są to moje początki z domową fotografią studyjną. Mój czas korzystania z tych aparatów dobiegł końca, więc zacząłem się rozglądać za czymś innym.
Zainteresował mnie EOS 350D, jednak kumpel doradził mi kupno używanego 10D. I tu pojawia się pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi.
Czy jest istotna różnica między współpracą tych dwóch modeli z lampami studyjnymi :?: "Dziesiątka" ma gniazdo synchronizacji, natomiast w przypadku 350D musiałbym korzystać z kostki. Jak bardzo wpływa to na jakość fotografii oraz działanie i zużycie obu aparatów :?: Słowem, który z tych aparatów jest obecnie lepszym rozwiązaniem do eksperymentów w studio :?:

Kefir
25-08-2005, 23:03
Tak czy inaczej po niedługim czasie pracy z kablem do lamp pewnie się skusisz na radiowe sterowanie podpinane do sanek lampy wiec gniazdo synchro nie ma kluczowego znaczenia :)

KuchateK
25-08-2005, 23:11
Na jakosc nie wplywa wogole. Tak samo nie ma wplywu na dzialanie i zuzycie puszek. Moze wplynac jedynie na wygode.

Podpisuje sie pod tym co jest napisane powyzej.

mxw
26-08-2005, 12:22
popieram przedmówców ;)

kabel synchro (PC) i wyjście przez kostkę - nie ma żadnej różnicy, poza wygodą.
w 350D możesz (podobno :twisted: ) podpinać i do 250V przez kostkę, jak jest w 10D - nie wiem.

w 350D jest też problem z przedbłyskiem: występuje on zawsze, nawet w trybie M (mówimy o lampce wbudowanej), więc wyzwalanie foto-celą może się nie sprawdzić. znów, jak jest w 10D nie wiem.

rzeczywiście radiówka byłaby najlepsza. czy ma ktoś namiary na takie coś i ceny?? :roll:

Robert P.
26-08-2005, 12:28
czy ma ktoś namiary na takie coś i ceny?? :roll:

Jeżeli chodzi o radiowe wyzwalanie zobacz na stronie Funsports (http://www.funsports.pl/f-default-f.htm)

mxw
26-08-2005, 12:43
Jeżeli chodzi o radiowe wyzwalanie zobacz na stronie Funsports (http://www.funsports.pl/f-default-f.htm)
a racja :D
czyli ~240,- za najprostszy komplet (nadajnik+odbiornik).
w sumie nie jest źle (choć wydaje mi się, że pilota z odbiornikiem w sklepie elektronicznym można za już 20,- dostać, ale mogę się mylić)

natomiast na pewno ułatwia to życie.

i zapewne nie ma problemu z przedbłyskiem ;) ;) ;)

oskarkowy
26-08-2005, 13:19
Używam w 20D z wyzwalaniem radiowym. Nawet w domu nie przyszłoby mi do głowy bawić się z kabelkami. Jeden komplet nadajnik odbiornik, kolejne lampy na fotoceli i kłopot z głowy.. Żeby było śmieszniej, nadajnik potrafi wyzwolić lampy z ..piętra niżej. Zamykasz drzwi, schodzisz klatką piętro niżej i wszystko działa. Sterowanie w podczerwieni potrafi się wykrzaczać już po spotkaniu słupa stropowego a w terenie to już żal gadać ;)

Kefir
26-08-2005, 19:27
czy ma ktoś namiary na takie coś i ceny?? :roll:

Ja kupowałem tutaj: http://abitus.pl/ - są wersje z wlasnym zasilaniem bateryjnym odbiornika i podpinane przez kabel zasialania lampy. Jest opcja jedno i czterokanalowa - jesli masz studio i obok nie ma innych fotografow, spokojnie jednokanalowe wystarczy. Jezeli zamierzasz robic w miejscach gdzie dzialaja inni fotografowie, kupuj wielokanalowe.

To samo urzadzonko (made in china :)) jest dostepne tez w foto-kurierze i bezposrednio w elfo. Ceny podobne.

Acha - polecam bateryjne...