PDA

Zobacz pełną wersję : Zażółcone odbitki - problem przestrzeni barw?

mtata
22-07-2009, 10:30
Rozgryzam właśnie dosyć irytujący mnie problem. Dostałem z labu odbitki - wszystkie na Kodak Endura. I na wszystkich widać irytującą, żółtawo-cytrynową dominantę. Pomyślałem - nieskalibrowany papier. Na moją prośbę lab powtórzył kilka odbitek - efekt ten sam. Wypuszczam więc wydruk na drukarkę - dostaję to co na ekranie, tak jak chciałem...
Poprzedni materiał robiony na tym samym zestawie (monitor kalibrowany sprzętowo) i w tym samym labie dał efekt poprawny.
Pytanie: skąd ta żółta dominanta? Jak jej uniknąć?

W długich dyskusjach z laboludkiem padały różne propozycje, z najbardziej absurdalną: żebym ręcznie "dokalibrował" monitor do fotek z labu.
Najnowsza teoria jest taka: żółta dominanta spowodowana jest tym, że pracuję cały czas na przestrzeni barw Adobe RGB. I mimo, że przed wysłaniem zdjęć do labu robię konwersję na sRGB, to podobno lab sobie nie radzi. Sugestia labu: robić wszystko na sRGB to będzie dobrze.

Czy rzeczywiście ma znaczenie, że cały proces obróbki zachodzi w Adobe a dopiero na koniec jest konwertowany do sRGB?

Krzychu
22-07-2009, 10:34
Czy rzeczywiście ma znaczenie, że cały proces obróbki zachodzi w Adobe a dopiero na koniec jest konwertowany do sRGB?

Oczywiście że nie. Zmień lab bo ciemnotę wciskają...

Tomasz Urbanowicz
22-07-2009, 11:35
Oczywiście że nie. Zmień lab bo ciemnotę wciskają...
Tak, polecam LAB Tomasz Kowalskiego www.fotobajka.com.
Link do forumowego cennika http://www.canon-board.info/showthread.php?t=41151

Generalnie fotkami z labu Tomka możesz "skalibrować" sobie monitor :)

mtata
22-07-2009, 12:02
Dzięki za namiary, ale zanim zacznę rozważać opcję zmiany labu, chciałbym mieć pewność, że to nie fakt, że pracuję w Adobe a na końcu robię konwersję na sRGB jest źródłem problemu.

Jeśli to nie kwestia przestrzeni barw, to w takim razie jaki macie pomysł na rozwiązanie problemu? Co może być przyczyną tego żółtego zafarbu? Lab zarzeka się, że chemia jest czysta a maszyna kalibrowana po każdym założeniu papieru. Ja z kolei mam monitor skalibrowany sprzętowo i na wydrukach z drukarki widzę dokładnie to co na monitorze.

czornyj
22-07-2009, 12:13
ZTCW przyczyną zażółcenia może być to, że papier zbyt długo leżał w kasecie maszyny.

Użycie przestrzeni AdobeRGB nie ma kompletnie najmniejszego znaczenia.

lukaszczecin
22-07-2009, 13:50
Oczywiście, że nie ma to znaczenia. Możesz pracować w ProPhoto, adobeRGB czy sRGB, CMYK, LAB.

Krzychu
22-07-2009, 13:57
Dzięki za namiary, ale zanim zacznę rozważać opcję zmiany labu, chciałbym mieć pewność, że to nie fakt, że pracuję w Adobe a na końcu robię konwersję na sRGB jest źródłem problemu.

Jeśli to nie kwestia przestrzeni barw, to w takim razie jaki macie pomysł na rozwiązanie problemu? Co może być przyczyną tego żółtego zafarbu? Lab zarzeka się, że chemia jest czysta a maszyna kalibrowana po każdym założeniu papieru. Ja z kolei mam monitor skalibrowany sprzętowo i na wydrukach z drukarki widzę dokładnie to co na monitorze.

Jak jest kalibrowany to niech Ci profil z tej kalibracji dadzą...
Okaże się pewnie że to generyczny profil maszyny ściągnięty z sieci, ewentualnie dostaniesz odbitkę do skalibrowania sobie monitora do niej :)