PDA

Zobacz pełną wersję : Skąd dziwny zafarb po kalibracji monitora?

krzysp
22-07-2009, 08:14
Witam wszystkich,
W moje ręce trafił kalibrator ze spektrofotometrem firmy ColorVision (zestaw PrintFIX PRO). Ponieważ muszę obrobić sporo zdjęć do wydruku w labie postanowiłem skalibrować monitor. Niestety monitor ma już około 15 lat - to stary MAG 17". Ma możliwość regulacji wyłącznie jasności i jaskrawości.

Ale do rzeczy. Przeprowadziłem procedurę kalibracji zgodnie z zaleceniami w sofcie producenta. Wygenerowany profil spowodował, że obraz otrzymał dziwne żółte (lekka sepia) zabarwienie. Co ciekawe wydaje mi się, że karta graficzna dała takie parametry wyświetlania (Geforce 8600), że obraz stał się jakby zbyt jaskrawy. Po kilku minutach pracy zaczęły mi łzawić oczy.

Czy ktoś z Was wie co może być przyczyną żółtego zafarbu kolorów po wgraniu wytworzonego profilu?

Biała kartka wyświetlona na monitorze z wgranym profilem ma lekko żółtawy odcień.

PS: a może czas zmienić monitor na LCD lub jakiś stary ale lepszy CRT ?

Z góry dziękuję za pomoc.

wojkij
22-07-2009, 08:19
http://canon-board.info/showthread.php?t=27840

Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).