Zobacz pełną wersję : c17-85 is usm i 300d body sie nie włącza
Witam (pierwszy post, duzo czytam-nic nie pisze... ale dzisiaj sie spienilem)
...kupilem 17-85 is usm bo byl tani (na fotobasi 998zl) ...zbieram na 40d
w miedzyczasie chcialem uzywac tego szklielka z digital rebel ale pojawil sie problem :( Body wlacza sie, pojawia sie napis EOS na malym LCD i gasnie. Po naladowaniu (2szt w BG-E1) do pelna udalo mi sie kilka razy wlaczyc "trabanta" i nawet przez chwile dzialal AF i IS. Po wylaczeniu i wlaczeniu aparatu dalej to samo. Sigma 70-300 APO DG dziala O.K, kit 18-55 tez. Firmware w body dziewica 1.1.1
Co winne:
Walniety obiektyw (przesylka kurier)?
Zmienic soft na "prawie jak 10d"-rusland albo ten z PL menu?
Czy to szkielko jest bardziej bateriozerne niz sigma 70-300
Jutro postaram sie sprawdzic u znajomych na 450D albo 40d
Jesli ma ktos podobne doswiadczenia prosze o rade.
...oby nie zytnia
sebcio80
22-07-2009, 01:59
jesli przypadlosc bedzie sie powtarzac na innych body to nie Zytnia tylko obiektyw wymienic na inny nowy ma Ci sklep gdzie kupiles
A spróbuj bez gripa i na nowej baterii?
Z gripem czy bez jest to samo :( w sklepie powiedzieli ze jesli na innych body bedzie to samo to mam odeslac szklo i wymienią na nowe. Na Zytniej pan zasugerowal ze moze body za stare i jest niekompatybilne z obiektywem... ciekawe ze cala masa ludzi uzywala 17-85 z 300d. Wieczorem podepne pod inne body to zobacze.
off topic: ciekawe, ze sprzedaja obiektyw w pudelku bez napisów (sprowadzany albo wyciagniety z kita) z gwarancja sklepu (ksero A4 zgiete na pol).
Co w pzrypadku koniecznosci kalibracji autofocusa np z 40D serwis robi to na gwarancji body, obiektywu, czy odpłatnie bez wzgledu na gwarancje?
ostrowin
22-07-2009, 18:20
off topic: ciekawe, ze sprzedaja obiektyw w pudelku bez napisów (sprowadzany albo wyciagniety z kita) z gwarancja sklepu (ksero A4 zgiete na pol).
Co w pzrypadku koniecznosci kalibracji autofocusa np z 40D serwis robi to na gwarancji body, obiektywu, czy odpłatnie bez wzgledu na gwarancje?
Też kupowałem tam obiektyw z zestawu.Masz gwarancję EWS więc nie powinno być problemu.
Na Zytniej pan zasugerowal ze moze body za stare i jest niekompatybilne z obiektywem...
Po prostu hit sezonu. Jeżeli do takiego wniosku doszedł serwisant to tylko pogratulować fachowości szkolenia pracowników.
Pozytywna wiadomosc obiektyw ok z 1000D dziala, 450D dziala, 40D działa.
Negatywna z 300D dalej to samo. Przekrecam obiektyw o 30 stopni w prawo (body na ON) i aparat sie wlacza, niestety kiedy dokrecam obiektyw i zamyka sie blokada albo wszystko gasnie albo swieci tylko do pierwszego dotkniecia spustu. 1x na 20 zaskoczy i przez chwile dziala, po zrobieniu fotki wlaczam podglad i znowu sam sie wylacza...
Zastanawiam sie nad zmianą softu na wschodnią wersje.
Pozytywna wiadomosc obiektyw ok z 1000D dziala, 450D dziala, 40D działa.
Negatywna z 300D dalej to samo. Przekrecam obiektyw o 30 stopni w prawo (body na ON) i aparat sie wlacza, niestety kiedy dokrecam obiektyw i zamyka sie blokada albo wszystko gasnie albo swieci tylko do pierwszego dotkniecia spustu. 1x na 20 zaskoczy i przez chwile dziala, po zrobieniu fotki wlaczam podglad i znowu sam sie wylacza...
Zastanawiam sie nad zmianą softu na wschodnią wersje.
Się nie zastanawiaj tylko zmieniaj :)
podpinałem te szkło pod 400D i 40D - nie było zadnych problemów.
Co do gwarancji od fotbasia to też mam watpliwosci czy kserówka i stempelek sklepu na niej jest wystarczająca - ciekawe co na to serwis na żytniej
Odeslalem obiektyw i dostalem nowy. To samo (body się nie wlacza).
U kolegi na 40d dziala.
Po podlaczeniu jego 17-85 z moim bodu to samo.
Co ciekawe z Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM tez sie nie wlacza.
Doszedłem do wniosku ze wszystkie szkła bez USM i IS (kit 18-55, sigma 70-300) dzialaja a te z bajerami juz nie. Wyglada na to ze winne jest moje body (digital rebel). Czy moze to byc wina jakiegos styku? (odkrecilem pierscien w body, przeczyscilem te dwie blaszki i styk na dole). Mocowanie obiektywu dziala jak nowe, bez luzu, z delikatnym oporem, klika na koncu. Testowane na sofcie canona i na tym ruskim.
Nadal to samo. Jesli ktos ma jakies pomysly to prosze o wskazowki co z tym zrobic.
pomysłów to ja nie mam ale obok 40d mam stare wysłużone 300d które z c17-85 chodzi bez zarzutu a jest to pewnie jeden z pierwszych modeli jaki zszedł z taśmy ;)
VomitroN
08-08-2009, 02:57
17-85 to zdaje sie cyfrowy odpowiednik 28-135. Z 300D po prostu MA dzialac. Stawiam tutaj na problem z elektronika samego obiektywu. Czasem delikatne przeczyszczenie samych stykow pomaga.
17-85 to zdaje sie cyfrowy odpowiednik 28-135. Z 300D po prostu MA dzialac. Stawiam tutaj na problem z elektronika samego obiektywu. Czasem delikatne przeczyszczenie samych stykow pomaga.
Bez komentarza.
Odeslalem obiektyw i dostalem nowy. To samo (body się nie wlacza).
U kolegi na 40d dziala.
Po podlaczeniu jego 17-85 z moim bodu to samo.
Co ciekawe z Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM tez sie nie wlacza.
Doszedłem do wniosku ze wszystkie szkła bez USM i IS (kit 18-55, sigma 70-300) dzialaja a te z bajerami juz nie. Wyglada na to ze winne jest moje body (digital rebel).
szymekgd
08-08-2009, 10:36
...Co ciekawe z Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM tez sie nie wlacza.Doszedłem do wniosku ze wszystkie szkła bez USM i IS (kit 18-55, sigma 70-300) dzialaja a te z bajerami juz nie...
A jak przelaczysz obiektyw w tryb M(anual) to dziala?
Stabilizator też wyłącz i zobacz. Powinien ruszyć, bo IMHO to ewidentny problem z zasilaniem w korpusie.
Przyjrzyj się stykom zasilania w komorze akumulatora. Jeśli są brudne albo zaśniedziałe, to przy większym poborze prądu pojawia się znaczący spadek napięcia i wszystko siada.