Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dwa problemy z 450tką

vaval
21-07-2009, 00:04
Witam forumowiczów!
Posiadam 450tką z przebiegiem ok. 5tyś klatek i tamrona AF 18-200 f/2.5-6.3 XR.
Problem 1.
Aparat nie komunikuje się z komputerem poprzez kabel USB, ani aparat ani komputer nie wyświetla info o podłączeniu. Uszkodzenie mechaniczne nie wchodzi w grę od nowości przez jakiś czas działało. Czy instalacja nowego softa na to pomoże i czy instalując softa utracę gwarancję?
Problem 2.
Ten poważniejszy. Sprawa wygląda nastepująco: średnio 1/10 zdjęć wychodzi nieostre. Punkty AF zapalają się na czerwono jednak ostrości nie ma bez znaczenia na warunki oświetleniowe, użycie lampy ect. Czasy rzędu 1/100, 1/250 s. także ciężko poruszyć. Najprawdopodobniej to wina właśnie szkła ponieważ na innym tak się nie zdarzało. Czego może być to przyczyną, jakieś porady co mówić w serwisie?

zyyys
21-07-2009, 00:47
Witam forumowiczów!
Posiadam 450tką z przebiegiem ok. 5tyś klatek i tamrona AF 18-200 f/2.5-6.3 XR.
Problem 1.
Aparat nie komunikuje się z komputerem poprzez kabel USB, ani aparat ani komputer nie wyświetla info o . Uszkodzenie mechaniczne nie wchodzi w grę od nowości przez jakiś czas działało. Czy instalacja nowego softa na to pomoże i czy instalując softa utracę gwarancję?

zajmij się najpierw komputerem, a nie puszką bo najczęściej wina leży po stronie kompa.

Problem 2.
Ten poważniejszy. Sprawa wygląda nastepująco: średnio 1/10 zdjęć wychodzi nieostre. Punkty AF zapalają się na czerwono jednak ostrości nie ma bez znaczenia na warunki oświetleniowe, użycie ect. Czasy rzędu 1/100, 1/250 s. także ciężko poruszyć. Najprawdopodobniej to wina właśnie szkła ponieważ na innym tak się nie zdarzało. Czego może być to przyczyną, jakieś porady co mówić w serwisie?

Nie znam tamrona bo osobiście nie używam innych szkieł niż canona także nie wypowiadam się co do samego szkła ale skoro 1/10 zdjęć masz nie ostre to zakładam winę po Twojej stronie :) - czasy rzędu 1/100 przy ogniskowej 200 rzadko dają gwarancję ostrości.

użyj statywu i , pudełek czy tez wydrukuj sobie tablice do testów AF. sprawdź w warunkach "laboratoryjnych" jak działa AF i będziesz wiedział.
No i miej świadomość, że Twoje szkło do demonów ostrości nie należy więc nie spodziewaj się cudów na ogniskowej 200 to praktycznie nie możemy w ogóle mówić o ostrości bo to straszne mydło.

arturs
21-07-2009, 01:34
1. sprawdź też czy nie zmieniłeś trybu połączenia aparatu z kompem (w menu aparatu coś PTP czy jakoś tak).. a w ogóle to kup sobie czytnik do kart.. szybciej i tak szybko gniazda usb nie rozwalisz
2. Pokaż przykładowe nieostre zdjęcie

vaval
21-07-2009, 01:37
Wina na pewno leży po stronie puszki, mam 2 kompy i 2 puszki sprawdzane we wszystkie strony.
Tak wiem że demonem ostrości on nie jest. Zdjęcia nie są poruszone, tak jakby AF nie trafiał z ostrością tam, gdzie winien.

arturs
21-07-2009, 12:36
Wina na pewno leży po stronie puszki, mam 2 kompy i 2 puszki sprawdzane we wszystkie strony.
Tak wiem że ostrości on nie jest. Zdjęcia nie są poruszone, tak jakby AF nie trafiał z ostrością tam, gdzie winien.

bo może i nie trafiać, zwłaszcza że demonem ostrości to szkło nie jest.. ale jak powtarzalności nie masz to podejrzewam że należy się przyzwyczaić bo serwis nawet nie będzie chciał się bawić, tym bardziej że to tamron

DonKamillo
22-07-2009, 14:02
Witam!
Ostatnio tez miałem problem z połączeniem mojego sprzętu. Najpierw myslalem ze jest to problem związany z Vista na laptopie, okazało się że na innym kablu USB mi bez problemu zrzuciło zdjęcia, także spróbuj podpiąć inny kabel, może się uda.