Zobacz pełną wersję : Czy BF/FF to blad obiektywu czy body?
Witam,
Szukalem, ale nie moge znalesc...
A wiec tak....
350 + 50mm 1.8 mam FF okolo 1cm na kartce testowej...
350 + Sigma 70-300 jest okej
350 + kit jest ok ;)
Hmmm to wina 50mm czy mozliwe, ze body?
Aparat jest na EU gwarancji... servisowac czy przyzwyczaic sie?
Pozdrawiam
1. Wymieniać 50mm 1.8 - do skutku :twisted:
2. Przestać robić testy - przyzwyczaić się :twisted:
3. Zamienić się ze mną na body (najlepsze rozwiązanie) :twisted:
Pozdrawiam
P.s. Nie napisałeś czy tylko przy 1.8 jest ten 1cm ??
a na 2,8 w 50mm tez masz?
350 + 50mm 1.8 mam FF okolo 1cm na kartce testowej...
350 + Sigma 70-300 jest okej
350 + kit jest ok ;)
A przy jakich przyslonach?
Zauwaz ze 50 1.8 jest najjasniejsza a im bardziej otwarta przyslona tym bardziej blad FF jest widoczny.
Wiec jesli 50 1.8 robiles przy 1.8 czy 2.8 a pozostalymi szklami w okolicach 5.6 - to moze to nadal byc wina body ale zauwazalna tylko przy mocno otwartej przyslonie szkla.
No kit to tam za duzej GO nie ma :) ale sigma na 300 + macro ma i to spora... i na niej jest ok... a na 50mm na F1.8 jest ff okolo 1cm... na 2.8 juz prawie nie ma... wlasnie mysle co zrobic... czy 50mm wyminiac... czy body dac do servisu...
POMOCY! :)
jak jeszcze sie tym przejmowalem i robilem te testy to na kicie wychodzil mi ogromny ff z lewej strony i nie mniejszy bf z prawej, wtedy rzucilem wszystkim w cholere... no dobra pokusilem sie jeszcze o sprawdzenie tego na tamronie i wsio ok, ale nie widze powodu zeby serwisowac body lub zmieniac obiektywy :) mmsza ma racje, to wiodace tu tematy, ff/bf, bad pixele-hot pixele, szumiaca niemozebnie matryca...
jak podobają się zdjęcia i wszystko jest ok i niezauważasz problemów z ff bf to szkoda zawracać sobie głowy testami ja nierobiłem i narazie niezamierzam
"słyszałem", że Canony tak mają (często FF/BF) i to jest ich urok. Ręcznie się bawić nie łaska ? Tak na poważnie, to chyba tylko naprawdę jakieś wadliwe body może dawać FF/BF z każdym (lub wieloma) obiektywami. Domyślam się tylko, że proces montażu body jest bardzo bardzo precyzyjny, więc musiałby to być wyjątkowy defekt, aby mówić o winie body. Nie wiem, tylko tak sobie kombinuję. Może ewentualnie jakieś błędy w sofcie lub coś takiego. Niektórzy mówią, że winne body inni obiektyw. A może ewentualne błędy wynikają z bardzo szybkiej pracy AF, albo z niewłaściwego ustawienia pola ostrości, lub czegoś pomiędzy obiektywem a tematem co daje małe błędy ? Pewnie prawda jest złożona i nie ma jednej, tej samej odpowiedzi. Poprawcie mnie.
Ostatnio czytałem "FOto Kurier" nr7/2005 i był w nim artykuł o poprawności działania body z obiektywami.Uczestnicy testu: Nikon D70; EOS 300D; EOS 20D; EOS 350D i Olympus E-300.Najgorzej z testu wypadł 350D iw łaśnie w śród obiektwów z odchyłami był 50mm i odziwo 18-55mm kitowy. Inne apraty wypadły dobrze. Jednak najbardziej zadziwił
300D który z 17 obiektwów odchyły miały tylko 4 szuki.Pozdrawiam. I polecam po szukać tego "Foto Kuriera".
Ostatnio czytałem "FOto Kurier" nr7/2005 i był w nim artykuł o poprawności działania body z obiektywami.Uczestnicy testu: Nikon D70; EOS 300D; EOS 20D; EOS 350D i Olympus E-300.Najgorzej z testu wypadł 350D iw łaśnie w śród obiektwów z odchyłami był 50mm i odziwo 18-55mm kitowy. Inne apraty wypadły dobrze. Jednak najbardziej zadziwił
300D który z 17 obiektwów odchyły miały tylko 4 szuki.Pozdrawiam. I polecam po szukać tego "Foto Kuriera".
ten test był niestety niezbyt miarodajny - aparaty nawet canona występowały z róznymi obiektywami a według mnie powinny być takie same, ale że ff/bf czasami istnieje to fakt - pożycz inną 50 i testuj pewnie to wina obiektywu
No tak masz rację moze troche nie bardzo ten test bo np. w 300D sprawdzali inne obiektywy a w 350D inne. Zwracam hołd.
No właśnie... Z moim 350D Tokina 28-80 f 2,8 robi 1,5 - 2 cm ff, 50/1,8 ok 1cm ff, EF 80-200 f2,8L - idealnie, EF 17-40 f4 L - do 0,5cm w jedną lub drugą stronę (wszystkie testy na pełnej dziurze, zoomy na najdłużej ogniskowej, przy możliwie minimalnej odległości ostrzenia
W sobote biore kobite w plener i potestuje na niej 50mm... jak bedzie mnie wqurzac ostrosc nie tam gdzie trzeba to sprzedam 50mm i kupie nowy ;)
Błajo jak zdjęcia bedą ok to się nie przejmuj. Całe szczęście, że mnie nic nie podkusiło do robienia testów. To byłby koszmar. Jestem zadowolony, więc jest ok.
Jesli przy 1.8 cos ci nie pasi a przy 2.8 OK to masz wszystko w porzadku - i z body i z obiektywem. Moze tylko nerwy troszke nie ten tego ;) .
Problem z pozornym FF/BF moze rowniez wynikac z tego ze punkty AF sa wieksze niz wskazniki AF w wizjerze - czyli latwo przy bardzo krotkiej GO (f 1.8) odrobinke spudlowac nawet jesli jestes pewien ze celowales dobrze.
Ale watpie by f 1.8 bylo ci az tak czesto potrzebne by sie tym przejmowac i mysle ze to FF/BF ... rob na 2.8 i olej 8)