Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kompakty z długoogniskowymi obiektywani: pytanie

chopin
24-08-2005, 16:49
Witam,
Cóż, to mój pierwszy post na waszym forum, mam nadzieję ze nie jest zbyt banalny lub oczywisty :)
Do rzeczy:
Ostatnio pojawiło się kilka kompaktowych aparatów (np. canon s2) ze zmiennoogniskowymi obiektywami o bardzo dużym zakresie ogniskowych (bodaj 25-300, jeśli mnie pamięć nie myli) jednocześnie o bardzo dużej jasności obiektywu (jeśli znów pamięć nie zawodzi, stała f2,8).
Pytanie:
cały aparat kosztuje w okolicach 2 tyś zł. Jednocześnie nie widziałem tak jasnego obiektywu do lustrzanki o takim zakresie ogniskowych, a już na pewno nie za porównywalną cenę.
Gdzie więc tkwi podstęp?
Pozdrawiam

Pszczola
24-08-2005, 16:55
W rozmiarze fizycznym matrycy.

Polaco
24-08-2005, 16:59
I w jakosci zdjec.

chopin
24-08-2005, 17:57
Ok, dzięki za odpowiedź....
Może to nieco lamerskie podpytywanie ale... Możecie nieco więcej szczegółów? Nie będę ukrywał że nie jestem orłem w tym temacie...
Z góry dzięki za wyrozumiałość i wszelkie odpowiedzi :)
Pozdrawiam

DoMiNiQuE
24-08-2005, 18:06
OMożecie nieco więcej szczegółów?

Tutaj (http://www.e-cyfrowe.pl/kamery/tresc_abc.php?id=526) mazesz przeczytac artykul "Cyfrowy kompakt czy lustrzanka" (google wiedza wszystko 8))

pn_
24-08-2005, 18:12
']Tutaj (http://www.e-cyfrowe.pl/kamery/tresc_abc.php?id=526) mazesz przeczytac artykul "Cyfrowy kompakt czy lustrzanka" (google wiedza wszystko 8))

Bardzo sympatyczny fragment dla niektorych: :-)

"
Jeśli stosujemy tylko obiektyw kitowy to jakość zdjęć z lustrzanki może okazać się gorsza niż z zaawansowanego kompaktu ( obecnie wyjątek stanowi bardzo dobry obiektyw KITowy Nikkor 18-70 mm w zestawie z aparatem Nikon D70s ).

"

DoMiNiQuE
24-08-2005, 18:16
Bardzo sympatyczny fragment dla niektorych: :-)

od razu widac przez kogo pisany :lol:

jacam
24-08-2005, 19:02
ja przypomnę mały test

http://www.dpreview.com/reviews/olympusc8080wz/page19.asp

widać że "denko" dorównuje obiektywom w topowych kompaktach,

to że zdjęcia wychodzą dla jednych „lepsze” z kompaktów bardziej jest związane z softem w
kompaktach, który bardziej ingeruje w nasycenie kolorów, ostrość, itp.
w lustrzankach soft mniej ingeruje w zdjęcia, kolory są bardziej naturalne co nie wszystkim się podoba :)

a poza tym wielu „zawiedzonych” użytkowników myśli, że jak kupi sprzęt za xxx$ to
po naciśnięciu spustu migawki aparat powinien sam robić super zdjęcia, lepsze od poprzedniego aparatu,
a tak nie jest sam się o tym przekonałem parę lat temu jak zmieniłem kompakta na lustrzankę, jeszcze za analogowych czasów

Driver
24-08-2005, 21:37
zamieniłeś analogowego kampakta na analogową lustrznke ? i co ? okazało śie ze lustro cię zawiodło. bo tak to zrozumialem. to co ten kompakt niby podkręcał i czym ? :o

gr86
24-08-2005, 22:15
']od razu widac przez kogo pisany :lol:
hmmm... pomidor :)

jacam
24-08-2005, 22:29
zamieniłeś analogowego kampakta na analogową lustrznke ? i co ? okazało śie ze lustro cię zawiodło. bo tak to zrozumialem. to co ten kompakt niby podkręcał i czym ? :o

tak lustro mnie zawiodło bo robiłem takie same knoty jak kompaktem, nie zwracałem uwagi na kadrowanie, pierwszy i drugi plan , nie radziłem sobie z GO, źle dobierałem parametry/ogniskowa czas i miałem poruszone zdjęcia, nie kontrolowałem gdzie jest ustawiona ostrość, nie dbałem o światło itp.
zdjęcia robiłem tak samo kiepskie jak przedtem, a miało być inaczej bo naoglądałem się super zdjęć z aparatu który miałem.
Poza tym pisałem to w kontekście "niezadowolonych" i szukających na siłę wad sprzętu.

robi się lekkie OT więc dla mnie EOT