PDA

Zobacz pełną wersję : 85mm 1.8 - zepsuł się?

tito
14-07-2009, 22:35
Witajcie
Coś złego dzieje się z tym obiektywem.

W sobotę podczas ślubu zaczął pokazywać się jakiś błąd (współpracował z 40D). Było napisane aby przeczyścić styki.
Coś tam przeczyściłem i było OK.

Dzisiaj syn podpiął to szkło do swojego 350D i pokazał ERR 99.
Gdy patrzyło się przez wizjer, wszystko było bardzo ciemne. Nie mógł też trafiać AF.
Podpiąłem szkiełko do 30D i pokazał ten sam problem.
Popatrzyłem na szkło od przodu i było widać wszystkie listki, dziwnie nałożone na siebie.

Po kilku minutach obiektyw zaczął pracować bez zastrzeżeń.

Do serwisu z nim?

Bogdan56_Ch
14-07-2009, 22:58
Raczej do serwisu. Możliwe że obwody elektryczne nie stykają dostatecznie. Jak silnik zaczyna pracować w obiektywie wydziela się ciepło. Przewody i styki minimalnie powiększają się (fizyka) i przez to lepszy kontakt.

sebcio80
14-07-2009, 23:23
problemy z przyslona, zacina sie, problem moze sie powtorzyc niestety, ale moze byc tez tak ze obiektyw bedzie dzialal lata bez problemu

axk
16-07-2009, 00:51
Jak silnik zaczyna pracować w obiektywie wydziela się ciepło. Przewody i styki minimalnie powiększają się (fizyka) i przez to lepszy kontakt.

Co to za teoria? Jakie ciepło? Takie mikronapędy wydzielają tak małe ilości ciepła iż są one pomijalne i w żadne sposób nie przekładają się na "polepszenie kontaktu". Nie bardzo wiem także na czym miało by polegać takie "polepszenie kontaktu" skoro taśmy zasilające są połączone z napędami za pomocą lutowania a nie na ścisk.

macgyver9
16-07-2009, 08:33
Przewody i styki minimalnie powiększają się (fizyka) i przez to lepszy kontakt.

Naprawdę w to wierzysz? Raczej to nie ma znaczenia.