Zobacz pełną wersję : 450D nietypowy problem
Witam, po ostatnim spacerze po parku na zdjęciach zaczęły pojawiać mi się dziwne pasy. Na początku myślałem, że to może od odcisku palca, jednak są one zbyt regularne. Czy może ktoś się spotkał z czymś takim:
foto 1 (http://i31.photobucket.com/albums/c361/asqard/1.jpg)
foto 2 (http://i31.photobucket.com/albums/c361/asqard/2.jpg)
foto 3 (http://i31.photobucket.com/albums/c361/asqard/3.jpg)
będę bardzo wdzięczny za pomoc
To ustrojstwo pojawia się przy każdym obiektywie? i każdych nastawach?
Obejrzyj filtr przed matrycą, zrób zdjęcia na małej i dużej przysłonie, obejrzyj tylną soczewkę obiektywu..
Dopiero teraz dostrzegłem takie zjawisko po jednej sesji - ok 60 zdjęć; na 3 znalazłem paski, szykuje się teraz do większej próby. Miałem podpiętą L-kę 70-200 2.8, po powrocie do domu obejrzałem czy może jakiś paproch się nie dostał, ale nic nie zauważyłem - dodatkowo przedmuchałem gruszką i jak tylko będę miał chwilę zrobię kolejne zdjęcia.
Regularne prążki, wygladają na interferencję. Miałeś założone jakieś filtry , może jeden na drugi ...?
Leśny Zbój
15-07-2009, 16:17
Ja też mam 450d i z kitem nie mam takich problemów, sprawdziłem ostatnie zdjęcia z pleneru. sp3uca ma racje, jeżeli takie fale regularnie pojawiają się to może filtr ma wade.
szymekgd
15-07-2009, 16:34
A moze to po prostu mora? Sprobuj zmienic rozdzielczosc zdjecia.
założona była UV hoya HMC, właśnie wróciłem z pracy i przeglądam inne zdjęcia z wcześniejszych wypadów - może coś znajdę
A moze to po prostu mora? Sprobuj zmienic zdjecia.
niestety nie pomaga
od razu przepraszam za drugi post ale
przeczyściłem co się dało i skoczyłem pstryknąć pare fotek; 100% rawy i ogólnie ten efekt dostrzegłem na 2 zdjęciach ale był tak mały że nie widoczny na 100% powiększeniu - więc chyba czeka mnie ostre testowanie korpusu i w miejscu, gdzie zrobiłem pierwsze fotki choć teraz nie jestem pewny swojego sprzętu a to nie miłe uczucie :(
od razu przepraszam za drugi post ale
przeczyściłem co się dało i skoczyłem pstryknąć pare ; 100% rawy i ogólnie ten efekt dostrzegłem na 2 zdjęciach ale był tak mały że nie widoczny na 100% powiększeniu
1. Spróbuj odtworzyć ten (d)efekt przy założonym i zdjętym filtrze.
2. Jakiego używasz konwertera RAW? Czy mógłbyś gdzieś wgrać RAWy?
zdRAWki!
Zrób zdjęcia gładkiej powierzchni o jednolitym kolorze (MF i nieskończoność), na różnych nastawach - wyeliminujesz tym, teorię o zabrudzeniu. Kolejno sprawdź exify tych uszkodzonych zdjęć - może naprowadzi to Ciebie na jakiś trop. Zdejmij filtr. Generalnie wydaje mi się że to bokeh tak dziwnie wyszedł, te linie są różne na różnych zdjęciach. Bokeh przy dużych przysłonach potrafi dość dziwnie wyglądać. Lub też jest to problem konwersji pliku. W każdym razie odpowiedzi szukałbym w exifach..
1. Spróbuj odtworzyć ten (d)efekt przy założonym i zdjętym filtrze.
2. Jakiego używasz konwertera RAW? Czy mógłbyś gdzieś wgrać RAWy?
DPP canon - może na innym spróbować? (mam też wgrany najnowszy soft do puszki)
szykuje się teraz do testowania z filtrem/bez + inny obiektyw w weekend, więc będę mógł spostrzeżenia napisać w niedzielę