Zobacz pełną wersję : 5d przebieg 250 000 klapnięc - czy warto kupić
Witam,
mam do kupienia 5d w okazyjnej cenie jednak z przebiegiem ponad 250 000. Dzwoniłem na żytnią i powiedzieli że serwis z wymianą migawki to koszt rzędu 1k zł.
prosze o opinie posiadaczy tego modelu oraz rady czy warto wydac 2,5k na body plus 1k zl na serwis, czyli ladnie 3,5 za body z takim przebiegiem.
z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
Witam,
mam do kupienia 5d w okazyjnej cenie jednak z przebiegiem ponad 250 000. Dzwoniłem na żytnią i powiedzieli że serwis z wymianą migawki to koszt rzędu 1k zł.
prosze o opinie posiadaczy tego modelu oraz rady czy warto 2,5k na body plus 1k zl na serwis, czyli ladnie 3,5 za body z takim przebiegiem.
z dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
Myślę,że każdy może to body kupić
http://www.allegro.pl/item687686367_canon_eos_5d.html (http://www..pl/item687686367_canon_eos_5d.html)
Pytanie jak cała reszta....migawka to nie wszystko.Spust też się zużywa wiec też można go doliczyć lub mieć na uwadze.Moim zdaniem dobry temat dla kogoś kto chce .''Wyrywa'' je za te 2,5k,robi mig i spokojnie sprzedaje za 4,5. Cena puki co jest na tyle atrakcyjna,że warto się nad tą puszką zastanowić nawet na własny użytek.
adi760303
14-07-2009, 14:09
Witam,
prosze o opinie posiadaczy tego modelu oraz rady czy warto wydac 2,5k na body plus 1k zl na serwis, czyli ladnie 3,5 za body z takim przebiegiem.
z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
warto, nie warto. Jeżeli ma taki przebieg to moze być zajechany cały aparta. Poogladaj jak wyglada. Oprocz migawki są inne problemy ktore 5D może miec jak jest mocno zajezdzona.
a tak BTW - 250tys w trzy lata (wg informacji na Allegro puszka ma 3 lata) daje na okrągło licząc 250 klapnięć na dzień... Oczywiście statystycznie licząc, ale trudno mi sobie to wyobrazić w praktyce.
preinwher
14-07-2009, 15:23
Podziw bierze że ta migawka tyle wytrzymała. Producent deklaruje chyba coś ok. 150 tys.
a tak BTW - 250tys w trzy lata (wg informacji na Allegro puszka ma 3 lata) daje na okrągło licząc 250 klapnięć na dzień... Oczywiście statystycznie licząc, ale trudno mi sobie to wyobrazić w praktyce.
Przejedz się kiedyś do jakiegoś studia robiącego packshoty dla firm, załamiesz się;)
Może wcale tyle nie ma. Zakładaj, że spust też nowy potrzebny (około 370 pln) To jest chyba właśnie puszka studyjna.
preinwher
14-07-2009, 15:34
Ja bym się bał takowe cudo nabyć.
Wyeksploatować mogło się wiele bebechów.
Ze strony o mnie użytkownika Allegro wynika, że wystawiane na aukcjach przedmioty to sprzęt poleasingowy.
Dzwonilem do tej firmy, mają podesłać foty dokładne tego body, zrobione przez to body, zdjecia bialej kartki przy pełnej dziurze takze zobaczymy czy to ma rece i nogi. W przebieg powiem szczerze nie chce mi sie wierzyc, chyba ze 3 fotografow strzelalo na okraglo.
jak dostane foty to wrzuce na serwer i dodam linka.
generalnie firma nic nie gwarantuje jak kupisz bo nic o sprzecie nie wiedza.
cena kusi ale rozsadek mowi zapomnij, okazji jest malo...przynajmniej w Polsce.
wow! nie wiedziałem że migawka mojego 5d jest w stanie przeklikać aż tyle! ja bym nie kupił, bo to szrot już jest!
Pewnie większość 5D na Allegro ma taki przebieg. Jest to logiczne. Amator jak kupił 5D to z rąk nie wypuści chyba że w totka wygra. Ktoś kto tym zarabia też nie sprzeda zanim nie zajeździ. IMHO w tym modelu nie ma co się pchać w używkę bo szansa na niezajechany sprzęt jest marna. 250k klapnięć - tu przynajmniej nikt nie kłamie. Czy aby napewno 5D ma takie zalety aby warto bylo pchać się na siłę w strucla ??
MM-architekci
14-07-2009, 19:45
pewnie wiekszosc ? :D dobre , chyba mocno przesadzasz , jest sporo egzemplarzy od amatorow ktorzy od swieta pstrykaja i mozna kupic dobry egzemplarz
a jesli ta ma 250k to dawno nie bylo 5d z az tak duzym przebiegiem
tez dzwonilem sie pytalem , mozna na rezerwem bym sie pokusil , ale tak sensu nie widze , tym bardziej jak ktos zarobkowo foci , sama wymiana migawki to moze byc malo jak juz pisali
3.5k z nowa migawka? Nawet plus spust = 3870 - jak to bylo studio i nie poobijany to ja bym bral.
Wyobraz sobie inne ogloszenie:
"3 letni, nowa migawka - zrobione na nowej migawce 10 zdjec przez serwis, udokumentowana wymiana, udokumentowana wymiana spustu. Na wszystko papiery."
Cena 3870pln,
Przy tym co obecnie jest na rynku to to jest dobra cena.
Lustrzanka to nie tylko migawka. IMHO prawdopodobieństwo awarii czegokolwiek w tym aparacie jest duże. To szrot, szkoda forsy.
to nie tylko migawka. IMHO prawdopodobieństwo awarii czegokolwiek w tym aparacie jest duże. ..
Ale czego?
Ale czego?
Chociażby napędu lustra, który także się zużywa.
Ja mam podobny dylemat, ale dotyczy konkretnie Canona 1Ds, It has a fairly new shutter, new camera strap and new eyepiece, I wszystko jest wyczyszczone w serwisie.Obecnie aparat ma zrobione około 5500 Zdjęć, a cena około 2500PLN Stan wizualny bardzo dobry używany w profesjonalnym studiu w Norwegii. Czy waszym zdaniem warto to kupić i sprzedać drożej w Polsce?
Chociażby napędu , który także się zużywa.
Zuzyl Ci sie kiedys? Komus innemu?
Ile taka przyjemnosc naprawy w serwisie?
Ale biadolicie. Strach z deesem. To jest jedynka, gwoździe można wbijać, a ludzie coraz częściej lamentują, a bo ryska na sankach, a to inne pierdoły. A ta piątka? ,,Szrot'' - jasne. Że też na śmietnik nie wywalił. A...to , ten nie wywali.
Dlaczego szrot, bo walnęła 250k? (przypuszczalnie?) Arbitralnie kilka osób z wątku uznało, że to musi być złom. Ja wcale tak nie uważam. Pewnie - może okazać się mocno wyeksploatowana, ale nie musi. Wymiana migawki,czyszczenie , i matówki, przegląd komory lustra, ewentualnie spust. 1500 złotych pewnie maksymalnie i puszka lata jak nowa. No chyba, że szrotowata się ,,wypaliła'' od zdjęć.
MM-architekci
14-07-2009, 21:28
Heh ciekawe ile ludkow sie bedzie o nia bilo ;]
Zuzyl Ci sie kiedys? Komus innemu?
Tak wymieniałem, dlatego zwróciłem uwagę na ten problem. Znam osoby które miały problemy z tym "elementem" (a raczej zespołem elementów) i także zmuszone były do jego wymiany. Oczywiście nie jest to jakaś "pospolita" usterka jednakże przy takim przebiegu prawdopodobieństwo jej (i nie tylko jej) wystąpienia bardzo wzrasta.
Heh ciekawe ile ludkow sie bedzie o nia bilo ;]
He he, puścić na Allegro od 1pln i się będą trzaskać :D Wesoło popatrzeć :D
He he, puścić na Allegro od 1pln i się będą trzaskać...
Tak i na kilka chwil przed końcem licytacji otrzymają e-maila z informacją że ich oferta została odwołana przez sprzedającego z powodu uszkodzenia sprzętu.
preinwher
14-07-2009, 21:52
Tak i na kilka chwil przed końcem licytacji otrzymają e-maila z informacją że ich oferta została odwołana przez sprzedającego z powodu uszkodzenia sprzętu.
Z powodu padnięcia migawki :mrgreen:
Co to, ta nie padnie. To prototyp canona, albo wsadzili migę z dsIII przez pomyłkę.
Nie przesadzajcie. Gdzieś na tym forum czytałem, że przebiegi powyżej 200-250 tys dla 5D to norma i była to opinia z serwisu na Żytniej podana przez jednego z użytkowników tego forum (pewnie jest to do odszukania).
Poza tym wg mnie wymiana migawki, spustu migawki, czyszczenie optyki, nowa i body jak nowe. Co się ma w nim niby zepsuć? Może podacie jakieś przykłady, bo mi poza mechaniką i ewentualnie pokrętłami sterującymi nic innego nie przychodzi do głowy.
Tak wymieniałem, dlatego zwróciłem uwagę na ten problem.[...].
Ok, ile ta przyjemność kosztuje?
Ok, ile ta przyjemność kosztuje?
Niestety kosztu wymiany nie znam ponieważ napęd wymieniałem sam (w 300D nie jest to jakaś specjalnie skomplikowana operacja, oczywiście poza rozebraniem korpusu). Koszt wszystkich części wyniósł coś ok. 100 zł.
Sprzedawca troche dziwny. Przysłał mi jakieś foty z tego body (data sie nie zgadza, bo zeszly tydzien ale moze jakis blad w ustawieniach), samego body nie ma żadnego zdjecia (a prosilem o szczegółowe i liczne), fota białej kartki wygląda jakby była wyprana w perwollu a nie nowa z tymże plamki tu i tam, winietowanie dość ostre ale to już wina szkła (135@f2), żadnych info o body. Generalnie powiedział, że żadnej gwarancji, że wszystko chodzi, zdjęcia robi -ot co się dowiedziałem. I teraz nie wiem czy jest sens się pakować w taką kabałę..
Nie chcę rozgrzeszać sprzedającego, ale takich maili w/s ,,szczegółowych i licznych'' zdjęć dostał pewnie dziesiątki. Mi by się nie chciało po 100 razy wysyłać kolejnych sampli. Inna sprawa, że w swoich aukcjach staram się dawać zawsze kilka zdjęć oferowanego przedmiotu - dość szczegółowych i zalinkować sensowne sample. Ale dziesiątki próśb: ,,a jeszcze iso 200'', ,,ja jeszcze coś na bocznym puncie'' etc. nie lubię. Zawsze najlepiej w razie wątpliwości ścierającej się z silną pokusą, po prostu pojechać po puszkę osobiście. Albo odpuścić.
tatakazika
15-07-2009, 11:17
Daruj sobie ten egzemplarz!
Szczerze to taki przebieg mnie wcale nie dziwi. Mam znajomka, ktory dochodzi juz do 200.000. Co prawda mysli pomalu o MarkII ale jakos "staruszek" nie chce mu sie popsuc:)
Swojego kupilem niedawno z 4,4k z przebiegiem 12k, tez studyjny, stan praktycznie idealny...
Pozdr.
Mi by się nie chciało po 100 razy wysyłać kolejnych sampli.
A jaki problem zamieścić na jakimś FTP-ie lub na zwyczajnej stronie zdjęcia sprzętu oraz zdjęcia testowe i umieścić odnośnik w aukcji? Przecież mógł przygotować powiedzmy 20-30 zdjęć zamieścić je w sieci i mieć spokój z odpisywaniem na tego typu e-maile.
Nie chcę rozgrzeszać sprzedającego, ale takich maili w/s ,,szczegółowych i licznych'' zdjęć dostał pewnie dziesiątki. Mi by się nie chciało po 100 razy wysyłać kolejnych sampli. Inna sprawa, że w swoich aukcjach staram się dawać zawsze kilka zdjęć oferowanego przedmiotu - dość szczegółowych i zalinkować sensowne sample. Ale dziesiątki próśb: ,,a jeszcze iso 200'', ,,ja jeszcze coś na bocznym puncie'' etc. nie lubię. Zawsze najlepiej w razie wątpliwości ścierającej się z silną pokusą, po prostu pojechać po puszkę osobiście. Albo odpuścić.
faktycznie jest to dość irytujące:/ - z drugiej strony jakby podesłali 3 foty tego body to by chyba się zbytnio nie przepracowali. Tym bardziej iż wczoraj twierdził, że nie ma żadnego szkła, żeby podpiąć i nagle 135@f2 się znalazło. Znalazło się szkło, więc pewnie znalazło by się body od tego szkiełka.
4k dałbym za 5d w niezłym stanie...nie zależało by mi pewnie na pieniążkach tak bardzo jakbym zarabiał na foceniu... w moim przypadku to jednak tylko pasja:-]
tatakazika
15-07-2009, 11:36
4k dałbym za 5d w niezłym stanie...nie zależało by mi pewnie na pieniążkach tak bardzo jakbym zarabiał na foceniu... w moim przypadku to jednak tylko pasja:-]
Heh... Żeby jeździć Porshe wcale nie trzeba ścigać się w rajdach :)
Heh... Żeby jeździć Porshe wcale nie trzeba ścigać się w rajdach :)
fakt!
niektórzy wykorzystają parametry takiego Porsche a inni jak np. p.Doda kupują na pokaz. Jak Ci TT nie wystarcza to zbierasz na Porsche i nie możesz się już doczekać aż wsiadziesz za stery nie koniecznie nowego...ale co tu dywagować...jedno jest pewne, brakuje gotówki na nowy więc trzeba szukać "okazji" - ważne, żeby nie wjechać na mine podczas poszukiwań..
dzięki Panowie za pogawędkę - generalnie odpuszczam tą "ciepłą bułeczkę" i szukam dalej.
tatakazika
15-07-2009, 11:47
Dokladnie!
Sprzedaj to co masz w podpisie i ciesz sie FF :P
Przecież mógł przygotować powiedzmy 20-30 zdjęć zamieścić je w sieci i mieć spokój z odpisywaniem na tego typu e-maile.
poniekad racja ale zawsze znajdzie sie paru geniuszy ktorzy chcieliby najlepiej foty macro z kazdego cm kwadratowego.. sprzedawalem kiedys 350d to gosc specjalnie przyjechal z gliwic, testowal body przez godzine, czepial sie kazdej *******y (ze niby 3 hot pixle sa, ze pylek na matrycy przy f22 itp.) a w koncu kupil na innej aukcji aparat w ciemno (z drugiego konca Polski) bo byl 50 zl tanszy :lol:
od tego momentu szkoda mi po prostu czasu na takich oszołomów i zaczalem rozumiec podejscie niektorych sprzedajacych ;)
od tego momentu szkoda mi po prostu czasu na takich oszołomów i zaczalem rozumiec podejscie niektorych sprzedajacych ;)
we wszystkim trzeba zachować umiar - nie ogarniam jednak takiego problemu jak wykonannie 2-3 zdjec body i nawet na pytanie od wielu potencjalnych klientow o foty - moglby tymi fotami zaspokajac chociazby minimalnie głód ciekawości przyszłych potencjalnych nabywców..cóż widocznie nie zależy tej firmie na sprzedaży tak bardzo. Pracownik widocznie ma stałą pensję, nie płacą mu prowizji i ma wszystko głęboko w poważaniu, w cale mu się nie dziwię.
pewnie i tak wychodza z zalozenia ze i tak ktos kupi wiec po co sie produkowac :)
i wiesz co - czasem ta technika sie wyjatkowo dobrze sprawdza ;-)
we wszystkim trzeba zachować umiar - nie ogarniam jednak takiego problemu jak wykonannie 2-3 zdjec body i nawet na pytanie od wielu potencjalnych klientow o foty - moglby tymi fotami zaspokajac chociazby minimalnie głód ciekawości przyszłych potencjalnych nabywców..cóż widocznie nie zależy tej firmie na sprzedaży tak bardzo. widocznie ma stałą pensję, nie płacą mu prowizji i ma wszystko głęboko w poważaniu, w cale mu się nie dziwię.
Mam identyczne zdanie jak Kubak, czasem sprzedaż duperela pociąga za sobą konieczność ,,pełnej dyspozycyjności'' dla potencjalnego nabywcy, który jest roszczeniowy jakby brał nówkę ze sklepu. Zawsze najlepiej zaprosić do domu i dać przedmiot do oglądania.
swoją drogą to wolę takie body studyjne z przebiegiem 250k, niż takie po reporterce:oops:
Ciekawi mnie cena jaka będzie na końcu.
a tak BTW - 250tys w trzy lata (wg informacji na puszka ma 3 lata) daje na okrągło licząc 250 klapnięć na dzień... Oczywiście statystycznie licząc, ale trudno mi sobie to wyobrazić w praktyce.
Ale zakładając że była to np puszka ślubna - znam kolesia co potrafi 'naklepać' ok 4000fot podczas jednej uroczystości, nawet przy o połowę mniejszej ilości (2000klatek), zakładając jedno wesele w tygodniu wychodzi ponad 500fot/dzień..., przy 2ch weselach w miesiącu robi się z tego ok 250fot dziennie, czyli dość prawdopodobna ilość (jeśli ktoś ma ciężką łapę)...
Pozdrawiam,
Migawka to rzecz wymienialna, nikt nie płacze w samochodzie jak trzeba rozrząd wymienić, że to złom.
to może z innej strony zapytam - jak myślicie, do jakiej kwoty warto licytować takiego weterana?
2.5k moim zdaniem max, biorac pod uwage koszt serwisu oraz ewentualne (podwyższone) ryzyko dalszych komplikacji/napraw/inwestycji.
Dokładnie tak jak napisałeś.
Za duzo masz watpliwosci wiec nie kupuj. To tak jak z autem, ogladasz i po godzinie wiesz ,ze jest ok ,ze chcesz je miec. Jesli zastanawiasz sie tydzien, czy kupic czy nie, nie kupuj. Takie jest moje zdanie, poszukaj lepszej puszki dozbieraj, cerpliwosc poplaca ;-)
Tak zwana intuicja, kobiety nie mają z tym ponoć takich problemów:)
MM-architekci
17-07-2009, 12:13
Polemizowal bym :D ale nie miejsce na to ;]
Z tego co widzę to ta puszka sprzeda się za jakieś 3,5k pln(2,6k, 3 dni do końca) - desperaci... :D
3.5k to powiem szczerze biznes jakich mało:-)
lepiej poczekać rzeczywiście i kupić piąteczkę z przebiegiem godnym uwagi.
GhostRider
17-07-2009, 20:53
Ale dlaczego zakładacie, że migawka padnie od razu - może ona jeszcze pociągnie z 50 tys. - tego nikt nie wie... :?
Dobry marketing, FF działa jak widać na wyobraźnię. Czy aż taki z tego pożytek aby ryzykować kupno ruiny?? Za 3.6k pln można bezproblemowo nabyć piękne APS-c z dużo lepszym AF i przebiegiem rzędu pojedynczych tysięcy. Polska to jednak biedna kraina. Zapowiada się całkiem opasły wątek o złomie.
Yoshitaka
17-07-2009, 22:35
Ale dlaczego zakładacie, że migawka padnie od razu - może ona jeszcze pociągnie z 50 tys. - tego nikt nie wie... :?
Dowie się ten co ją kupi :mrgreen:
GhostRider
17-07-2009, 22:44
No właśnie - a wg mnie cena spokojnie dojdzie w okolice 4 tys. zł - chyba, że "skończy się" wcześniej :twisted:
No i aukcja się skończyła http://www.allegro.pl/item687686367_canon_eos_5d.html jakiś szczęśliwiec kupił.
Dla porównania kiedyś była wystawiona taka aukcja
http://www.allegro.pl/item663561818_canon_5d_body_uzywany.html
nie dość że taniej to jeszcze mniejszy przebieg migawki
sirlukas
21-07-2009, 10:52
Niby OT, ale jednak chyba nie.
Spójrzcie jakie dosłownie klapnięcia ma lustro w Lustrzankach.
Na filmie nagranym z 2000fps kamerą Phantom HD.
5D w akcji (http://www.smugmug.com/gallery/8945351_aVDzo#594124511_2CUHh-A-LB)
mam pytanie do posiadaczy 5D,
sprzedawca pisze: "Przebieg migawki: Canon 5D nie ma dostępnej funkcji zliczania zdjęć" "2007" "6tyś" to jakas ściema czy się niezna?????
czy to nie brzmi jak przekret ze stanem faktycznym?????????????
jesli mozna jakos ustalic przebieg w warunkach "domowych" to proszę o informacje jak
preinwher
21-07-2009, 14:55
W domowych warunkach nie sprawdzisz przebiegu migawki w 5d. Tylko serwis.
Vresviik
21-07-2009, 15:20
mam pytanie do posiadaczy 5D,
sprzedawca pisze: "Przebieg migawki: Canon 5D nie ma dostępnej funkcji zliczania zdjęć" "2007" "6tyś" to jakas ściema czy się niezna?????
czy to nie brzmi jak przekret ze stanem faktycznym?????????????
jesli mozna jakos ustalic przebieg w warunkach "domowych" to proszę o informacje jak
przebieg mnie nie dziwi:mam teraz 5d z przebiegiem okolo 1,5 tysiaca .Aparat kupiony w 2007 przez starszego czlowieka by robic fotki na imprezach rodzinnych.
GhostRider
22-07-2009, 09:50
Niby OT, ale jednak chyba nie.
Spójrzcie jakie dosłownie klapnięcia ma lustro w .
Na filmie nagranym z 2000fps kamerą Phantom HD.
5D w akcji (http://www.smugmug.com/gallery/8945351_aVDzo#594124511_2CUHh-A-LB)
:shock::shock::shock: Od dzisiaj myślę nad każdym zdjęciem....
MM-architekci
22-07-2009, 09:54
ze niby co tu jest do myslenia ? ...
sirlukas
22-07-2009, 14:04
Też się dziwię, że takie lustro i migawka potrafi tyle tysięcy "klapnięć" wytrzymać.
adi760303
22-07-2009, 15:41
Też się dziwię, że takie lustro i migawka potrafi tyle tysięcy "klapnięć" wytrzymać.
A wg. mnie to wałek - szczegolnie jak kolega kilka postów wyżej napisał że wcześniej była aukacja tego sprzętu.
Jeżeli nawet było by mozliwe że sprzet 5D jest nie zniszczalny :)) to tylko potwierdza moją bardzo dobrą opinie o tym sprzęcie.
GhostRider
22-07-2009, 16:14
ze niby co tu jest do myslenia ? ...
Do myślenia jest to, że zrobienie zdjęcia to dla nas jest tylko PYK a jednak mechanizmy muszą się trochę napracować... już rozumiesz?
MM-architekci
22-07-2009, 20:44
ja to zrozumialem jako przesadna podejscie do tego co sie zobaczylo ;]
sluchajcie nie chce mi sie wierzyc ze tak sie skonczyla tak aukcja
cena 3650 to okazja dla twardzili z bronxu
http://www.allegro.pl/item687686367_canon_eos_5d.html
ja wymiekam, ide spac..
sebcio80
25-07-2009, 01:52
sluchajcie nie chce mi sie wierzyc ze tak sie skonczyla tak aukcja
cena 3650 to okazja dla twardzili z bronxu
http://www.allegro.pl/item687686367_canon_eos_5d.html
ja wymiekam, ide spac..
ale niby dlaczego? sprzet wyglada na zadbany, przebieg migawki 250tys to jakis zart bo nie ma szans aby ta migawka tyle wytrzymala, a nawet jak to prawda to doliczajac koszt jej wymiany, czyli 900 zł to i tak cena jest przyzwoita, ciezko znalesc lepsza oferte cenowa za 5D a tu masz juz wliczona wymiane migawki
kupujacy zrobil dobry interes
Magia FF. To jak magia VW. Może być zrobiony z 2 i 50kg szpachli ale to VW :D