Zobacz pełną wersję : CF KINGSTON 8 GB 133X ELITE PRO vs PRETEC 8GB x233 do Canona 30D
Witam.
Szukałem w na forum i w necie informacji nt. kart pamięci CF i powiem szczerze, że nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy jest sens do Canona 30D kupować kartę szybszą niż x133. Znalazłem taką stronkę która prezentuje szybkość zapisu i odczytu kart w tym modelu aparatu http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8478 ale chyba jest trochę nieaktualna - brak porównania nowych dostępnych na rynku kart. Wynika z niej, że ten aparat nie jest w stanie zapisać RAW'a z prędkością większą niż 7MB, a tym czasem nowoczesne karty oferują zapis nawet do 45MB - jaki zatem sens kupować super szybką kartę skoro i tak aparat jest wąskim gardłem (przy czym nie chodzi mi tu o szybkość kopiowania zdjęć na komputer - bo to już odrębny temat). Dla mnie kluczowe jest żeby jak najszybciej opróżniać bufor aparatu po zrobieniu zdjęcia, jak i odczyt z karty w celu podglądu zdjęcia.
Dodatkowo czytałem też opinie że wraz ze wzrostem pojemności karty spada jej szybkość pomimo - tzn. karta CF 4GB x133 może być szybsza od podobnej karty różniącej się tylko pamięcią czyli 8GB x133.
Czy to jest prawda?
Pozdrawiam WM.
Mam wlasnie Canona 30D pierwsza moja karta byla Extreme IV 2 GB, wiec spisywala sie rewelacyjnie i nadal spisuje. Aparat jak najbardziej jest waskim gardlem, gdyz nie ma wsparcia dla UDMA. Dopiero te najnowsze aparaty maja. mam teraz rowniez Sandisk E III 8 GB (20mb/s) jak i Sandisk E III 16 GB (30mb/s) i obie spisuja sie swietnie w 30D i w robieniu serii rowniez, moga spokojnie zrobic 8 klatek bez czekania na oproznianie bufora a czy wiecej to nie wiem , bo nigdy nie potrzebowalem az tyle. mialem ostatnio ten sam dylemat co Ty, bo rowniez myslalem nad Kingstonem o ktorym piszesz tylko ze 16 GB, ale w koncu zdecydowalem sie na Sandiska E III, mimo iz jest 2x drozszy. Czytalem gdzies opinie w necie ze na tej karcie Kingstona 133x bodajze w 40D robienie zdjec seryjnych to jest katorga, gdyz karta jest wolniejsza niz gwarantuje producent. ale widzialem tylko taka jedna opinie. Do tej pory mialem same Sandiski wiec kupilem i kolejna i jestem bardzo zadowolony. a co do obnizania predkosci przy wiekszej pojemnosci to nie wiem czy to teraz nie jest tylko mit w tych najnowszych kartach, owszem kiedys tak bylo, ale teraz mysle ze ten problem nie jest az tak istotny., przynajmniej w Sandiskach.
Przemek Lipski
13-07-2009, 21:45
Pamiętajcie, że szybkie karty nie są kupowane tylko dla szybkiego opróżniania bufora w aparacie, ale też do szybkiego zrzucania danych na dyski.
W 30D widzę znaczną różnicę pomiędzy Extreme III (8GB - 30MB/s) a Ultra 2 (4GB - 15MB/s) przy opróżnianiu bufora. Przy foceniu sportu po zmianie karty różnica - odczuwalna.
Co do zgrywania - ja tam wrzucam kartę do czytnika, klikam "kopiuj" i idę robić herbatę ;-) Nie robi mi różnicy czy się zgrywa 3,4 czy 5 minut, ale może komuś - będzie to elementem decyzyjnym.
Azazel[ck]
16-07-2009, 01:05
Ja dotychczas miałem Extreme II, ostatnio zakupiłem PRETEC x233 8 GB i różnica w zapisie zdjęć (5D) jest odczuwalna i to dość znacząco.
Przemek Lipski
16-07-2009, 02:36
A jak ten Pretec się sprawuje ogólnie i jaka jest szybkość zgrywania na dysk danych?
MM-architekci
17-07-2009, 00:05
20-30mb jak pamietam , rozne egz i rozne wyniki
roznic w zapisie ( body ) miedzy ultra II sandiska a pretec nie odczulem
Mam omawianego Kingstona w wersji 4 i 16GB oraz Preteca 8GB x266. Pretec ma wolniejszy zapis ale za to szybszy odczyt (testowane w czytniku). W przypadku robienia zdjec nie ma to dla mnie zadnej roznicy ale to chyba dlatego ze nie robie zdjec seryjnych.
Tak dla porownania SanDisk Extreme III 30MB/s 4GB jest i tak szybsza i w zapisie i odczycie od wyzej wymienionych kart.
Sprawa chyba najwazniejsza to taka iz karty nie maja problemow typu zepsute zdjecia.
Pretec ma zapis ok 7MB/s i odczyt ok 28MB/s, Kingston odpowiednio 11 i 17 (pisze z glowy wiec nie bijcie w razie czego).
JA troszke z innej beczki.
Czy body 20d nie ma problemów z wiekszymi kartami pamieci?
8GB i wiecej.
Do tej pory pisaliście o nowszych modelach.
PZdr
ja na 20d robilem zdjecia kingston 133x 16gb. co prawda nie zapelnilem go po brzegi, mysle ze jedynie polowe, ale mialem problemy ze zgraniem danych z karty poprzez polaczenie komputer-kabel-aparat.
przez czytnik kart poszlo ok:)
rowniez mam pretece 233x i moje odczucie (w trakcie robienia seriami) jest takie ze jest takie ze pretec szybszy od kingstona w trakcie zapisywania
wybieram się w miejsca gdzie ciezar lapka bedzie sprawą wysoce kłopotliwą, dlatego musze kupic ze 2 duze karty. Nie chciałem strzelic kula w plot.
Prosilbym jeszcze o jakies informacje, jeśli ktoś to przetestował.
Ew porade konkretnie jaką karte kupic.
Myslałem o zwylkym kingstonie elite x133 8G z racji tego ze nie jest najświeższy to moze body sie na niego nie pogniewa :) (tzn dziala na takiej 2 gb, wiec cos o tym wiem) Czy jest sens kupowac PRETEC 8GB x233, czy to raczej przetost formy nad trescia w moim przypadku.
PZdr
PAnowie doradźcie cos. Musze sie zdecydowac na jakis zakup bo czas nagli.