PDA

Zobacz pełną wersję : Reportaż ślubny?

Behemth
13-07-2009, 13:33
Witajcie,

Poproszono mnie o mały reportaż ze skromnego ślubu (około 20-30 osób).
Tematyką ślubną już interesowałem się wcześniej, ale brak odwagi zawsze mnie powstrzymywał, teraz mam okazję zrobić małe folio i powoli zacząć.
Zdaję sobie sprawę, że mój obecny sprzęt (400d+50mm f/1.8+8mm f/3.5) nie jest sprzętem odpowiednim do tego typu reportażu.
Słyszałem co nie co o wsparciu przez UE, jeśli młodzi zakładają firmy (jest to bodajże wsparcie w postaci 15 tys. zł na rozkręcenie biznesu). Wpadł mi pomysł do głowy pomysł aby zakupić FF i do tego kilka jasnych szkieł, tak na początek. Czy to w ogóle prawda, korzystał już ktoś z tego?
Nawet jeśli taki plan nie wypali, to mam propozycje pożyczki na około 15 tys, bez odsetek.

Proszę was o również o pomoc w doborze szkieł, prawdopodobnie do 5d, interesują mnie tylko jasne stałki, do tego 430EX + zapasowe "body" jest już.
Zależy mi na wypowiedziach osób doświadczonych w strzelaniu ślubów :)

Dzięki z góry za okazaną pomoc.
Pozdrawiam.

mate00sh
13-07-2009, 13:37
No to masz do poczytania:
- odnośnie dofinansowania: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=42911
- odnośnie sprzętu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5085

arturs
13-07-2009, 14:48
Czy to w ogóle prawda, korzystał już ktoś z tego?
Nawet jeśli taki plan nie wypali, to mam propozycje na około 15 tys, bez odsetek.

Proszę was o również o pomoc w doborze szkieł, prawdopodobnie do 5d, interesują mnie tylko jasne stałki, do tego 430EX + zapasowe "body" jest już.

Korzystał, korzystał.. w Kielcach jest 17000 brutto, gdzie indziej czasem więcej czasem mniej ale tak około 17 000 +/- 1 500.. z tym że na FF plus kilka jasnych stałek to ta kasa raczej będzie mało bo 5d1 nie kupisz nowej nigdzie, 5d2 ponad 10000 a jasne stałki tez od 5000 w górę..
a co do dofinansowania to już linki masz wyżej

Behemth
13-07-2009, 15:01
No to nasuwa się pytanie, czy jest sens kupować tańsze modele Canona? Czy lepiej 5d + 1 stałka.. dalej będziemy myśleć?

MM-architekci
13-07-2009, 15:09
Do tego co masz 5d + 24/35 wedle uznania i 85 , lampa.

Na rezerwie to co masz + dodatkowe ogniskowe czasem w zaleznosci od szkielek

Przynajmniej ja tak to widze.

A poza tym , bez sensu jest powierzanie nam wyboru , sam pomysl jakie ogniskowe wolisz i potrzebujesz. Bo takie tematy jak ten byly i do niczego sensownego jednak nie prowadza.

michal_sokolowski
13-07-2009, 18:19
Korzystał, korzystał.. w Kielcach jest 17000 brutto, gdzie indziej czasem więcej czasem mniej ale tak około 17 000 +/- 1 500.. z tym że na FF plus kilka jasnych stałek to ta kasa raczej będzie mało bo 5d1 nie kupisz nowej nigdzie, 5d2 ponad 10000 a jasne stałki tez od 5000 w górę..
a co do dofinansowania to już linki masz wyżej

używka 5d - około 5 tys. (nie musi być nowy, możesz kupić używany - byle byś miał fakturę)

28 1.8 - 2 tys.
85 1.8 - 2 tys.
50 1.4 - 2 tys.
back up 40d - 3 tys.
lampa 430 EX - 1 tys.
druga lampa back up - 1 tys.

photoshop elements 7 - około 350 zł
zakładam że takowa osoba posiada już komputer.

17 tys. powinno wystarczyć.

pozdrawiam
M.

MM-architekci
13-07-2009, 19:39
używka 5d - około 5 tys. (nie musi być nowy, możesz kupić używany - byle byś miał )

28 1.8 - 2 tys.
85 1.8 - 2 tys.
50 1.4 - 2 tys.
back up 40d - 3 tys.
430 EX - 1 tys.
druga lampa back up - 1 tys.

photoshop elements 7 - około 350 zł
zakładam że takowa osoba posiada już komputer.

17 tys. powinno wystarczyć.

pozdrawiam
M.

Nie kupi od tak uzywanego sprzetu z kasy na dotacje , z tym jestr troche zabawy , umowe tez wchodzi w gre nie koniecznie faktura

PS elements do czego ? do ogladania zdjeci to podglad w windowsie wystarczy , to sie nie nadaje do niczego...

mor_feusz
13-07-2009, 19:46
.....
PS elements do czego ? do ogladania zdjeci to podglad w windowsie wystarczy , to sie nie nadaje do niczego...
Nie kazdy musi od razu pelna wersje Photoshop'a kupowac. W PSE jest tez Camera RAW, nie jest taki wcale zly (poza tym ze to kolowanka). Ja bym raczjej proponowal Lightroom lub Lightroom + PSE

xsardas
13-07-2009, 20:44
A koszt witryny i/lub bloga to co ? a to też jest nie mała kaska :(

tplewa
13-07-2009, 20:53

Nie musisz od razu robić witryny z tysiącem zdjęć które zjedzą ci transfer i pojemność konta. Na początek ładnie zrobiona witryna (bez zbytnich bajerów - bo wodotryski najczęściej kiepsko wyglądają) spokojnie wystarczy.

A to znowu nie są wielkie koszty, jeśli chodzi o domenę to obecnie jest sterta promocji dla firm, sam ostatnio dostałem za free na rok jedną .pl i jedną .eu...

Zresztą nie zawsze to jest konieczne - zależy od wielkości miasta. Nie raz lepiej zainwestować w jakieś ogłoszenie w lokalnej gazecie lub TV Kablowej...

blavod
14-07-2009, 09:47
Nawet jeśli taki plan nie wypali, to mam propozycje pożyczki na około 15 tys, bez odsetek.

Z pożyczkami bez odsetek trzeba uważać - każda pożyczka powyżej 5 tys powinna być zgłoszona w Urzędzie Skarbowym jeśli się nie mylę, a ten może potraktować brak odsetek jako Twój "dochód" który powinieneś doliczyć w rozliczeniu podatkowym. Wiem, że brzmi to śmiesznie, ale tłumaczą to w ten sposób, że pożyczając pieniądze w banku zapłaciłbyś odsetki itd.

michal_sokolowski
14-07-2009, 10:01
Nie kupi od tak uzywanego z kasy na dotacje , z tym jestr troche , umowe tez wchodzi w gre nie koniecznie faktura

photoshop elements ? niezły program. pracowałeś na tym ? czego Ci tam brakuje ? Jeśli ktoś nie pracuje w przestrzeni CMYK, to elements wystarczy.
Masz tam większość narzędzi z duzego PS - pędzelki, stempelki, warstwy korekcyjne - do których możesz przypisać maski, unsharp mask.... mam wyliczać dalej ?
Poza tym jeśli ktoś zaczyna zarabiać na fotkach to kupowanie softu za duże pieniądze mija się z celem.
też bym wolał dużego PS, ale na początek elements jest OK.

zuczek
14-07-2009, 10:07
przyda Ci się jeszcze
- 10-20 , lub pod ff 17-40
- lightroom 2,4 .. da rade na 1.6 celeronie, tylko przy eksportowaniu można udać się na dłłłłługi spacer ;)

michal_sokolowski
14-07-2009, 10:08

co to znaczy koszt witryny ?
Witrynę średnio inteligentny homo sapiens sam sobie może zrobić.
Można jedynie mówić o koszcie za hosting na serwerze - około 100 zł rocznie.
Plus opłata za domenę - około 100 zł rocznie (pierwszy rok zazwyczaj taniej).

blog to np. Marcinkiewicz miał dobry. z nim trzeba by pogadać.

MM-architekci
14-07-2009, 10:13
Sam serwer/domen to moze 50-100 zl rocznie , tyle co nic , zrobienie podstawowej strony 300-500 zl , wiec nie ma tragedii.

Mad_Mac
14-07-2009, 11:01
Pierwsza strone zmontowalem w 3 dni i to nie w edytorze tylko w notatniku pracujac tylko i wylacznie kodem html. Potem poszlo z gorki.
Ostatnio wykupilem sobie serwer na one.com i tam macie normalny edytor graficzny do robienia strony prosty jak drut. Przypomina worda, naprawde banal. Do tego macie faq + wsparcie na chacie 24/7. Do tego proponuja gotowe stronki w ktorych zmieniasz sobie tylko tekst i fotki dla tych mniej zaawansowanych.
Panowie uwiezcie w siebie. Poswiecicie na to 2-3h wieczorem i w tydzien macie fajna strone.

Vitez
14-07-2009, 11:55
Właściwe linki podane już w drugim poście. Zamykam i Punkt 3. Regulaminu polecam :roll: .