Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zamiana funkcji klawiszy w Canon EOS 50D

Canonier0709
13-07-2009, 10:22
Od niespełna miesiąca mam 50D, w którym zauważyłem zamianę funkcji klawiczy AF-ON i blokady AE/FE; zmniejszanie podglądu. Nie ma też żadnej różnicy w zakresie funkcji, przy włączeniu aparatu na ON, lub na drugą pozycję - pokrętło Quick Control. Podczas wstępnego ustawiania i testowania nie zwróciłem na to uwagi, a później niektóre zmiany robiłem w EOS Utility, po podłączeniu do komutera. Czy oprogramowanie mogło zostać zainfekowane jakimś wirusem? Objawy nie zmieniły się również po zainstalowaniu nowszego firmware. Poza tym nie zauważyłem żadnych błędów w funcjonowaniu sprzętu i jakości zdjęć, więc nie jestem tym szczególnie przerażony.
Czy Ktoś z użytkowników EOS-ów zaobserwował podobne błędy? Czy jest możliwe nieprawidłowe zmontowanie aparatu już w fabryce, na automatycnej linii?

Pozdrawiam wszystkich na FORUM

ElSor
13-07-2009, 10:31
A kolega czytal instrukcje dot funkcji C.Fn IV ? ;)

Canonier0709
14-07-2009, 10:58
Dzięki za pomoc!!! Instrukcji rzeczywiście w tym przypadku nie przeglądałem, ale kilkakrotnie MENU aparatu - nie wiem jak tego nie zuważyłem. Musiałem to ustawienie zmienić przy pierwszym dostosowywaniu funkcji, lecz nie bardzo rozumiem po co jest możliwa taka zamiana?

Pozdrawiam

ElSor
14-07-2009, 11:12
C. Fn - Custom Function czyli Indywidualne Nastawy sa po to by ustawic aparat pod wlasne preferencje i zauwaz ze to nie tylko zamiana przyciskow czy ich funkcjonalnosci ale takze dzialania AFa, wygladu finalnego zdjec i inne mniej lub bardziej uzyteczne rzeczy ktore w niektorych sytuacjach moga znaczaco usprawnic prace.

PS ciesze sie ze moglem pomoc wskazujac odpowiednia droge a nie gotowca :)