Zobacz pełną wersję : Przebieg migawki
Czy ktos z was stosowal te metode do obliczenia realnego przebiegu migawki?
http://zecoj.com/2007/01/31/canon-eos-20d-shutter-count/
spr i nie dziala pod 350d pod innymi puszkami dziala ale czasem wychodza dziwne wyniki; spr i powiedzcie czy mozna zaufac...
Do 40d stosowałem program o nazwie 40DShutterCount link: http://uploaded.to/?id=2sm9c5 (działa z 40d, 450d i 1000d)
a np w 1D mkII masz już w exifie zapisaną informacje o przebiegu aparatu (pozycja Shutter Count) odczytasz to np programem PhotoMe lub innym podobnym
w jakim aparacie chcesz sprawdzić stan migawki?
Photo me jest dość pewny. Can Count - stosowany do jedynek - różnie.
ostrowin
11-07-2009, 00:17
Do 40d stosowałem program o nazwie 40DShutterCount link: http://uploaded.to/?id=2sm9c5 (działa z 40d, 450d i 1000d)
a np w 1D mkII masz już w exifie zapisaną informacje o przebiegu aparatu (pozycja Shutter Count) odczytasz to np programem PhotoMe lub innym podobnym
w jakim aparacie chcesz sprawdzić stan migawki?
Było już to wałkowane na forum 40d 50 d to inna bajka:evil::evil::evil:
20d i 30d mają digic'ka II i nie działa program do odczytu z nowszych modeli .
Rubio jutro jak kumpel mi odda puchę to sprawdzę u siebie co mi pokaże na mojej trzydziestce.Pokombinuje każdym z tych programów,zobaczymy co wyjdzie.
ja tez chętnie poczytam o wnioskach na temat sprawdzenia stanu licznika 30D ...
...tj sposob dziala i pokazuje wynik jednak nie mam pojecia czy wartosc podana jest wiarygodna dlatego najlepiej niech spr to osoba ktora wie mniej wiecej ile zrobila fot i czy potwierdzi sie jej to...
W aparatach z Live View wynik jest mało prawdopodobny, mi po miesiącu fotografowania wyszło jakieś 3500 zdjęć, co mija się z prawdą.
W aparatach z Live View jest mało prawdopodobny, mi po miesiącu fotografowania wyszło jakieś 3500 zdjęć, co mija się z prawdą.
A dlaczego tak sądzisz??
Mogłeś np załadować kartę z innego aparatu i w ten sposób Twój przejął inną numerację.
Rubio, sposób podany przez Ciebie sprawdzałem na 5D i niestety nie działa.
Podaje jakieś wielkości, które są zupełnie inne (a czasami się powtarzają) na kolejnych zdjęciach w serii.
Aż dziwne, żeby nigdzie w sieci nie było softu do sprawdzenia puszek z DigicII.
Przecież w serwisach też pracują zwykli ludzie:-D:-D:-D
jacek220
11-07-2009, 13:31
A do 5D jest jakiś program do sprawdzenia przebiegu czy tylko serwis?
A do 5D jest jakiś program do sprawdzenia czy tylko serwis?
tylko serwis
Mogłeś np załadować kartę z innego aparatu i w ten sposób Twój przejął inną numerację.
Niestety nie, karta była nowa, z resztą po wyjęciu karty pokazywało ten sam wynik, a co za tym idzie karta nie ma z tym nic wspólnego.
sebag- heh, dzieki, wlasnie chodzilo mi o potwierdzenie bo u mnie tez cos dziwne wyniki; tez mnie dziwi ze do sieci nic nie przeniklo z softu do spr puszek z digic II; czyzby ktos milczal oczekujac jakiejsc rekompensaty ? :) ...
Niestety nie, karta była nowa, z resztą po wyjęciu karty pokazywało ten sam , a co za tym idzie karta nie ma z tym nic wspólnego.
To, że karta była nowa jeszcze o niczym nie świadczy. Formatowałeś ją przed pierwszym użyciem?
A poza tym karta ma duuuużo wspólnego z numeracją w aparacie. Raz włożysz z innego body i nawet jak masz w swoim ciągłe numerowanie, to już je trafi zong. Poczytaj sobie w innych wątkach.
Rubio, ja chętnie bym zrekompensował, nawet bardzo:roll:
To, że karta była nowa jeszcze o niczym nie świadczy. Formatowałeś ją przed pierwszym użyciem? Nie była formatowana, ale kurcze po wyjęciu ten sam wynik, to chyba w puszce zapisuje, a nie z karty zbiera info ile przebiegu.
Arkadio1234
11-07-2009, 20:10
Witam
Używam 40DShutterCount i bez zastrzeżeń liczy przebieg migawki w moim Canonie Rebel XSi (Eos 450D). Pozdrawiam
A poza tym karta ma duuuużo wspólnego z numeracją w aparacie.
Jeżeli chodzi o faktyczny przebieg migawki zapisywany w wewnętrznej pamięci korpusu to numeracja zdjęć "wymuszona" przez daną kartę nie ma tutaj kompletnie nic do rzeczy. Karta zmienia jedynie numerację zapisywanych na nią plików, oraz tą którą widzisz na wyświetlaczu.
axk dobrze gada; karta nie ma zbyt wiele do rzeczy jesli sie owe karty zmienialo i jesli sie nie jest 1 wlascicielem body;
ostrowin
12-07-2009, 13:19
A więc tak,jestem trochę zmieszany robiłem tak jak w instrukcji na stronie http://zecoj.com/ i wyszło mi 64520,czy jest to prawdziwy nie wiem bo kupiłem body z drugiej ręki,sprzedawca zapewniał że jest nie więcej niż 15000 klapnięć,ja dołożyłem 3000 od siebie więc rachunki się nie zgadzają :).Dziwne jest to że zrobiłem kilka zdjęć jedno po drugim więc jakby nie patrzeć ten licznik powinien zwiększyć się o ilość zrobionych zdjęć a on o dziwo stoi w miejscu.Nie wiem,na początku się tym przejmowałem,teraz mi to zwisa i powiewa,jak padnie to padnie,nie mam na to wpływu ale niech się wypowiedzą jacyś inni użytkownicy 20d,30d i 400d,może im pokaże dobry wynik
...niech się wypowiedzą jacyś inni użytkownicy 20d,30d i 400d,może im pokaże dobry wynik...
Nie, nie pokaże im "dobrego wyniku". Po raz tysięczny : prawdziwy przebieg migawki w tych modelach można sprawdzić tylko i wyłącznie w serwisie Canon-a (chyba że ktoś dysponuje programem jakiego używają w serwisie, w co wątpię). Żadne inne oprogramowanie nie pokaże poprawnej wartości przebiegu. Na forum wiele osób eksperymentowało z różnymi programami i zawsze próby takie kończyły się fiaskiem.
Karta zmienia jedynie numerację zapisywanych na nią plików, oraz tą którą widzisz na .
Axk, zgadza się. Ale my właśnie tylko to widzimy. Przecież do tej wewnętrznej pamięci nie mamy dostępu. Więc jeżeli ktoś chciałby opierać się tylko na numeracji plików lub na tym co pokazuje wyświetlacz, to każde użycie innej karty ma znaczenie.
...jeżeli ktoś chciałby opierać się tylko na numeracji plików lub na tym co pokazuje wyświetlacz, to każde użycie innej karty ma znaczenie.
Dlatego właśnie taka metoda ustalania przebiegu korpusu jest kompletnie nie miarodajna.
Mam ten sam problem :( . Też kupowałem z 2 ręki i sprzedawca mówił , że do 15 k klapnięć . Ja od grudnia zrobiłem 5000 . Czy jest sposób sprawdzenia tego ??
...też kupowałem z 2 ręki i sprzedawca mówił , że do 15 k klapnięć...
To co wypisuje większość sprzedawców na Allegro odnośnie przebiegu korpusu można włożyć między bajki.
Czy jest sposób sprawdzenia tego ??
Jak najbardziej - wizyta w serwisie.
Dlatego fajne są jedynki ,,dwójki'' bo tam Photo Me mówi jak jest.
allxages
14-07-2009, 22:05
Jak to miałby być jedyny powód kupna jedynki-dwójki to chyba lepiej zapłacić za sprawdzenie w serwisie ;-)
No jeśli uznasz, że to jedyny powód to nie ma sobie co głowy zawracać.
allxages
14-07-2009, 23:22
Do mnie nie piej. Ja już zmieniłem na jedynke-dwojke-deees ;-)
To co wypisuje większość sprzedawców na odnośnie przebiegu korpusu można włożyć między bajki.
Jak najbardziej - wizyta w serwisie.
Ten sprzedawca to mój znajomy . Jest fotografem i mu wierzę ;)
NA allegro ostatnio spotkałem się z czymś takim , że gości sprzedawał D70 , który miał 160 tys klapnięć , a ludzie licytowali się i poszedł za ...... 750 zł(żałosne...) !!
preinwher
15-07-2009, 18:05
A swoją drogą ciekawe że taki soft jeszcze nie "wyciekł" z serwisu :)
Ten sprzedawca to mój znajomy . Jest fotografem i mu wierzę...
Dlatego napisałem "większość" a nie "wszyscy".
MM-architekci
15-07-2009, 18:34
Ten to mój znajomy . Jest fotografem i mu wierzę ;)
NA ostatnio spotkałem się z czymś takim , że gości sprzedawał D70 , który miał 160 tys klapnięć , a ludzie licytowali się i poszedł za ...... 750 zł(żałosne...) !!
ale co jest niby zalosne ? ten ktory wygral ? chyba nie bardzo co...
allxages
15-07-2009, 22:00
A właściwie to co oni robią przy odczycie? Podpinają puszkę przez USB do komputera i używają jakiegoś programu? Bo nie wierzę, że robią zdjęcie i odczytują z niego.
Moim zdaniem, jakby się uparł to możnaby się dowiedzieć jak oni to robią.
Arkadio1234
16-07-2009, 19:11
A jaka żywotność jest migawki w 450d ? i ile potem kosztuje jej wymiana ?
ostrowin
16-07-2009, 22:59
50 tyś klapnięć.
Wymiana około 600zł.
50 tyś klapnięć.
Wymiana około 600zł.
Tak, ciekawe? Możesz powołać się na oficjalną specyfikację Canon-a?
ostrowin
17-07-2009, 19:21
Tak, ciekawe? Możesz powołać się na oficjalną specyfikację -a?
Nie bo ile mi wiadomo takiej nie ma:-D
Canon podaje żywotność migawki do modeli XXd i wyższych.Ale z wielu zródeł wiadomo że w trzy cyfrowych Eos'ach wynosi ona około 40-50 tyś zdjęć.
Nie bo ile mi wiadomo takiej nie ma:-D
Canon podaje żywotność migawki do modeli XXd i wyższych.Ale z wielu zródeł wiadomo że w trzy cyfrowych Eos'ach wynosi ona około 40-50 tyś zdjęć.
Jeśli to prawda, to teraz już chyba nie ma wątpliwości w temacie "co wybrać? 40D/50D czy 450D/500D?" ;-)
No i .... co z tego wynika dla praktyki, po co to, dlaczego, dla kogo?
No i .... co z tego wynika dla praktyki, po co to, dlaczego, dla kogo?
Ano wynika tyle, że jak sobie do ceny puszki xxxD doliczyć koszt wymiany migawki, to się okazuje, że xxD wcale nie są wiele droższe. Wiem, to są tylko deklaracje producenta i nawet w jednykach może migawkę trafić po paru tysiącach klapnięć, ale statystycznie szansa na to jest dużo mniejsza.
Mój kolega z pracy wali 350tką już 4 rok. Bóg wie ile nawalił - duuużo. Myślę, że ze 100 koła może. I puszka żyje.
digital-picture (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-Rebel-XS-1000D-Digital-SLR-Camera-Review.aspx)
Canon USA recently provided me with the shutter life rating figures for the Rebel T1i, XSi and XS bodies (below). These were previously not disclosed by Canon...
350/400D - 50k, 450/500/1000D - 100k, 40/50D - 100k...
Tak twierdzi Bryan Carnathan, ale tego oficjalnego papieru z Canona ja również nie widziałem. Inna sprawa, że wiele innych elementów układanki jaką jest aparat może zepsuć się wcześniej (spust, płyta główna, lcd, itd.), niekoniecznie tańszych niż sam mechanizm migawki.
allxages
17-07-2009, 22:18
To, że producent wyliczył MTBF na poziomie 100 000 klików czy coś nie musi mieć potwierdzenia w rzeczywistości pojedynczych egzemplarzy. Znajomy z pracy kolegi wystrzelał 450 000 klików na jednym nikonie kiedyś i nie padło...
jacek220
17-07-2009, 22:51
Mój znajomy zrobił grubo ponad 200 000 w 5D i dalej śmiga :)
Trzeba tylko zmieniać olej i filtry regularnie ;P
jak sprawdzic realny przebieg w warunkach "domowych" używanego 5D?
preinwher
21-07-2009, 15:10
Nie sprawdzisz, tylko serwis.
sirgerwazy
02-09-2009, 13:03
witam
czy ktoswie czy wjakissposob mozna sprawdzic przebieg 1d mark III ??
i pytanie 2: czy np w 1ds mark II po wymianie migawki pole shutter count jest zerowane ??
pozdrawiam
czy ktoswie czy wjakissposob mozna sprawdzic przebieg 1d mark III ??
niestety tylko w serwisie :-|
sirgerwazy
02-09-2009, 17:15
i pytanie 2: czy np w 1ds mark II po wymianie migawki pole shutter count jest zerowane ??
pozdrawiam
sirgerwazy
03-09-2009, 01:04
niestety tylko w serwisie :-|
wystarczy im plik np jpg/raw z body ??
czy konieczna jest fizyczna wizyta w serwisie body ??
"tylko w serwisie"=tylko na Żytniej ?? ;)
Koledzy , a jak sprawdzić przebieg migawki w Canonie 350D ??
Kolego za darmo w serwisie canona na ulicy Zytniej.
Koledzy , a jak sprawdzić przebieg migawki w Canonie 350D ??
Najlepiej w szukajce na tut. forum. Sprawdziłem. zajęło mi to 20 sekund. 3 min. czytania i już wiem.
Kolego za darmo w serwisie canona na ulicy Zytniej.
Za darmo to chyba 350-kę,za 5D śpiewają 20zł.:?
Ja w tamtym roku sprawdzałem 5D i 400D. Spradzili od ręki i za darmo.
W tamtym roku to może i tak było,
w tym roku dzwoniłem parę dni temu i taka stawka za 5D-20zł.
Witam,
Jestem Posiadaczem 40D i sprowadzałem licznik kilkakrotnie poprzez program "40DShutterCount" i według mnie wskazania są OK. liczy każde wykonane zdjęcie nawet po wymianie karty podaje wynik wynik zmienia się tylko o wykonane fotki.
Pozdrawiam
W tamtym roku to może i tak było,
w tym roku dzwoniłem parę dni temu i taka stawka za 5D-20zł.
400D również 20zł
Dziękuję serdecznie za rady :) .
Arkadio1234
11-03-2010, 11:25
Witam
Jaki jest sugerowany przez producenta przebieg migawki w apartach C EOS 450D i 30D ?
kłaniam
Da__FreaK
11-03-2010, 11:38
To ja moze inaczej. Robie i zapisuje zdjecia w RAW+JPG. Aparat numerujac kolejno zdjecia zapisuje najpierw rawy a pozniej jpg-i. I wychodzi na to ze zrobiac np 100 rawow i do tego podczas jednego zapisu rownolegle jpg, wychodzi ze mam 200 zdjec. Wg rozumowania migawka wykonala 100 zdjec a mam 200 plikow. zatem, jesli mam zrobione 10 000 , to faktycznie mam 5000 tys klapniec ?:)Troche jest to zastanawiajace dlaczego aparat nie zapisuje rawow i jpg z taka sama numeracja plikow, ale z innym rozszezeniem.
mate00sh
11-03-2010, 11:49
To ja moze inaczej. Robie i zapisuje zdjecia w RAW+JPG. Aparat numerujac kolejno zdjecia zapisuje najpierw rawy a pozniej jpg-i. I wychodzi na to ze zrobiac np 100 rawow i do tego podczas jednego zapisu rownolegle jpg, wychodzi ze mam 200 zdjec. Wg rozumowania migawka wykonala 100 zdjec a mam 200 plikow. zatem, jesli mam zrobione 10 000 , to faktycznie mam 5000 tys klapniec ?:)Troche jest to zastanawiajace dlaczego aparat nie zapisuje rawow i jpg z taka sama numeracja plikow, ale z innym rozszezeniem.
Ale 40D właśnie tak robi - numer jest taki sam dla RAW i JPG.
Da__FreaK
11-03-2010, 12:02
Musze przestac pic :) Do tej pory nie zwrocilem na to uwagi ze numeracja jest taka sama dla raw i dla jpg :) Az nie do uwierzenia ze przez 1,5 r zrobilem 10 tysiakow :)
Wg rozumowania migawka wykonala 100 zdjec a mam 200 plikow.
Oczywiście ponieważ pliki JPG są "pochodnymi" plików RAW. Po wykonaniu zdjęcia oryginał zapisywany jest w postaci pliku RAW a jego "kopia" jako plik skompresowany.
Arkadio1234
12-03-2010, 11:55
A ja proszę nadal userów o odpowiedź - jaka jest żywotność sugerowana przez producenta na migawki w C EOS 450D i C 40D . Z góry dziękuję za odp.
Jeśli chodzi o EOS 40D - 100 tys.
450D - nie wiem.
underhand
13-03-2010, 13:27
wracajac do softu jakim sprawdzaja w serwisie jest dziwne, ze niewyciekl....a czy ktos wogole wie jaka nazwe ten sofcik posiada?
hmm
Arkadio1234
13-03-2010, 17:37
450D - 50tyś
A później migaweczka do wymiany ? Znam ludzi którzy na 350D i 450D bodajże nawet 70tyś. klaśnięć zrobili !! Ile taka wymiana ? Czyli później zaczynamy praktycznie od "0" focić ?
Moja 350D ma 115 tys. przebiegu i nadal działa.
da_tomala
31-03-2010, 20:11
Od czerwca 2008 zrobiłem prawie 59000 (pięćdziesiąt dziewięć tysięcy) zdjęć. Nie ma żadnych oznak, że migawka zaraz padnie. Aparat sprawny, jestem z niego bardzo zadowolony. Do końca roku chcę kupić coś bardziej zaawansowanego - może 7d? Mimo to i tak zostawię sobie moją 450-tkę nawet jak będę musiał wymieniać migawkę. Zmieniam tylko szkła.
da_tomala
31-03-2010, 22:21
http://www.optyczne.pl/1385-nowo%C5%9B%C4%87-Czy_wiesz_ile_zdj%C4%99%C4%87_zrobi%C5%82_tw%C3%B3 j_Canon_.html
i przekierowanie do strony z której można pobrać program:
http://astrojargon.net/%28X%281%29S%28j2tybb45fcltsv45quufpq45%29%29/40DShutterCount.aspx
i wszystko jasne :)
stranger
28-11-2012, 20:42
Czy jest mozliwosc sprawdzenia migawki w Canonach 400d i 60d domowym sposobem ?
Złota łopata dla tego pana ;)
Dla 5D nadal nie ma narzędzia, które sprawdzi jaki przebieg :(
xxkomarxx
29-11-2012, 00:41
Złota łopata dla tego pana ;)
Lepiej tu niż zakładać nowy wątek.