Zobacz pełną wersję : Jasne stałki vs zoom klasy L
Witam
Zastanawiam się nad jakością optyczną. Z którego zestawu można uzyskać lepszy efekt. Czy ze stałek 28/1.8 50/1.4 i 85/1.8 czy może 24-70L. Wszystko na FF.
Czy lepszą jakoś uzyskam stałkami ale nie L czy jednak zoom L będzie lepszy od stałek.
Pomijam tutaj jasność stałek oraz uniwersalność zooma.
Który zestaw da ładniejszy obrazek.
iktorn92
10-07-2009, 09:51
Dla mnie stałki bo sam ich używam, ale ładniejszy obrazek zalezec w duzej mierze tez bedzie od wykonawcy.
Oczywiście że ze stałek...
mate00sh
10-07-2009, 09:54
Stałki dadzą Ci dodatkowe 1,5-2 blendy światła, co ma wpływ na GO. Jeżeli lubisz pracować na płytkiej GO (np w portrecie, packshotach) to stałka będzie lepszym rozwiązaniem. Poza tym obrazek będzie raczej porównywalny.
Tu masz np porównanie 24-70L z 50 1.4 (i innymi):
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=101&Camera=453&Sample=0&FLI=3&API=0&LensComp=115&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=4
Bejobejo
10-07-2009, 10:21
Witam
Zastanawiam się nad jakością optyczną. Z którego zestawu można uzyskać lepszy efekt. Czy ze stałek 28/1.8 50/1.4 i 85/1.8 czy może 24-70L. Wszystko na FF.
Czy lepszą jakoś uzyskam stałkami ale nie L czy jednak zoom L będzie lepszy od stałek.
Pomijam tutaj jasność stałek oraz uniwersalność zooma.
Który zestaw da ładniejszy obrazek.
Wydaję mi się, że trudno odnieść się do tego pomijając jasność. Myślę nawet, że jest kluczowa.
stałki będą lepiej rysować, ale w zasadzie zoomy też mają swoje zalety...
Pisałem to już wiele razy. Dla mnie 24-70 to takie sobie szkło. Oczywiście: szybkie, celne i ostre. Ale nie zachwyca. Wszystko zależy do zastosowań. W pracy reporterskiej jest wygodniejsze od stałek, ale tam, gdzie liczy się jakość obrazka to jednak stałka. Dobrze mieć i stałki i tego zooma pod warunkiem, że ma się duży budżet i dwie puchy.
przy 35mm lepsza jakosc da ci zoom, a przy 85mm niewatpliwie stalka ;)
no a tak juz realnie - stalkie bezdyskusyjnie dadza lepsza plastyke i zdjecia beda mialy
wyraznie lepsza "trojwymiarowosc". wiec jesli nie gra roli swiatlo i uniwersalnosc... to stalki
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sta%C5%82ka+zoom+site%3Acanon-board.info&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl