Zobacz pełną wersję : Filtry UV Samyang -tanio i dobrze?
tatakazika
09-07-2009, 14:51
Hej!
Jakosc optyki Samyanga 85mm/1.4 wszyscy pewnie doskonale juz naja :) Ciekaw jestem czy korzysta ktos z filtrow Samyanga, ktore podobnie jak obiektywy sprzedawane sa w niskich cenach? -Moze warto sie na nie skusic?
Bede wdzieczny za podzielenie sie wraznami :)
Pozdr.
Witam
podnoszę ten temat, bo jestem zainteresowany a jakoś nikt nic nie dopisał. Może ktoś się pokusi o jakieś testy!
pozdr.
s.
sirlukas
17-07-2009, 16:19
Nikt nie odpisuje, jak myślicie dlaczego?
Bo ludzie nie lubią wywalać pieniędzy w błoto. Jeśli chcecie filtr tylko do zabawy, eksperymentowania to powiedziałbym że warto kupić, jednak jeśli poważnie myślicie o fotografii to raczej omijałbym tę firmę ;)
szymekgd
17-07-2009, 16:45
Nikt nie odpisuje, jak myślicie dlaczego?
Bo ludzie nie lubią wywalać pieniędzy w błoto. Jeśli chcecie filtr tylko do zabawy, eksperymentowania to powiedziałbym że warto kupić, jednak jeśli poważnie myślicie o fotografii to raczej omijałbym tę firmę ;)
Czy takie samo zdanie masz na temat do obiektywow firmy Samyang? Skoro potrafia zaprojektowac i wykonac soczewki z powlokami to chyba wykonanie filtru nie jest problemem..
Równie dobrze można by się zapytać, dlaczego nie kupuje się filtrów CPL i innych z tej półki cenowej. Gdyby wysoka jakość była za grosze, szanowani producenci filtrów już dawno wypadli by z gry.
Jakość sprzętu optycznego (niestety) kosztuje, tu nie ma nic za darmo...
szymekgd
17-07-2009, 17:42
Pewnie tak, ale Samyang robi tylko UV'ki, tak samo zreszta jak Canon, Tamron, Sigma...A to, tak mi sie wydaje, tylko kawalek szkla, podobno w samyangu dobrego, oraz powloki wycinajace promienie UV i antyrefleksyjne.
Niestety - darmowy lunch nie istnieje - przedmiot jest warty tyle ile kosztuje a jeszcze częściej znacznie mniej. miałem kiedyś kumpla handlarza z giełdy zawsze mawiał że najwięcej zarabia na kabelku IDE bo jak krzyczy za niego 10zł to nie wydaje się drogi a kupuje za 2zł - wniosek przedmioty tanie nie są tanie dlatego że producent robi tanio a sprzedawca zszedł z marży, najczęściej marża jest znacznie wyższa i sprzedawca na tanim zarabia więcej niż na analogicznym drogim, a drogie musi sprzedawać żeby ludzie nie powiedzieli że tylko taniochę sprzedaje - pokrętne to wszystko ale tak to działa.
szymekgd
17-07-2009, 21:57
Ale te same tasiemki roznych firm byly w identycznej cenie, a filtry o tym samym rozmiarze juz nie ;) Marza sprzedawcy to tylko jego zarobek i sa to grosze do zarobku producenta, gdzie koszty produkcji (najczesciej w Chinach) to nie liczacy sie element ceny...Duza firma to duze stale koszty dzialalnosci, wysokie ceny, a jakosc?
pszczółka_maja
19-07-2009, 14:58
Z tego widziałam, to te filtry niewiele tańsze są do Hoya, przynajmniej w foto tipie, nie wiem jak gdzie indziej. Pewnie i podobnie. Niemal ta sama cena. Jednak jakoś bałabym się próbować czegoś takiego. Mam na myśli - chyba jeszcze nie do końca sprawdzony sprzęt :) Widziałam tylko UV HMC, nic innego.. Zastanawia mnie tylko jakość zdjęć i ostrość, czy są jakieś problemy ;)
szymekgd
19-07-2009, 22:26
Z tego widziałam, to te filtry niewiele tańsze są do Hoya, przynajmniej w foto tipie, nie wiem jak gdzie indziej. Pewnie i podobnie. Niemal ta sama cena. Jednak jakoś bałabym się próbować czegoś takiego. Mam na myśli - chyba jeszcze nie do końca sprawdzony sprzęt :) Widziałam tylko UV HMC, nic innego.. Zastanawia mnie tylko jakość zdjęć i ostrość, czy są jakieś problemy ;)
Niewiele tansze? Dla przykladu wezmy srednice 67mm , samyang (8 powlok antyrefl.) ok.45pn, hoya shmc (12 powlok antyrefl.) juz 80pln, roznica jak dla mnie jest spora ;) Nie znalazlem ile hoya hmc ma powlok wiec porownalem do porownania wzialem shmc.
allxages
19-07-2009, 22:40
Niewiele tansze? Dla przykladu wezmy srednice 67mm , samyang (8 powlok antyrefl.) ok.45pn, hoya shmc (12 powlok antyrefl.) juz 80pln, roznica jak dla mnie jest spora ;) Nie znalazlem ile hoya hmc ma powlok wiec porownalem do porownania wzialem shmc.
Licząc bardzo prosto można powiedzieć ze 8 powłok w hoyi kosztowaloby 2/3 ceny, a to juz roznica jest bardzo mala....
sebcio80
23-07-2009, 17:22
Panowie oczywiscie piszecie o zastosowaniu tych filtrow UV w analogach?
bo to jakiego uzycie filtra UV w cyfrze nie ma zadnego znaczenia, chyba ze rzucaja w Was kamieniami to moga sluzyc co najwyzej ochronie obiektywu
Panowie oczywiscie piszecie o zastosowaniu tych filtrow UV w analogach?
bo to jakiego uzycie filtra UV w cyfrze nie ma zadnego znaczenia, chyba ze rzucaja w Was kamieniami to moga sluzyc co najwyzej ochronie obiektywu
więc jak rzucają w Ciebie kamieniami, to lepiej mieć lepszy filtr, który będzie mniej psuł jakość zdjęcia, niż gorszy, który analogicznie będzie psuł bardziej.
prawde mowiac, jak mam wybierac szybke do oslony soczewki, to mi dynda napis na niej, byle nie psula zdjec. znacznie wazniejsze od tego, co tam jest napisane, jest dla mnie czyszczenie tego badziewia. a w przypadku Hoyi, chocby ona miala napisane "laser turbo diesel oral intercooler" - serdecznie dziekuje, odpuszczam. szkoda mi zycia na dlugie i namietne glaskanie tego.
od niedawna mam Marumi i jest duzo lepsze niz Hoya. a co do Samyanga... dlaczego nie? czeka mnie zakup filtrow niedlugo, to moze sprobuje
Pewnie warto podać link (http://optyczne.pl/9.8-Inne_testy-Test_filtrów_UV_-_uzupełnienie_Samyang_HMC_UV_72_mm.html) ;)
Dodam tylko, że kupiłam ten filrt 52mm na 50tkę i jestem bardzo zadowolona. W porównaniu do Hoyi HMC, w której już rusza mi się szybka, wykonanie jest lepsze. Optycznie też nie zauważyłam żadnego "ale" ;-)
Na pewno to nie jest klasa mercedesa, ale myślę, że te filtry moją spokojnie zastąpić amatorowi tę "niższą" półkę "sprawdzonych" producentów. Z polarem może bym się wahała. Chociaż osobiście bardziej jestem zadowolona z działania polara Marumi niż B&W za który dałam 3x więcej kasy.
Witam.
Chciałem odświeżyć temat. Ma ktoś jakieś uwagi z używania/testowania tych filtrów (UV - czyli osłona szkła)?
Średnio dodam cokolwiek, nadal mam, tylko moja 50tka w średnim stanie jest i rzadko jej używam. Poza tym bez zmian ;-)
gadget_zary
26-08-2010, 09:52
Trochę odświeżę.
Posiadam 2 sztuki tych UV'ek. Jeżeli ktoś szuka filtru UV to niech sobie odpuści i lepiej zainwestuje chociażby w Hoye HMC albo Super HMC. U mnie pełnią rolę filtra ochronnego dla soczewek. Jakość wykonania całkiem niezła jak za te pieniądze (miałem wcześniej jakieś 2 filtry Hama, Phottixa Slim, Hoya i jak do tej pory to ciamciang jest wykonany najlepiej - na ile będę się tego trzymał zobaczymy za jakieś pół roku)
Ja również kupiłem ten filtr (bardziej z konieczności niż z chęci, bo zamówiony marumi nie dotarł przed moim wyjazdem, a akurat samyang był w sklepie na miejscu). Dotychczas korzystałem głównie z marumi i wcześniej z hoya super hmc (która jest totalnym badziewiem).
Pierwsze wrażenia (rozmiar 77mm):
- cena 69zł (czyli 1/2 marumi)
- zbudowany całkiem nieźle, choć szału nie ma (szkło nie wygląda na bardzo solidnie osadzone w obudowie, ale załóżmy że to wyjdzie w praniu)
- brak obudowy typu slim - podejrzewam, że w 17-40 w FF na szerokim może to pogłębić winietowanie
- opakowanie takie jak dają z każdym filtrem
Kupiłem go jako ochronę soczewki do 17-40.
Filtr był przez 2 tygodnie w ciągłym użyciu, i kolejne wrażenia są następujące:
- szkło rusza się w obudowie
- czyści się lepiej niż hoya, ale gorzej niż marumi
- winiety nie zauważyłem (albo mi to nie przeszkadza :P )
- praca pod światło rewelacyjna za taką kasę. jak ogarnę się ze zdjęciami z wyjazdu to pokażę jakieś foty ze słońcem w kadrze. niestety pod pewnymi kątami bliki są widoczne, ale chyba nie ma filtra, który by nie blikował.
Ogólne wrażenie bardzo na plus. Szczególnie praca pod światło bardzo mnie zaskoczyła. No i nie ma co ukrywać, że 77mm w tej cenie to jak za darmo :P
smigaczka
21-09-2010, 14:01
A to ciekawe... filtry samyanga...
Obiektywy mają niezłe, ale filtry... trzeba będzie przetestować.
A skoro o filtrach mowa... kojarzycie filtry Akira? Spotkałam się z taką marką w foto-tipie i zastanawiam się co to.
Ktoś używał?