PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to jest zrobione?

Komm
09-07-2009, 11:22
Witam
Chciałbym zapytać o technikę robienia takich zdjęć,strasznie podoba mi się taki klimat,może jakiś tutorial,akcja?
http://damien-c.deviantart.com/art/From-the-Cafe-125808416

bebesky
09-07-2009, 12:12
All photos taken today with the Tokina AF 100mm f/2.8 AT-X 100 PRO D which is by far the most awesome lens I've ever used for street photography.
The last photo was taken with the Canon 50mm. Processed 100% on LightRoom. Layer work on Corel Paint Shop Pro.

Komm
09-07-2009, 12:31
bebesky czytać to ja umiem i widzę,że wszystko pisze w dwóch ostatnich zdaniach tylko to jakby za mało-nie sądzisz?

zaitsev
09-07-2009, 13:47
No to co jeszcze chciałbyś wiedzieć? Masz podane szkło, program... Chyba nie liczysz na opis step by step...? Do tego można dojść metodą prób i błędów.

Komm
09-07-2009, 14:44
Ok zgadzam się ale ktoś może mi podpowiedzieć np.żeby np. zwiększyć kontrast,obniżyć nasycenie,zastosować jakiś filtr.....

Mellan
09-07-2009, 18:28
Ok zgadzam się ale ktoś może mi podpowiedzieć np.żeby np. zwiększyć kontrast,obniżyć nasycenie,zastosować jakiś filtr.....

OK. :-D
Zwiększ kontrast, obniż nasycenie i zastosuj jakiś filtr...

A tak na poważnie: autor jak pisze, zaczynał w styczniu 2008 i nie dysponuje jakimś rewelacyjnym sprzętem. Nie jest to duże doświadczenie, więc chyba nic nie stoi na przeszkodzie, byś nie mógł uzyskać podobnych efektów.
Rób zdjęcia, zapoznaj się z metodami ich obróbki i staraj się.
Zadziwia mnie ilu ludzi traktuje PS jak magię do której wystarczy wrzucić superakcję wyklikaną gdzieś w internecie i mieć efekty bez kiwnięcia palcem.
Każde zdjęcie ma swoją specyfikę i nie zawsze coś co sprawdza się w odniesieniu do jednego, może wywołać zbliżone efekty na innym. A nawet jak wygląda równie ciekawie kolorystycznie, może być zupełnie odmienne w odbiorze i zachwycać nie będzie.
Fotografia jest medium po które każdy może sięgnąć, ale właśnie poprzez swoją maszynowość jest okropnie trudno wykazać się indywidualizmem, spowodować by fotografia była rozpoznawalna jako Twoja.
Nie poddawaj się i walcz, to twoja gra.

jz7
10-07-2009, 01:21
Nie wiem co robil autor, otworz Lightroom i siegnij do curves, contrast, blacks, split toning, hsl, vignette, i kombinuj.

rypson
10-07-2009, 02:39
w NIK filters : bleaching no i crossing....

bebesky
10-07-2009, 08:37
zapytaj autora