Zobacz pełną wersję : Obiektyw do portretu
argoncyc
08-07-2009, 22:21
Witam, aktualnie jestem posiadaczem 50D + kitowy obiektyw 17-85.
Jakość jak dla mnie - laika, jest wystarczająca, ale brakuję czasem troszkę bardziej rozmytego bokehu, z drugiej strony chciałbym troszkę jaśniejszy obiektyw. Dlatego też, będę miał do wydania ok 1000zł.
Teraz nasuwa mi się pytanie, czy dozbierać jeszcze troszkę i kupić Canona 85, czy może zainwestować w podobno rewelacyjnego Samyanga 85 1.4 IF MC. A może rozszerzyć szklarnie o bagnet M42.
Bardzo proszę o wsparcie, jak najefektywniej wydać te pieniążki.
Zdaje sobie sprawę, że zarówno samyang jak i M42 będzie wymagało ode mnie ostrzenia ręcznego. Czy matówka w 50D jest wystarczająca do w miare przyjemnej pracy?
Pozdrawiam
preinwher
08-07-2009, 22:28
Mnóstwo jest tego na forum. Wystarczy poszukać.
Np. tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=48211
Dozbieraj do Canona 85/1.8 na pewno nie będziesz żałował i nie będziesz musiał go wymieniać po jakimś czasie na coś lepszego.
DonBolano
08-07-2009, 22:35
Zawsze mozesz zaczac od Canona 50/1.8 - tani i dla poczatkujacego idealny :)
Manual może być w wielu sytuacjach niewygodnym rozwiązaniem. Zainwestuj w c85 1.8, ew. tamron 90mm 2.8 macro lub jak mówi DonBolano tani c50mm 1.8, lub nieco droższy 1.4
do cropa to lepiej kup 50/1.4, masz tysiaka, dozbieraj jeszcze kilka stówek, albo poluj na używany.
do cropa to lepiej kup 50/1.4, masz tysiaka, dozbieraj jeszcze kilka stówek, albo poluj na używany.
To zależy. 85mm to w wielu sytuacjach za ciasno, szczególnie w pomieszczeniach, kiedy będziesz chciał objąć większą część postaci (np. od kolan w górę). Wtedy faktycznie 50/1,4 to idealne szkło. Jednak, z drugiej strony 85mm będzie lepsze do ciasnych portretów, bo 50-ką będziesz musiał podejść zbyt blisko, co spowoduje wykarykaturzenie postaci.
A poza tym to polecam: http://tinyurl.com/nwr3ft
argoncyc
09-07-2009, 11:46
Dziękuje bardzo za zainteresowanie, jeszcze tylko bym prosił o informację, czy warto myśleć o m42, a może z góry uznać, że to strata pieniędzy?
I ostatnia rzecz która mnie nurtuje, to kwestia tej matówki, naprawdę za mała do wygodnego ostrzenia? Czy jest konieczność jej wymiany?
czy warto interesować się m42 to musisz sobie odpowiedzieć sam; masz jakość za stosunkowo niewielkie pieniądze, ale komfort pracy żaden - przynajmniej ja tak uznałem i zakończyłem przygodę z m42 (a nazbierałem już całkiem sporo fajnych szkieł manualnych); korzystałem na 350D i 40D i w jednym i drugim ostrzenie na standardowej matówce to koszmar - choć oczywiście w 40D o niebo lepiej. w/g mnie od razu inwestuj w dobre obiektywy systemowe
Jeżeli chcesz ustawiać ostrość ręcznie, to dobrze byłoby wymienić matówkę na Ef-S, wtedy da się bez większych problemów.
Może na początek jednak 50/1,8, na cropie jest całkiem niezły do portretów i na pewno wart swojej ceny :-).
Ja bym polował na dwie opcje: S30mm f/1,4 albo C50mm f/1,8 i coś*na M42 (za 700 złotych spokojnie coś*znajdziesz)
Tak jak już koledzy pisali warto zastanowić się czy zdjęcia będziesz robił w pomieszczeniach czy na zewnątrz.
Jeśli chodzi o M42 dość długo używałem i jestem do dziś zadowolony, choć czasem denerwuje to ludzi jak próbuje ostrzyć i ostrzyć, ale jeśli chciałbyś spróbować to polecałbym Flektogon 35/2.4 ( w sam raz na crop i w pomieszczeniach jest super), 50 i 80mm z tym, że w pomieszczeniach oba już raczej nie zdadzą egzaminu. Przy 50 brakowało mi pokoju ;) a z 80 z drugiego pokoju ;). Fakt wygody nie ma w ostrzeniu.
Merauder
10-07-2009, 13:22
Tak jak już koledzy pisali warto zastanowić się czy zdjęcia będziesz robił w pomieszczeniach czy na zewnątrz.
Jeśli chodzi o M42 dość długo używałem i jestem do dziś zadowolony, choć czasem denerwuje to ludzi jak próbuje ostrzyć i ostrzyć, ale jeśli chciałbyś spróbować to polecałbym Flektogon 35/2.4 ( w sam raz na crop i w pomieszczeniach jest super), 50 i 80mm z tym, że w pomieszczeniach oba już raczej nie zdadzą egzaminu. Przy 50 brakowało mi pokoju ;) a z 80 z drugiego pokoju ;). Fakt wygody nie ma w ostrzeniu.
Co do 85-tki sie zgodze w pelni. Jednak w przypadku 50-tki juz nie. Mowimy tu chyba o pokoju 2x2. Ja majac pokoj 3,5 na 4,5 robie 50-tka fotki dosc swobodnie. Takze z ta 50-tka to dla mnie przesada.
_igi chyba się pomyliłeś, bo S30/1.4 to koszt bardziej porównywalny do C50/1.4 niż C50/1.8
Dominik K
12-07-2009, 08:16
Według mnie w przedziale cenowym do 1000zł to C 50/1.8 jest najlepszym wyborem. Jeśli dopiero zaczynasz wydaje się być optymalnym wyborem w Twojej sytuacji.