Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wystawienie faktury za granice

xmartyx
08-07-2009, 19:25
Sprawa wyglada tak.

Nie mam wlasnej firmy,

Natomiast mam dostac pieniadze za zdjecia od firmy spoza PL, jednak oni przed wyslaniem przelewu chca zebym wyslal im fakture.

Czy orientuje sie ktos jak osoba nie majaca firmy moze wystawic fakture?

Jak taka faktura ma wygladac? Jaki rodzaj?

I co wazniejsze, ma moze ktos wersje elektroniczna faktury, najlepiej w jezyku angielskim?

Z gory dziekuje za pomoc.

chiron
08-07-2009, 19:35
Osoba niemająca działalności gospodarczej nie może wystawić faktury!

tomaswp
08-07-2009, 19:40
Mam firme zarejestrowaną za granicą. Faktury wystawiane są w języku z kraju z którego pochodzą . Ponieważ są to faktury exportowe wystawia się je z zerową stawia vat. Osoba nie prowadząca działalności nie może wystawić rachunku , wydaje mi się ze jedyna możliwość to rachunek uproszczony. Na rachunku dane sprzedającego usługę, nip, rodzaj usługi oraz kwota .

szandor
08-07-2009, 20:39
Osoba nie prowadząca działalności gospodarczej nie może wystawić rachunku. Jedynym dokumentem może być umowa (podobna jak przy sprzedaży auta).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Mam firme zarejestrowaną za granicą. Faktury wystawiane są w języku z kraju z którego pochodzą . Ponieważ są to faktury exportowe wystawia się je z zerową stawia vat. Osoba nie prowadząca działalności nie może wystawić rachunku , mi się ze jedyna możliwość to rachunek uproszczony. Na rachunku dane sprzedającego usługę, nip, rodzaj usługi oraz kwota .

Od kilkunastu lat wysyłam do Holandii 99,5% swojej produkcji, co miesiąc mam kontrolę z US ( zwrot vat-u), jestem w tym temacie na bieżąco.
Żeby wystawić fakturę wewnątrzunijną (eksportowa to poza unię) z zerową stawką vat, to należy mieć zarejestrowaną firmę, oraz nadany nr NIP unijny- (ma on dodane litery PL na początku, ale decyzją US). Przy okazji potrzeba jeszcze kilku dukumentów, odowadniających dostarczenie towaru. Najprostrzym wyjściem w tym przypadku będzie umowa cywilno-prawna, biurokracja na zachodzie jest większa niż u nas, ale mają bardziej liberalne podejście do dokumentów, powinno to przejść.